Kaikki tuotteet Takaisin

Larunpyora.com How-To-Do: Polkupyörän peseminen

6.4.2017 | 5min

#huolto #pesu #teeseitse

Polkupyörän puhtaana pitäminen on jokaisen pyöräilijän tärkein "oma huolto". Säännöllisesti pesty ja puhtaana pidetty pyörä säilyttää arvonsa paremmin, pidentää huoltotarvetta sekä säästää rahaa. Ja mikä parasta vietät pyörälenkeillä enemmän aikaa pyörän toimiessa hyvin! Pyörä tulisi pestä tarpeen mukaan - mitä pidempi pesuväli on sitä enemmän pyörä kuluu, lika pinttyy ja kulkeutuu esimerkiksi napoihin, ohjainlaakeriin jne. aiheuttaen ongelmia ja nopeampaa huoltotarvetta. Jo pelkkä pyörän ja voimansiirron huuhtelu sekä ketjun öljyäminen auttaa, mutta olemme koonneet ohjeet pyörän oikeaoppiseen pesemiseen Larunpyora.com:n ensimmäisessä blogipostauksessa. Olkaapa hyvät:

Puhtaana pidetty pyörä säilyttää arvonsa paremmin, pidentää huoltotarvetta sekä säästää rahaa.

Focus cyclocross-pyörä ansaitulla pesulla :)

Vaihe I: Perusteellinen pesu

 1. Huuhtele pyörä huolellisesti vedellä, mutta varo suihkuttamasta vettä suoraan herkkiin paikkoihin kuten: keskiöön, kiekkojen napoihin, ohjainlaakereihin jne.
 2. Suihkuta Muc-Off Drivetrain Cleaner-puhdistusainetta ketjulle ja rattaisiin, anna vaikuttaa 3-5 minuuttia
 3. Puhdista ketju käyttämällä ketjupesuria ja/tai harjaa, esim. Muc-Off X3. Jos puhdistat ketjusi tarpeeksi säännöllisesti, voit tarpeen mukaan aloittaa kohdasta 4. Suosittelemme kuitenkin ketjupesuria jokaisen pyöräilijän perustarvikkeeksi, koska ketjun saa näin kunnolla puhtaaksi (myös nivelistä) ja voimansiirron vaihtoväli pitenee!
 4. Huuhtele
 5. Suihkuta pyörä kauttaaltaan Muc-Off Nano Tech Bike Cleaner -pesuaineella. Pidä pyörä suojassa suoralta aurongonpaisteelta
 6. Käy erityisen likaiset kohdat läpi tarvittaessa harjan ja/tai sienen kanssa.
 7. Odota 3-5 minuuttia, anna pesuaineen tehdä taikansa. Ota vaikka kupponen kahvia ja tutki Focuksen uutta Endurance maantiepyörää tai vaikkapa Focus cyclocross-pyöriämme
 8. Huuhtele pyörä
 9. Puhdista jarrulevyt ja -palat Muc-Off Disc brake cleaner:lla, pyyhi ylijäämät pois

Vaihe II: Pyörän suojaus

 1. Suihkuta pesemisen jälkeen puhtaaseen pyörään Muc-Off Bike Protect:ia kauttaaltaan kevyesti rungon ja osien pinnoille muodostaaksesi suojaavan PTFE-pinnoitteen suojaamaan pyörää maali- ja metallipintoja kulutukselta, aine hylkii myös vettä ja kosteutta. Huom! vältä aineen joutumista jarrupaloihin tai -levyihin!
 2. Joustohaarukalle sekä takaiskarille suosittelemme suihkutamaan Muc-Off Silicon Shine:ia puhtaisiin joustohaarukan sekä takaiskarin liukuputkiin herkkyyden parantamiseksi. Pro-tip: hyväksi koettu tapa on ruiskuttaa ainetta talouspaperiin ja pyyhkiä talouspaperille liukuputket.

Vaihe III: Ketjun öljyäminen

 1. Pyöritä ketjua hiljakseen vastapäivään ja annostele öljy jokaiseen ketjun niveleen, älä läträä! Pro tip: lisää öljy kuten kuvassa ylhäällä niin selkäsi ei ole öljyssä kun lähdet pyöräilemään ;)
 2. Odota 5-15minuuttia, pyyhi ylimääräiset öljyt ketjunpinnalta pois ennen lenkille lähtöä. Parhaan tuloksen saat kun annat öljyn asettua yön yli.

Valitse ketjuöljy käyttötarkoituksen mukaan

Muistathan lisätä ketjuöljyn aina puhtaaseen ja kuivaan ketjuun. Isoin virhe on lisätä öljyä likaiseen ketjuun – kertyy lisää likaa ja voimansiirto-osien kuluminen nopeutuu!

Pikapesu

Mikäli olet kiireinen, voit puhdistaa pelkän ketjun.

Ruiskuta Muc-Off Dry De-greaser:ia rättiin tai varovasti suoraan ketjuun, esim vanha t-paita tai pyyhe soveltuu tähän hyvin. Kiedo rätti ketjun ympärille ja puhdista ketju pyörittämällä ketjua vastapäivään polkimesta ja/tai hankaamalla ketjua rätillä. Käyttämällä lisäksi harjaa saat ketjusta entistä puhtaamman! Huom. edellä kuvailtu ketjun pikapesu ei puhdista ketjua yhtä hyvin kuin ketjupesuri, mutta on ehdottomasti parempi kun ei mitään.

Lisää ketjuöljy puhtaaseen kuivaan ketjuun, katso vaihe III.

Muc-Off Dry De-greaser:ia ei tarvitse huuhdella vedellä pois kuten tavallisia liuottimia ja rasvanpoistajia.

Huolla pyöräsi oikein

Pesemisen ohella on tärkeää huolehtia pyörän oikeanlaisesta huoltamisesta. Pyörän ensihuolto tulee tehdä noin 300km jälkeen ja sen jälkeen vuosihuollot tarpeen mukaan kuitenkin viimeistään vuoden päästä ensihuollosta. Huoltotarve vaihtelee todella paljon riippuen pyörätyypistä, olosuhteista sekä ennen kaikkea pyörän puhtaana pitämisestä!

Larunpyörän koulutettu ja asiantunteva Shimano Service Center huoltaa kaikki pyörät lasten pyöristä sähkövaihteisiin maantiepyöriin vankalla kokemuksella. Olemme nyt myös virallinen Rock Shox Service! Tiesithän, että pidennämme meiltä ostettujen pyörien osa-takuuta 2 vuodesta 3 vuoteen tekemällä takuutodistuksen mukaiset huollot: ensihuollon sekä 3 vuosihuoltoa. Ennakoithan huoltotarpeen ja varaat huollon hyvissä ajoin. Huoltoajan voit varata sähköpostilla Huolto@larunpyora.com ja huoltohinnaston löydät täältä: http://larunpyora.com/huolto/

Turvallisia, mukavia ja toivottavasti puhtaita kilometrejä toivottaen, Larunpyörän tiimi