facebook_pixel

Focus Paralane

16.8.2017

#endurace #focus #maantiepyörä #paralane

Focus Parlane on endurance-maantiepyörien aatelia

Maantiepyöräilyn mainittaessa, ensimmäiset mielikuvat liittyvät kireisiin pyöräilytrikoisiin, sileisiin sääriin ja Ranskassa vuosittain suuren hälinän saattelemana ajettavaan polkupyöräkilpailuun. Kaikki edellä mainitut seikat liittyvät kiistämättä maantiepyöräilyyn, mutta nykyään myös meillä Suomessa suosiotaan tasaisesti lisännyt laji on paljon muutakin! Nykyaikaiset maantiepyörät sopivat muillekin kuin vannoutuneimmille pyöräilijöille, jotka tunnistaa jo kauas lähes maalatun kaltaisista rusketusrajoista ja kävellessä ääntä pitävistä pyöräilykenkien klosseista.

Maantiepyörästä on moneksi

Moderni maantiepyörä on muutakin kuin numerolappu tangossa viihtyvä kilpuri. Oikein valitulla pyörän mitoituksella ja osavalikoimalla, se on erinomainen valinta rauhallisille maisemalenkeille, pitkille viikonloppuretkille tai vaikkapa työmatkalle. Ajoasentoa voi halutessaan säätää pystymmäksi rennompaan suuntaan, jolloin myös pyörän ohjaus muuttuu rauhallisemmaksi. Tekniikan ja erityisesti hiilikuidun valmistustaidon kehittymisen myötä runkojen ajomukavuus on ottanut jättiharppauksia eteenpäin. Vaikka rungot ovat entistä kevyempiä ja sivusuunnassa jäykempiä, ne tarjoavat silti sopivasti joustoa pystysuunnassa vaimentaen tärinää ja suurimpia epätasaisuuksia. Ajomukavuutta lisäävät entisestään hiljattain yleistynyt suurempi rengaskoko; leveämpi ja ilmatilaltaan suurempi suodattaa tien epätasaisuuksia kapeaa rengasta paremmin.

Kuvateksti: Reach-mitta on keskiön ja emäputken vaakasuora etäisyys. Pystysuora etäisyys ilmoitetaan puolestaan stack-mitan avulla. Ajoasento määräytyy näiden mittojen ja ohjaamon komponenttien mitoituksen mukaan. Focus Paralanen kehityksessä pysty ja mukavan rento ajoasento saavutettiin stack- ja reach-mittojen 1,48-1,55 välisellä suhdeluvulla. Oikealla Paralane:n ajoasento ja vasemmalla perinteisen maantiepyörän. Kuva: Focus-bikes.com

Polkupyörän hallintalaitteet ovat vähälukuiset, mutta niiden moitteeton toiminta on sitäkin tärkeämpää. Vannejarruista levyjarruihin tapahtunut siirtyminen on ollut merkittävä kehitysaskel ja se on saavuttanut viimein myös maantiepyörät. Levyjarrut ovat vannejarruja tehokkaammat, ne toimivat luotettavasti kaikissa sääolosuhteissa, vanteet eivät kulu jarrutuksessa ja liiallinen kuumeneminen ei ole ongelma pitkissäkään laskuissa (harvoin tosin ongelma kotimaamme ”vuorilla”).

Maanteiden uusi tulokas

Endurance-maantiepyörä on uusi pyörätyyppi, joka soveltuu nimensä mukaan pitkiin ajomatkoihin. Pitkät yhtäjaksoiset satulassa vietetyt tunnit edellyttävät pyörän suorituskyvyn ja ajomukavuuden optimointia. Esimerkiksi aika-ajo- ja triathlonpyörät ovat tehty mahdollisimman tehokkaaseen etenemiseen viilaamalla pyörän ja ajoasennon aerodynamiikka huippuunsa. Ajoasennon aerodynaamisuus tulee kuitenkin mukavuuden kustannuksella. Tämän vuoksi sukkulaa muistuttavassa aika-ajoasennossa ei vietä vapaaehtoisesti pidempään kuin on tarpeen. Pidemmillä matkoilla ja rauhallisemmassa vauhdissa ajoasennon mukavuus nousee entistä tärkeämpään asemaan.

Focus Paralane on endurance-maantiepyörien mallikappale, jossa ajomukavuutta on parannettu muun muassa rennommalla ajoasennolla ja 30 millimetriä leveillä renkailla. Paralane on ollut huippusuosittu niin Keski-Euroopassa kuin meillä kotimaassa ja hyvästä syystä. Laajan malliston ansiosta, siitä on moneksi. Alumiinirunkoiset mallit, kuten Paralane Apex 105 ja testivoittaja Paralane AL 105, voidaan rakentaa kyltymättömiksi kilometrien nielijöiksi. Tavaratelineen kiinnitysmahdollisuuden ansiosta varusteita kulkee mukana enemmänkin tilanteen niin vaatiessa. Hienosti viimeistellyn ja watteja häviöttömästi tien pintaan siirtävän hiilikuiturungon saa alleen Paralane 105 -mallista lähtien. Jos suorituskyvyn ja käytettävyyden haluaa viedä huippuunsa, langattomilla sähkövaihteilla varustettu Paralane eTap ei jätä toivomisen varaa. Kauniimpaa sukupuolta ei ole myöskään unohdettu, sillä Paralane Al Donna on pienemmän runkokokonsa, satulan ja ohjaustangon osalta juuri naisille suunniteltu malli. Värityskin on kohdallaan, sillä pinkki on tiettävästi uusi musta.

Focus Paralane retkelle lähdössä.

Runko on polkupyörän sydän

Paralanen runkomitoitus on tehty ennen kaikkea ajomukavuutta ajatellen. Hieman tavallista korkeampi emäputki ja pidempi etuhaarukka nostavat ohjaustankoa vieden ajoasentoa pystympään ja siten rennompaan suuntaan. Tämän lisäksi pyörä on myös rauhallisempi ohjattava. Matala keskiö säilyttää painopisteen silti riittävän alhaalla antaen Paralanelle karting-autoa muistuttavaan tunteen kaarteissa! Ajo-ominaisuudet eivät ole kuitenkaan menneet täysin estetiikan edelle, sillä Paralane kääntää katseita kovassakin vauhdissa teillä liikkuessaan.

Kuvateksti: Korkea emäputki nostaa ohjaustankoa, tekee ajoasentoa rennommaksi ja myös tukevoittaa samalla rungon rakennetta. Kuva: Focus-bikes.com

Paralane pähkinänkuoressa

Endurance-maantiepyörät tai niin sanotut gravel grinderit ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina. Ne ovat vakavasti otettava vaihtoehto työmatkoille alkukeväästä loppusyksyyn kuin myös kuntoiluun tai pidemmille viikonloppuretkille. Paralane on kevyt ja rullaa nopeasti, mutta on samalla perinteistä maantiepyörää monikäyttöisempi.

Alla on yhteenveto, miksi Paralane voisi olla seuraava pyöräsi:

  • Monikäyttöisyys. Paralane viihtyy niin asfaltilla, hiekkateillä kuin myös sileillä poluilla.
  • Rento runkogeometria, joka mahdollistaa mukavan ajoasennon.
  • Runko on suunniteltu ajomukavuutta ajatellen, mikä ilmenee muun muassa kykynä suodattaa tärinää ja epätasaisuuksia tiestä.
  • Useita runkokokoja, joista löytyy sopiva kaiken kokoisille ajajille.
  • Alumiinirunkoiset mallit ovat varusteltavissa monipuolisesti aina tavaratelinettä myöten.
  • Kaikissa malleissa on mahdollisuus lokasuojien kiinnitykseen, lokasuojat toimitetaan pyörän mukana!
  • Tehokkaat ja varmatoimiset levyjarrut! Endurance-maantiepyörissä levyjarrujen hyödyt korostuvat entisestään mahdollisesti hyvinkin vaihtelevien ajo- ja sääolosuhteiden ansiosta.
  • Tukevat läpiakselit edessä ja takana varmistavat napakan voimansiirron, välittömän ajotuntuman ja varmasti tukevan kiekkojen kiinnityksen!
  • 30 mm leveät renkaat ovat rullaavat, mutta tasoittavat samalla menoa suuren ilmatilansa ansiosta. Paralaneen voi luonnollisesti sovittaa halutessaan myös kapeammat renkaat.
  • Nopea kulkuväline arkikäyttöön ja työmatkoille keväästä syksyyn! Talvikäytölle ei ole suoranaista estettä, mutta rungossa ei ole pyörimistilaa 28 mm tai leveämmille nastarenkaille.

Jeremy Powers in Iceland

Katso video, kun Cyclocross-legenda Jeremy Powersin ohjastaa Paralanea läpi Islannin vuonojen ja päättymättömien sorateiden! Joenylityksetkin ovat tälle pyörälle (ja ajajalle) vain hidaste!

Paralane terveisin,

Larunpyora.com tiimi