facebook_pixel

Santa Cruz Bicycles

14.4.2018 | 5min

#maastopyörä #Santacruzbicycles #Santacruzbikes

Santa Cruz Bicycles – pian Larunpyora.comissa!

Santa Cruzin pyörät ovat kääntäneet katseita ja olleet monen maastopyöräilijän toivelistan kärjessä vuodesta 1994 lähtien. Kehityksen ja trendien aallonharjalla ratsastavien pyörien lisäksi kalifornialaisvalmistaja on tunnettu rennon imagon ja huippuluokan teknisen osaamisen yhdistämisestä. Tästä johtuen Santa Cruz on enemmän kuin yksi pyörävalmistaja muiden joukossa. Se on brändi, joka on näyttänyt suuntaa niin pyörien teknisen kehityksen kuin estetiikan suhteen. Ei ole liioiteltua sanoa, että mikään muu valmistaja ei ole onnistunut yhdistämään viimeisemmän kehitystyön tulosta yhtä viimeisteltyyn ja silmää miellyttävään pakettiin pyörän rungon muodossa. Tämän lisäksi, asenne on ollut kalifornialaisille tyypillisen rento, mikä näkyy kaikessa valmistajan tekemisessä.

Ja mikä parasta, tätä maastopyöräilyn suunnan näyttäjää ja pioneeria on pian saatavilla myös PK-seudulla suoraan liikkeestämme!

Lyhyt historiikki

Kaikki ovat aloittaneet jostakin ja Santa Cruz ei ole tässä mielessä poikkeus. Nykytilanteeseen, jossa Santa Cruzin pyöriä näkee niin ulko- kuin kotimaassa melkein joka polun käänteessä on ollut pitkä matka. Merkin perustaja Rob Roskopp on entinen ammattilaisskeittaaja, joka siirtyi maastopyöräilyn pariin aktiiviuransa jälkeen. Yksi asia johti toiseen ja Rob tuli kumppaneineen nopeasti päätelmään, että sen hetkisissä pyörissä olisi paljon parannettavaa. Kalifornialaiseen yes, we can -tyyliin omien pyörien valmistaminen oli luonnollinen ratkaisu pulmaan. Santa Cruz -maastopyörämerkki oli syntynyt ja se jakoi pitkään rakennuksen saman nimisen skeittilautavalmistajan kanssa.

 • 1994 – Rob Roskopp perustaa Santa Cruzin
 • 1996 – Heckler loi standardin sen aikaisille täysjoustorungoille!
 • 1998 – Ensimmäinen Super 8 -alamäkirunko ja legendaarinen Bullit näkevät päivänvalon
 • 2000 – Katseita kääntävä Super 8:n toinen versio ilmestyy
 • 2002 – VPP-takajousituksen ensimmäinen versio V10:n ja Blurin muodossa
 • 2005 – Nomad julkaistaan ja samalla syntyy lähes uusi pyörien kategoria!
 • 2009 – Runkomateriaali vaihtuu suurelta osin hiilikuituun, josta Blur XC on ensimmäisiä taidonnäytteitä
 • 2013 – Suosittu 5010-malli saa lähtölaukauksen!
 • 2016 – Hightower tekee uuden aluevaltauksen olemalla ensimmäinen 29” ja 27,5+ yhteensopiva Santa Cruz -malli
 • 2017 – Maastopyöräilykansa yllätetään uudella Nomad 4:llä, joka jakaa suurelta osin V10:n jousituksen designin
 • 2018 – XC- ja trail-kuskien toiveet ovat kuultu ja niihin vastataan uusilla Blur XC- ja Highball -malleilla!

Oheinen lista ei ole missään nimessä kaiken kattava, mutta antaa tarttumapintaa Santa Cruzin tähänastisen matkan merkkipaaluista. On myös huomioin arvoista, että aikajanan merkittävimmät tapahtumat ajoittuvat samaan aikaan koko maastopyöräalan suurien käännekohtien kanssa. Voisipa jopa sanoa, että Santa Cruzin pyörät eivät ole olleet pelkästään mukana niissä, vaan jopa käynnistävänä voimana.

Pyörät

Edellisen kappaleen vuosilukujen seassa vilahteli jo muutama varmasti tuttu mallinimi. Vanha Bullit ja Blur ovat väistyneet 5010:n ja Hightowerin kaltaisten mallien tieltä. Maailman cup -tason palkintokorokesijoilla mitattuna kaikkien aikojen menestyksekkäin alamäkipyörä V10 löytyy luonnollisesti edelleen mallistosta, kuten myös jo 4. versioon ehtinyt Nomad, joka käänsi katseita heti julkaisustaan lähtien. Vaikka Nomad on tehty hauskanpitoon vaikeimmillakin poluilla, suorituskykyä ei ole suinkaan unohdettu. Pinkbiken testikuljettaja Mike Kazimerin sanoin: ”In search of a bike that can handle bike park and shuttle laps without batting an eye, but that can still be pedaled uphill for unassisted missions? The Nomad is a very, very worthy option.”

 Ajanottolaitteet suosivat muitakin malleja, kuin uutta Nomadia ja V10:ä. Enduro-MTB:n laajassa kymmenen pyörää käsittäneessä testissä Highower LT selvitti tiensä testin nopeimmaksi pyöräksi! Muuallakin kuin lippunauhojen välissä ajavat on huomioitu muun muassa 5010:llä. Se on mallistossa mukana ja hyvästä syystä ja toiminut esimerkiksi Danny MacAskillin työkaluna. Kauniimpaa sukupuolta ei ole myöskään unohdettu, sillä Juliana-mallisto on suunnattu nimenomaan naisille.

Santa Cruzilla ei ole myöskään unohdettu kuskeja, jotka haluavat edetä mahdollisimman nopeasti alamäkien lisäksi myös ylämäissä ja tasamaalla. Uusi Blur XC kääntää katseita näyttävällä ulkonäöllään ja on kerännyt odotetusti kiitosta heti ensimetreistä lähtien mm. Pinkbiken koeajossa. 100 milliä tehokasta VPP-jousitusta yhdistettynä 29-tuumaisiin kiekkoihin ja moderniin geometriaan tekee Blurista tehokkaan aseen esimerkiksi kotimaan XCO- ja XCM-kisoihin. Samaan käyttötarkoitukseen tehty uusi 29-tuumainen Highball on kuskeille, jotka arvostavat jäykkäperäisen napakkaa ajotuntumaa ja häviötöntä voimansiirtoa. Vaikka ulkonäköseikat ovat tunnetusti makuasioita, Highballin vahvuudeksi voi listata, että se on tällä hetkellä kenties yksi parhaimman näköisistä jäykkäperäisistä rungoista.

Kaikki täysjoustorungot toimivat Santa Cruzin lanseeraaman VPP-jousituksen voimin, jota on jalostettu jatkuvasti vuosien saatossa. VPP yhdistää hyvät polkuominaisuudet, pienimmätkin epätasaisuudet poimivan alkuherkkyyden ja juuri oikean määrän progressiota. Näillä ominaisuuksilla se taipuu mihin tahansa pyörätyyppiin, mikä näkyy myös mallistossa. Santa Cruz ei uudista runkomallejaan vuosimallien mukaan, vaan silloin kun se koetaan tarpeelliseksi. Tämän johdosta uusissa malleissa on takuuvarmasti polulla tuntuvia ominaisuuksia ja parannuksia sen sijaan, että rungossa olisi vain uudet värit ja grafiikat vuoden vaihtumisen kunniaksi. Näin pyörien kehitykselle jää enemmän aikaa ja mallit eivät ole yhtä alttiit pyöräalan ailahteluille. Santa Cruzin pysyminen perinteisessä kierteellisessä keskiössä Pressfit-kokeilujen sijaan on yksi mahdollisesti suoraan tästä saatu hyöty.

Huippuluokan hiilikuituosaamista

Santa Cruzin oli ensimmäisiä keskisuuren kokoluokan valmistajia, joka näki hiilikuidun mahdollisuudet runkomateriaalina. Pitkänäköisyyden ja rohkeiden valintojen ansiosta muut samalla segmentillä toimivat jäivät katselemaan takavaloja ja tilanne on myös pysynyt sellaisena.

Rungoissa käytetään viimeisintä valmistustekniikkaa ja parhaita mahdollisia materiaaleja. Cruzit ovatkin kaikkea muuta kuin paljon pelättyä ”kauko-idän halpakuitua”. Osoituksena tästä ovat muun muassa runkojen luotettavuus, pitkäikäisyys ja erinomainen laatu. Hyviä esimerkkejä innovatiivisuudesta ovat muun muassa täysjoustorunkojen linkkujen valmistaminen hiilikuidusta ensimmäisten valmistajien joukossa ja sisäisen vaijerinvientien toteutus pieniä putkia myöten rungon sisällä – ratkaisu, jonka Santa Cruz esitteli ensimmäisenä maastopyörissä.

Runkojen rakennuksessa saatu tietotaito on viety myös muihin komponentteihin standardit yhtä korkealla pitäen. Santa Cruzin pyörien mukana toimitettavat ohjaintangot eivät ole tavanomaista ensiasennustavaraa, vaan sen sijaan haluttuja ja korkealle arvostettuja komponentteja. Viimeisin – ja varsin näkyvästi tehty – aluevaltaus on tapahtunut kiekkojen puolella. Reserve Wheels on Santa Cruzin talonmerkki, joka on erikoistunut hiilikuituvanteiden ja -kiekkojen valmistamiseen. Luotto vanteisiin on suuri, sillä ne tulevat elinikäisellä takuulla! Tämä on jo vuosikymmeniä alalla olleiden kiekkovalmistajienkin keskuudessa ennenkuulumatonta.

Enemmän kuin pyöriä

Santa Cruz on paljon enemmän kuin yksi pyörävalmistaja muiden joukossa. Merkille ovat ominaista takakeno asenne, rohkeat runkojen värivalinnat aina Miami Vice -teemaa myöten ja ehtymätön halu tehdä entistä parempia pyöriä. Kuinka moni muu valmistaja, koosta riippumatta, voi sanoa pyörittäneensä esimerkiksi alamäkitiimi vastaavalla menestyksellä? Santa Cruz Syndicate on yksi pitkäikäisimpiä ja samalla myös menestyksekkäimpiä tiimejä maailman cup -kiertueella. Samaan aikaan merkki on uskollinen juurilleen, joka on hauskanpidossa pyörän päällä ja itsensä voittamisessa. Yhteistyö Danny MacAskillin ja monen muun lahjakkaan kuljettajan kanssa on tästä hyvä osoitus.

Jäämme jännityksellä odottamaan, että mitä seuraavat vuodet tuovat tullessaan! Santa Cruz ei tyypillisesti ilmoita uutuuksistaan etukäteen, vaan tekee lanseeraukset kerralla ja isolla ryminällä!

Seuraa pyörin saapumista sivuiltamme sekä sosiaalisesta mediasta ja tule katsomaan Santa Cruzin pyöriä myymäläämme ja tai vielä parempaa, käy koeajolla ja koe legendaarinen Cruzin ajotuntuma!