facebook_pixel

Fitness- ja hybridipyörät ovat pyöräilevän kansan valinta!

24.5.2018 | 5min

#fitnesspyörä #focusbikes #hybridipyörä #yleispyörä

Pyöränostaja ei ole ollut koskaan aiemmin yhtä onnekkaassa asemassa. Pyöriä on saatavana joka käyttötarkoitukseen ja melkein missä tahansa kuviteltavissa olevassa kokoonpanossa, koossa ja kauden trendivärissä.  Jos lähtee ostamaan pyöräliikkeestä vain polkupyörää, tilanne on vastaava kuin tilaisi Starbucksin tiskillä kahvin. Mieluisaan lopputulokseen pääsee, kun tietää tarkalleen mitä haluaa – ja tässä esimerkiksi myyjämme voivat auttaa sinua.

Parhaat puolet molemmista

Mikä erottaa fitness- ja hybridipyörän maasto- tai maantiepyörästä? Entä mikä erottaa fitness-pyörän hybridistä? Kaikille on yhteistä kaksi pyörää, pyöreät kumirenkaat, ohjaintanko ja pari polkimia, mutta mitkä ovat erot?

Käyttötarkoitus määrittää pyörän rungon, mitoituksen ja komponentit. Hybridi- ja fitness-pyörät ovat tehty nopeaan kaupungissa liikkumiseen niin asfaltti- kuin hiekkateillä. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat monikäyttöisyys, ajomukavuus, keveys ja pyörän helppo käsiteltävyys. Näitä kriteerejä vastaava pyörä saadaan rakennettua kevyen alumiinirungon ympärille ja varustamalla se hyvin rullaavilla sileillä renkailla, levyjarruilla sekä sopivalla määrällä vaihteita, yleensä 21-27 kappaleella.

Hybridi- ja fitnesspyörän erottaa maastopyöristä kevyempi rakenne, sliksit nappularenkaiden sijasta ja jäykkä tai lyhytjoustoinen etuhaarukka. Ajomukavuutta on myös lisätty usein pystymmän ajoasennon muodossa. Maantiepyörään verrattuna hybridit ja fitness-pyörät pyörät ovat puolestaan tukevampaa tekoa, mutta suurin erottava tekijä on suora ohjaustanko maantie- ja cyclocross-pyöristä tutun droppitangon sijaan. Suora tanko tekee pyörästä rauhallisemman käsiteltävän leveytensä ja pystymmän ajoasennon ansiosta. Jarrukahvat ovat myös aina käsillä, mikä on kaupungissa ja taajamassa ajaessa tärkeä turvallisuustekijä.

Tiivistettynä, fitness- ja hybridipyörät ovat maasto- ja maantiepyörän välimuoto, joissa yhdistyy parhaat puolet molemmista maailmoista. Riippuu pyörätyypistä ja -mallista, että onko ominaisuuksia otettu enemmän maasto- vai maantieajon puolelta.

Millaiseen ajoon?

Työmatka-ajo, arkikäyttö, pidemmät ja lyhyemmät päivä- ja viikonloppuretket sekä kuntoilu – tässä vain joitakin käyttötarkoituksia, joihin hybridit ja fitness-pyörät sopivat kuin ketju rattaalle! Jos pyörältä hakee ennen kaikkea käytännöllisyyttä, varmaa kulkua ja myös kykyä kuljettaa tavaraa, hybridi on oikea vaihtoehto. Vauhtia, mahdollisimman nopeaa etenemistä, kuntoajoa tai peräti työmatkatempoa harrastavien kannattaa suunnata katseensa fitness-pyörien puolelle. Vaikka tämä pyörätyyppi on suunniteltu vauhti mielessä pitäen, suoran tangon ansiosta pyörä vastaa ajo-ominaisuuksiltaan enemmän perinteistä pyörää kuin maantiekilpuria. Toisaalta, jos jaloissaan pitää jo kiitettävästi kilometrejä ja vauhtia haluaa vielä muutaman kilometrin tunnissa lisää, esimerkiksi mukavan ajoasennon ympärille suunniteltu endurance-maantiepyörä on tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Krossarilla matka taittuu puolestaan ympäri vuoden, niin paisteessa, sateessa kuin lumipyryssä. Vannoutuneimpien harrastajien mielestä krossari on elementissään silloin, kun muut jättävät olosuhteiden johdosta pyörän kotiin.

Ominaisuudet ja varustelu

Hybridi- ja fitness-pyörät ovat kevyitä painoltaan ja ajo-ominaisuuksiltaan, aivan kuten modernin pyörän pitääkin. Kaikille pyörille on yhteistä levyjarrut, jotka pysäyttävät luotettavasti joka säällä. Eturattaita on kaksi tai kolme kappaletta, joiden avulla löytää varmasti sopivan välityksen jyrkempäänkin ylämäkeen tai vauhtia pidempäänkin laskuun.

Renkaat ovat yksi pyörän ajo-ominaisuuksiin ja rullaavuuteen eniten vaikuttava komponentti. Mitä sileämpi kuvio, kevyempi rakenne ja kapeampi leveys – tiettyyn pisteeseen asti – sitä herkemmin rengas rullaa. Fitness-pyörissä renkaat ovat tyypillisesti kevyttä ja rullaavaa sorttia, kun taas hybridin rengasvalinnassa vaakakupissa painaa enemmän luotettavuus ja puhkeamiskestävyys. Tästä syystä hybridien renkaat ovat usein astetta tuhdimpaa tekoa.

Peruskomponenttien ohella ominaisuuksiin voi vaikuttaa pyörän varustelulla. Minimalistisella otteella kasattu fitness-pyörä syö ahnaasti kilometrejä pyöräteillä ja kevyenliikenteenväylillä.

Hybridin luonne sopii totta kai myös tällaiseen ajoon, mutta siitä voi yhtä hyvin tekemään luotettavan kuormajuhdan arkikäyttöön ja vaikkapa pitkän viikonlopun mittaisille retkille. Hybridin monikäyttöisyyttä lisää entisestään rungosta ja etuhaarukasta löytyvät kiinnikkeet lokasuojille ja tavaratelineelle.

Alla on kolme esimerkkikokoonpanoa ja varustelua eri käyttötarkoituksiin:

Luotettava työmatkapyörä

Hybridi toimii erinomaisena alustana työmatkapyörälle. Tarkemman mallin ja sopivan runkokoon valinnan jälkeen pyörän voi varustaa esimerkiksi seuraavasti:

-Joustokeula (valinnainen)
-Soittokello
-Lokasuojat
-Seisontatuki
-Pistosuojatut renkaat
-Talviajoon nastarenkaat

Yhdistetty työmatka- ja retkipyörä

Hybridi taipuu niin ikään aihioksi lyhyemmille tai vaikka yli viikonlopun mittaisille retkille tai peräti bikepacking-reissuille. Samalla pyörällä voi silti ajaa mainiosti myös työmatkat ja arkimenot. Esimerkki kokoonpanosta:

-Tavarateline
-Lukkopolkimet, mahdollisesti kaksipuoleiset
-Juomapulloteline
-Lokasuojat
-Hyvin rullaavat renkaat, mahdollisesti pistosuojatut
-Pyörämittari tai urheilukello
-Pidempiä matkoja varten monitoimityökalu ja rengastarvikkeet

Sporttinen kuntoilu- ja työmatkapyörä

Fitness-pyörästä pystyy rakentamaan nopean asfalttikiiturin perinteistä maantiepyörää rennommalla ajoasennolla. Sama pyörä toimii erinomaisesti myös työmatka- ja arkiajossa. Esimerkki simppelistä ja nopeasta varustelusta:

-Lukkopolkimet
-Juomapulloteline
-Pyörämittari tai urheilukello
-Nopeasti rullaavat renkaat

Yhteenvetoa

Hybridi- ja fitness-pyörät ovat oiva valinta harraste- tai hyötykäyttöön, tai vaikka molempiin.

Nämä pyörätyypit palvelevat mainiosti pyöräilevälle kansan tarpeita ennen kaikkea monipuolisuutensa ansiosta. Molemmat pyörätyypit suoriutuvat tehtävästään erinomaisesti, kun ajo tapahtuu tiepohjia pitkin. Maastoajoon tulee valita sen sijaan oikea maastopyörä. Rajanveto hybridin ja fitness-pyörän välillä on ajoittain häilyvä, mutta toisinaan sitäkin selvempi. Siinä missä fitness-pyörä voi muistuttaa sporttiautoa, hybridi voi olla enemmän kaikesta selviytyvä city-maasturi.

Kun olet suuntaamassa pyöräkaupoille, kertaa seuraava muistilista:

  • Jos etsit mahdollisimman monikäyttöistä pyörää, hybridi on todennäköisesti paras valinta.
  • Hybrideistä löytyy lähes poikkeuksetta kiinnikkeet tavaratelineelle ja lokareille.
  • Merkittävin fitness- ja maantiepyörän erottava seikka on usein fitness-pyörän suora ohjaustanko.
  • Fitness-pyörä sopii parhaiten kuskille, joka hakee vauhtia, mutta silti mukavan rennolla ajoasennolla.
  • Pyörästä riippumatta, valitse käyttöösi sopivat renkaat. Mitä kevyempi ja kapeampi rengas, sitä herkemmin se rullaa. Vankkatekoisemmat renkaat välttävät tyypillisesti paremmin rengasrikoilta.
  • Varustele pyörä mieleiseksesi esimerkiksi tavaratelineen, lokarien, juomapullotelineen, mittarin ja sopivien renkaiden avulla.
  • Jos aiot ajaa maastossa, suuntaa katseesi maastopyörään.

Kysy apua asiantuntijalta! Vieraile liikkeessämme Lauttasaaressa tai varaa koeajoaika etukäteen! Meidät tavoittaa: 010 2291 799, myynti@larunpyora.com