Maastopyöräilijän perusvarusteet – millä alkuun ja siitä eteenpäin?

1.5.2018

#focusbikes #maastopyöräily #Santa Cruz bicycles #varusteet

Ensimmäinen maastopyörä on oletettavasti hankittu tai vaihtoehdot ovat ainakin rajattu vain muutamaan ehdokkaaseen – hyvä! Onnistuneeseen ja ennen kaikkea turvalliseen ajokokemukseen tarvitaan kuitenkin asianmukaiset varusteet. Vasta hetki sitten nappularenkaisten pyörien ja metsäpolkujen kutsun kuulleelle, varusteiden ja vaihtoehtojen määrä voi olla lähes lamaannuttava. Aiemmin ilmestyneen, maastopyörän hankintaa käsitelleen blogitekstin hengessä käymme läpi tarvittavien varusteiden listan. Aloitamme minimivarustuksesta edeten siitä hankintoihin, joita on hyvä tehdä ajokokemuksen karttuessa. Perustiedoilla tarvittavista varusteista pystyy arvioimaan, että kuinka paljon pyöräbudjettiin on hyvä jättää reserviä ja kysyä vaikkapa kilpailukykyistä tarjousta varustepaketista pyörän hankinnan yhteydessä.

Perusvarustus

Maastopyöräilijän perusvarustus sisältää varusteet, vaatteet ja välineet, joita ilman poluille ja metsälenkeille ei ole asiaa tai ajaminen ei ole ainakaan suositeltavaa. Toisin sanoen, ellei näitä varusteita omista jo valmiiksi, niiden kanssa olisi suositeltavaa kävellä ulos kaupasta pyöränhankinnan yhteydessä.

Kypärä. Vaikka kypärän käyttö on maastopyöräilijöillä yleisesti ottaen kiitettävällä tasolla, metsässä tulee edelleen satunnaisesti vastaan pyöräilijöitä ilman asianmukaista päähinettä. Lippalakki päässä tai hiukset hulmuten ajava maastokuski on yhtä eksyneen näköinen ilmestys kuin valkohäntäpeura keskellä kaupunkiasutusta. Kypärä on halpa henkivakuutus ja se kuuluu jokaisen (maasto)pyöräilijän perusvarustukseen. Piste. Modernit kypärät ovat mukavia käyttää, kevyitä ja ulkonäkökin on kohdallaan. Näiltä osin olemme lähes valovuosien päässä vajaan parinkymmenen vuoden takaisista styrox-ämpäreistä.

Troylee A2 mips / Endura Singletrack II -kypärät

Kuten mitä tahansa kypärää hankkiessa, maastokypärän kohdalla on tärkeää kiinnittää huomiota sen istuvuuteen. Suuressa osassa malleista on portaaton säätö, jonka avulla kypärän saa istumaan päähän lähes pipon tavoin. Maastokypärissä on lisäksi usein lippa ja kypärä ulottuu alemmaksi pään takaosaan. Vaihtoehtojen skaala on laaja vaihdellen lipallisista malleista aina perinteisempiin maantietyylisiin kypäriin. Hankintaa tehdessä on hyvä varmistaa, että kypärä on suunniteltu maastoajoon. Kevytrakenteinen maantiekypärä ei tarjoa välttämättä riittävästi suojaa esimerkiksi kiviltä ja puilta. Kypärien hintahaitari on yhtä laaja kuin pyörien. Asiansa ajavan mallin saa hyvinkin alle sadalla eurolla. Hintaluokan mennessä ylöspäin rahalleen saa vastinetta edistyneempien materiaalien ja monimutkaisempien rakenteiden muodossa, jotka tuovat usein lisää suojaavuutta ja keveyttä.

Kengät. Kuskin ja pyörän välisiä kontaktipisteitä ei ole montaa. Tarkemmin ottaen ne ovat polkimet, gripit ja satula. Näissä komponenteissa ei kannata pihistellä, sillä vaikutus ajotuntumaan ja -kokemukseen on merkittävä. Polkimet tarvitsevat kaverikseen asianmukaiset kengät. Tästä päästään seuraavaan oleelliseen kysymykseen: lukko- vai avopolkimet?

Shimano ME700 lukkokengät / Shimano GR900 flättikengät

Aktiivisella maastokuskilla lukkopolkimet mielletään usein itsestäänselvyydeksi. Asia ei ole kuitenkaan näin mustavalkoinen. Avopolkimet opettavat ajotekniikasta osa-alueita, jotka voivat jäädä lukkopolkimilla täysin pimentoon. Lajia aloittavien kohdalla pyörässä kiinni olemisen tunne voi lisätä tarpeettomasti jännitystä ja epävarmuutta, mitä on usein muutenkin riittävästi siirryttäessä sileiltä pyöräteiltä kivien ja juurien sekaan. Mikä poljin- ja kenkävalinta sitten onkaan, on tärkeää, että se on maastopyöräilyyn suunniteltu. Hyvä avopoljinkenkä on jäykkä ja pohja on päällystetty kumiseoksella, joka tarraa tiukasti polkimien piikkeihin. Lenkkarit tai muuhun kuin pyöräilyn suunnitellut jalkineet eivät sovellu maastopyöräilyyn. Lukkokengissä on tärkeää tiedostaa omat makumieltymykset ja millaiseen käyttöön kengät tulevat. Yksi voi suosia kevytrakenteista ja minimalistista jalkinetta, kun taas toiselle sopii paremmin tukevatekoinen ja pohjaltaan kuvioitu kenkä, jolla maastosta löytyy pitoa myös jalkautuessa.

Shimano PD-M8040 avopolkimet / Shimano PD-M8020 lukkopolkimet

Ajohanskat. Hyvät hanskat lisäävät ajomukavuutta ja toimivat myös suojavarusteena. Hanskat parantavat pitoa gripeistä ja lämmittävät viileällä säällä. Mallit, joissa kämmenpohjassa on erilliset geelityynyt voivat tehdä tuntuvan lisän ajomukavuuteen. Valinta pehmustettujen ja voimakkaasti topattujen sekä minimalististen, mahdollisimman ohuiden mallien välillä on yksi monista makuasioista. Hanskojen on parasta olla pitkäsormiset niiden paremman suojaavuuden vuoksi. Tämän ymmärtää viimeistään, kun syvänojauksen jälkeen seuraavat hetket kuluvat haavoja paikatessa tai neulasten ja kivien poistamisesta kynsien alta. Lyhytsormiset hanskat kuuluvat samaan kategoriaan 80-luvun neonväristen tuulitakkien kanssa, ainakin maastossa.

Endura Humvvee lite ajohanskat / Endura womens Humvvee lite ajohanskat

Perusvarustuksesta eteenpäin

Kypärällä, asianmukaisilla kengillä ja hanskoilla selviää ainakin lyhyistä lenkeistä menestyksekkäästi. Pidemmälle suunnatessa ja pyörän päällä vietettyjen tuntien lisääntyessä muutamat lisävarusteet tulevat nopeasti tarpeelliseksi.

Juomapullo tai -reppu. Lyhyille lenkeille ei välttämättä tarvitse varata juotavaa, mutta yli tunnin kestävä urheilusuoritus edellyttää nesteytyksestä huolehtimista. Sen voi toteuttaa minimalistisesti juomapullolla tai -repulla. Jälkimmäisessä on plussana, että juoman lisäksi siinä kulkevat mukana kätevästi työkalut, mahdollisesti takki tai sadevaatteet ja pidemmällä lenkillä myös patukat, geelit ja muut eväät. Repun käyttäminen tapaa jakaa mielipiteitä. Yksi voi kokea selässä olevan repun häiritseväksi ja sijoittaa nesteestä ja varusteista syntyvän lisäpainon mieluummin pyörään juomapullon ja esimerkiksi pienen runkolaukun muodossa. Kokeile, että mikä toimii omalla kohdallasi.

Evoc Hip Pack 3L / Evoc Lite Performance juomareppu 6L

Jos pyörää ei ole vielä hankittuna, on hyvä huomioida, että rungosta löytyy paikka juomapullotelineelle, sillä kaikkien täysjoustorunkojen design ei jätä tilaa telineen kiinnitykselle.

Monitoimityökalu ja minipumppu. Jos matka vie selvästi lähipolkuja pidemmälle, mukaan on hyvä varata ainakin kuusiokolot, rengasrauta, Torx-avain ja minipumppu. Luonnollisesti tunnollinen kuski pitää kalustostaan huolen ja tarkistaa pulttien kireyden tasaisin väliajoin. Tästä huolimatta esimerkiksi yllättäen kesken ajon löystynyt rattaan-, vaihdevivun-, vaihdevaijerin- tai jarrukahvan pultti voi torpedoida muuten mainiosti sujuneen maastolenkin. Pumppu, rengasrauta ja sisärengas on syytä pitää mukana rengasrikon varalta, joita sattuu ennemmin tai myöhemmin taitavimmillekin kuskeille.

Housut ja paita. Muu vaatetus tulee listalla vasta nyt kypärän, hanskojen ja kenkien ohella. Kyllä, asianmukaiset ajovaatteet parantavat varmasti ajokokemusta, mutta eivät ole välttämättömyys, etenkään aluksi. Farkuilla tai pyhähousuilla maastoon ei kannata lähteä, mutta kesäaikaan esimerkiksi ulkoilushortsit- ja t-paita ajavat alkuun asiansa. Vaatehankinnat ovat hyvä tehdä viimeistän, kun tietää tarkalleen mitä niiltä tarkalleen edellyttää. Housuvalinta voi vaihdella pyöräilytrikoista aina rennompiin motocross-tyylisiin ajohousuihin tai olla jotakin näiden kahden ääripään väliltä. Pehmustettuja pyöräilyshortseja voi käyttää lähes millaisten housujen kanssa tahansa, elleivät käytetyt päällyshousut sisällä niitä itsessään. Paidoissa käytetään usein teknisiä materiaaleja, jotka hengittävät hyvin ja siirtävät kosteuden iholta kirjaimellisesti höyrynä ilmaan tai ulompiin vaatekerroksiin. Housujen ja paidan valinnassa on hyvä käyttää samaa periaatetta kuin arkivaatetuksessakin: valitse mallit, jotka istuvat hyvin tuntuvat omilta ulkonäköä myöten.

Endura Singletrack ajohousut / Endura Humvvee shortsit irroitettavalla säämiskällä

Ajolasit. Hanskojen tapaan ajolasit ovat suojavaruste. Ensinnäkin ne suojaavat ajoviimalta, mutta suurin hyöty on eturenkaasta lentävien roiskeiden ja muiden epäpuhtauksien pysäyttäminen. Harva asia on ikävämpää, kuin pysähtyä polun viereen puhdistamaan silmää kuraroiskeista, hyönteisistä tai mitä Suomen luonnolla onkaan tarjottavanaan. Toinen merkittävä maastokuskeja koskeva seikka ovat polun varsia reunustavat puiden oksat. Maastoajon mukaansa tempaavan luoteen vuoksi linjavalinta voi johtaa odottamattomaan kontaktiin esimerkiksi sisämutkan puun oksien kanssa. Kypärän tavoin ajolasti ovat halpa suojavaruste verrattuna harmiin, miltä ne voivat säästää.

Sadevaatteet. Syys- ja talvipyöräily ovat tunnetusti pukeutumiskysymyksiä. Vaikka fraasi on kulunut, se pitää suurelta osin paikkansa. Kotimaan kelit ovat tunnettuja vaihtelevuudestaan läpi vuoden ja sade voi yllättää mihin vuodenaikaan tahansa. Mikään ei estä käyttämästä niin sanottuja kuivankelin ajovaatteita myös sadekelillä, mutta on vaikea kiistää, etteikö ajaminen olisi mielekkäämpää kuivalla selällä ja takapuolella. Sadetakki ja -housut ovatkin hyvä hankinta ja voivat antaa parhaimmillaan pyöräilyyn lähes kuin uuden ulottuvuuden. Hyvällä sadevarustuksella on kirjaimellisesti ilo ajaa, vaikka vettä tulisi lähes vaakatasossa. On myös hyvä huomioida, että maastoajoa varten hankittu sadevarustus palvelee myös esimerkiksi työmatka- ja arkikäytössä laajentaen näin pyöräilymahdollisuuksia kautta linjan!

Endura Womens Singletrack yleistakki / Endura Singletrack yleistakki

Lopuksi

Maastopyöräilystä voi tehdä tunnetusti välineurheilua juuri sen verran kuin haluaa. Alkuun ja paljon pidemmällekin pääsee kuitenkin huomattavan vähällä. On kuitenkin fakta, että hyvillä ja ennen kaikkea asianmukaisilla varusteilla harrastaminen on mukavampaa. Hankintoja on parasta tehdä sitä mukaa, kun oman käytön vaatimukset selviävät ja tarpeet edellyttävät.