Maastopyörää hankkimassa: plussakoon renkailla vai ilman?

10.6.2018

#27plus #chameleon #Focus bikes #hightower #jam2 #maastopyörä #Santa Cruz bicycles #tallboy

Maastopyörää hankkimassa: plussakoon renkailla vai ilman?

Plussakoon renkaat tekivät muutama vuosi takaperin ryminällä tuloaan maastopyöriin. Pölyn laskeuduttua ja uutuuden viehätyksen hieman laannuttua on hyvä aika katsoa, että mistä on kyse, mitkä ovat mahdolliset hyödyt ja haitat sekä ennen kaikkea, että mihin käyttöön plussakoon renkaat sopivat.


Santa Cruz Chameleon 27+ D-Kit

Mikä on plussakoon rengas?

Ensimmäisenä on hyvä saada termit suoraksi. Mistä plussakoon renkaissa on oikein kyse? Yksinkertaistettuna, kyseessä on perinteistä maastorengasta leveämpi malli. Yleisin plussakoon renkaan leveys on lähes joka valmistajalla 2,8 - 3,0”. Plussakoon renkaiden halkaisija on tyypillisesti 27,5”. Myös 29” malleja on olemassa, mutta ne edustavat selvää vähemmistöä. Plussakoon renkaista käytetään usein merkintää 27,5”+ tai lontoon kielellä sanaparia ”plus size tire”.

Leveämpi rengas tarkoittaa suurempaa määrää kumia, mikä tarkoittaa puolestaan suurempaa painoa. Pyörivät massat, eli kiekot ja renkaat, halutaan pitää puolestaan minimissä, sillä ne vaikuttavat paljon pyörän käsiteltävyyteen ja kiihtyvyyteen. Painon kanssa syntyvä kompromissi on pyritty minimoimaan ohuilla kyljillä ja muutenkin kevyellä renkaan rakenteella. Plussakoon renkaat ovat aina tubeless-yhteensopivia, mutta sisärenkaan käytölle ei ole tietenkään estettä. Rengasrikon yllättäessä kotiin pääsee siis sisurin avulla sen sijaan, että paluumatka menisi täysin tunkkauksen merkeissä.


Santa Cruz Tallboy AL 27+ R-Kit

Plussat (tai siis hyödyt)

Mitä hyötyjä astetta läskimmistä renkaista voi sitten saada? Ensimmäinen ja oleellisin seikka on parantunut ajomukavuus ja pito. Plussarenkaiden suurempi ilmatila ja sen mahdollistamat matalammat rengaspaineet tasoittavat jousituksen ohella polun epätasaisuuksia. Paremmin maastonmuotoihin mukautuva rengas tarjoaa niin ikään myös enemmän pitoa.

27,5” vanteelle istutettu plussakoon rengas on ulkohalkaisijaltaan hyvin lähellä normaalia 29” rengasta. Suurempi renkaan halkaisija tarkoittaa puolestaan pienempää nousukulmaa (engl. angle of attack), mikä jouduttaa menoaan entisestään poluilla vastaan tulevien epätasaisuuksien yli. Suurin osa plussakoon renkaista asettuu painoltaan noin kilon tuntumaan ja rullaa hyvin tai ainakin kohtuullisesti. Summattuna, plussakoon renkaat tarjoavat suuren osan fatbikejen tuomista hyödyistä, mutta ilman 4” tai leveämmistä renkaista tulevia kompromisseja!


Santa Cruz Hightower C 27+ S-Kit

Haittapuolet

Plussarenkaat tuovat paljon hyvää, mutta myös niillä on heikkoutensa. Ohuet kyljet ja matalat rengaspaineet tekevät hyvin maastonmuotoihin mukautuvan renkaan. Tämä voi aiheuttaa ongelmia mutka-ajossa, sillä rengas voi muuttaa muotoaan liiaksi tai taittua jopa alle. Taitavilla ja kovaa mutkiin hyökkäävillä kuskeilla tämä voi muodostua suoranaiseksi ongelmaksi asti. Toinen huomion arvoinen seikka on, että leveä ja maltillisilla kuviolla varustettu rengas ei ole parhaimmillaan irtonaisella tai pehmeällä alustalla. Käytännössä tämä tarkoittaa pehmeitä hiekkapolkuja, mutakeliä tai talvisia lumipolkuja. Kapeampi rengas leikkaa yksinkertaisesti pehmeään alustaan ja on siksi usein parempi valinta.

Leveät renkaat edellyttävät anteliaasti pyörimistilaa etu- ja takahaarukasta. 3” levyiset renkaat istuvat vain harvaan haarukkaan tai runkoon, joka ei ole nimenomaan suunniteltu niille yhteensopivaksi. Plussarenkaiden yhteensopivuudesta onkin usein ilmoitettu erikseen keula- ja runkovalmistajien toimesta.

Mihin pyörään ja kenelle? 

Kenelle plussakoon renkaat sitten ovat? Leveämmät renkaat tarkoittavat aina pientä painosakkoa, joten fanaattisimmat grammanviilaajat putoavat ensimmäisenä joukosta pois. Yleisesti ottaen plussarenkaaat sopivat kuskeille, jotka haluavat lisää ajomukavuutta, pitoa ja ajavat pääasiassa kovapohjaisilla ja teknisyydeltään vaihtelevilla poluilla.


Santa Cruz Chameleon 27+ R-Kit

Ajomukavuutta lisäävän ominaisuutensa ansiosta plussarenkaat ovat erinomainen lisä jäykkäperäisiin pyöriin. Toinen pyörätyyppi, johon plussarenkaat sopivat erinomaisesti ovat sähköavusteiset maastopyörät. Sähkömoottorin tarjoaman avustuksen johdosta pieni painosakko ja kompromissi rullaavuudessa poistuvat lähes kokonaan. Sähköavustuksella ja plussarenkailla varustetulla pyörällä voikin saada aikaan lähes ”voittamattoman ajofiiliksen”, sillä pyörä tuntuu selviävän mistä vain; ajettiin sitten ala- tai ylämäkeen.


Focus Bold Factory 27+

Tule koeajolle ja kokeile, että ovatko plussarenkaat sinua varten. Asiantuntevat myyjämme auttavat oikean pyörän valinnassa.

Focus JAM2 Plus sähköpyörä