facebook_pixel

Uutta mielenkiintoa maantielenkille: 5 ideaa kokeiltavaksi

20.6.2018

#cervelo #focusbikes #maantiepyörä

Ajokauden ja kesähelteiden ollessa kuumimmillaan ajokilometrejä kertyy kuin itsestään. Kuski, jolla on eniten kilometrejä jaloissaan ei ole kuitenkaan välttämättä nopein. Ajokertoja onkin hyvä maustaa esimerkiksi rytminmuutoksilla, kovavauhtisimmilla vedoilla tai kadenssiharjoitteilla. Niinkin yksinkertaista asiaa kuin uusien reittien etsimistä ja kartoittamista ei kannata myöskään unohtaa, sillä se voi tuoda samanlaisia onnistumisen ja löytämisen tunteita, mitä on tullut viimeksi apupyörien aikana.

1) Lampputolpan välin mittaiset sprintit. Riippumatta siitä, että ajaako yksin, kaverin kanssa tai isommassa porukassa, lampputolpan välin tai kahden mittaiset sprintit toimivat hyvänä mausteena ajokerran ohessa. Niillä on mahdollista kehittää tai ainakin ylläpitää aina yhtä tärkeää sprintti- ja rytminvaihtokykyä, jotka voivat jäädä muuten vähälle huomioille. Ja kukapa ei tykkäisi kisaamisesta – oli se leikkimielistä tai ei.

Näihin lyhyisiin pyrähdyksiin voi lisätä halutessaan vaihtelua käyttämällä esimerkiksi vain yhtä vaihdetta. Osan vedoista voi tehdä niin, että välitys on alkukiihdytystä ajatellen sopiva, mikä tarkoittaa loppua kohden ompelukoneen käyntiä lähentelevää jalkojen pyöritystä. Vastaavasti vedot voi myös aloittaa niin sanotusti isolla tuumalla, jolloin alkukiihdytys käy pienimuotoisesta lajivoimaharjoituksesta.

2) Korkean kadenssin vedot. Kadenssista eli pyöritysnopeudesta on sanottu paljon. Ranskankielessä on oma terminsä kokeneen ajajan poljintyöskentelylle – souplesse. Se tarkoittaa nopeaa, jouhevaa ja ennen kaikkea sulavaa pyöritystä. Ajajasta ja ajamisen tyypistä riippuen, optimikadenssi asettuu usein 85-100 rpm välille. Jos suuri osa ajosta putoaa alle 85 kierroksen minuutissa, kadenssiharjoitteista voi saada tuntuvaa hyötyä. Liian korkea kadenssi on sen sijaan harvoin, jos koskaan ongelma.

Tiheää pyörittämistä voi ottaa mukaan lenkeille esimerkiksi lisäämällä lämmittelyyn 3-4 kappaletta minuutin mittaisia jaksoja 100-110 rpm kadenssilla, jotka erotetaan minuutin kestoisilla rennommilla jaksoilla. Toinen yleinen vaihtoehto on tehdä intervalleja halutulla syke- tai tehoalueella, mutta käyttäen 1-2 pykälää tavallista pienempää vaihdetta, jolloin kadenssi asettuu itsestään tavanomaista korkeammalle. Riippumatta, että millä tapaa tai missä yhteydessä kadenssivetoja tai tekniikkaharjoituksia tekee, on tärkeää keskittyä hyvään poljintekniikkaan. Merkkejä hyvän tekniikan hajoamisesta ovat epätasainen pyöritys, satulassa pomppiminen ja tarpeeton ylävartalon liike.

Radalla ajaessaan Mark Cavendishin on sanottu tehneen yksittäisessä harjoituksessa useita 10 minuutin vetoja käyttäen huimaa 130 rpm kadenssia. Tämä on riittänyt useaan MM-mitaliin, joten tästä herkempiä jalkoja tuskin tarvitaan.

3) Ei alle kolmenkympin. Watit ovat juurtuneet pyöräilyharjoitteluun yhtä tiukkaan kuin rikkaruohot takapihan kukkapenkkiin. Kilpailuja ei kuitenkaan voiteta ainoastaan sillä, että kuka tuottaa eniten jouleja lähtö- ja maaliviivan välissä, vaan kuka suoriutuu matkasta nopeimmin. Mitä suurempi nopeus, sitä lyhyempi aika ja sitä nopeammin maaliviiva tulee vastaan. Yksi helposti kokeiltava haaste on niin sanottu kolmenkympin sääntö. Suoritus on yksinkertainen: nopeus ei laske missään vaiheessa alle 30 km/h – kyllä, ylämäet mukaan lukien. Sääntöä tai tavoitetta voi tietenkin skaalata itselleen sopivaksi tai pilkkoa ajokerta intervalleihin, joissa sääntö on voimassa. Nopeuden mittaaminen on kaiken lisäksi helppoa ja onnistuu vaikkapa puhelimen applikaatioilla. Näin wattimittarin ostoa voi venyttää vielä ainakin periaatteessa hieman eteenpäin tulevaisuuteen.

4) Asfaltilta soralle. Jos lähialueen lenkkireitit ovat yhtä tutut kuin puhelimen aloitusnäyttö, paljon kaivattua vaihtelua voi saada aikaan yllättävän yksinkertaisella tavalla. Suuntaaminen asfaltilta päällystämättömille teille voi saada aikaan uutta kipinää ja laajentaa reviiriä parhaillaan melkein kodin tuntumassa. Suomi on täynnä sorateitä, jotka odottavat niin tavoitteellisesti harjoittelevia kuin seikkailunhaluisia ajajia. Ei olekaan sattumaa, että gravel-, cyclocross- ja endurance-pyöriä myydään jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla. Päällystämättömistä teistä ja uusista reiteistä nauttiminen ei edellytä kuitenkaan välttämättä pyöräkaupassa vierailua. Pelkästään leveämmät ja ilmatilaltaan suuremmat renkaat lisäävät ajomukavuutta ja tekevät pyörän tältä osin monikäyttöisemmäksi. On toki sanomattakin selvää, että rungossa ja haarukassa tulee olla leveämmille renkaille riittävästi pyörimistilaa ja viimeistä huutoa olevilla kilpakiekoilla ei ole asiaa kuoppaisimmille mökkiteille.

Vaikka Paris-Roubaixilta löytyvät legendaariset pavé-osiot eivät olisikaan to do -listalla, reittivalinnoiksi voi silti ottaa teitä, joiden pinta ei ole päällystetty Lemminkäisen miesten toimesta. Reittivalintojen määrä on näin moninkertainen, ajokerrat voi tehdä halutessaan vieläkin tiiviimmin luonnonläheisyydessä ja tai vaikka maakuntamatkailun merkeissä.

5) Testimatkat ja kontrolliharjoitukset. Kuntoa ja harjoittelun tuloksia on hyödyllistä kokeilla 4-6 viikon välein, vaikka säännöllinen kisaaminen ei olisikaan osana kauden kalenteria. Ajolenkin reitin varrelta tai lähistöltä löytyvä osuus tai segmentti käy hyvin, kunhan se on reittiprofiililtaan sopiva (esim. tasainen, mäkinen, jotakin siltä väliltä yms.) ja sen pystyy ajamaan turvallisesti muu liikenne huomioiden. Pituus voi vaihdella mitä tahansa keuhkoja tuulettavasta 10 km temposta aina yli tunnin mittaisiin reidet tyhjääviin vetoihin. Seurattavia asioita ovat luonnollisesti aika, keskisyke, tuntemukset ajon aikana ja teho, jos wattimittari on käytössä. Strava tekee tarkkailun entistä helpommaksi; kunhan applikaatio on päällä, kaikki tarpeellinen data ja enemmänkin jää talteen!

Mitä nopeammin testilenkistä suoriutuu, mitä matalammalla syke on ja mitä helpommalta ajo tuntuu, sitä parempi! Kontrolliharjoitukset ja -reitit ovat simppeli ja hyödyllinen työkalu tavoitteellisen maantiekuskin pakissa, joita kannattaa hyödyntää tasaisin väliajoin.