Kaikki tuotteet Takaisin

7 kohtaa – jäykkäperäisellä maastopyörällä lisää vauhtia ja hauskuutta poluille!

21.8.2018

#chameleon #Focus bikes #jäykkäperä #maastopyörä #Santa Cruz bicycles

Maastopyöräily on saanut alkunsa Kalifornian Mount Tamalpaisin rinteillä aikana, jolloin jousituksesta ei ollut tietoakaan. Jäykkäperäisellä maasturilla ajaminen on monessa mielessä paluu lajin juurille ja mikä parasta, ”jäykkiskuurista” voi hyötyä monella tapaa myöhemmin modernin täysjouston ohjaksissa, oli se sitten perinteinen lihasvoimalla kulkeva tai sähköistetty.


Tutustu Santa Cruzin jäykkäperään valmistajan sivuilla täältä

Jäykkäperäisen maasturin kohdalla ei ole kyse downgreidauksesta tai muusta retroilusta, sillä se on edelleen tietyissä sovelluksissa paras työkalu, kuten vaikkapa vähemmän teknisillä XCO-radoilla tai maastoon suuntautuvissa bikepacking-touhuissa. Lisäksi modernit runkogeometriat ja plussakoon renkaat ovat tehneet jäykkäperäisistä entistä monikäyttöisempiä, mukavampia ajaa ja kilpailukykyisempiä kaiken tyyppisessä maastossa.


2019 Santa Cruz AL 27+ S-Kit blue

Alla on 7 syytä, että miksi ”jäykkiskuuri” voi tuoda uutta näkökulmaa jo pidempäänkin ajaneelle ja tehdä sinusta nopeamman kuskin:

1) Parempi ajotekniikka. Jäykkäperäisellä ajaminen siistii ajotekniikkaa ja kannustaa – sekä paikoitellen myös pakottaa – aktiivisempaan ajotyyliin. Tutun kivikon läpi ei voi välttämättä jyrätä monster truck -tyyliin, vaan pyörän päällä pitää käyttää enemmän kehonkieltä ja ajolinjat pitää valita tarkemmin, sillä palaute on jäykkiksen ohjaksissa välitön. Tämä kantaa puolestaan lähes poikkeuksetta mukavasti takaisin täysjouston päälle – jos paluuta sinne ylipäätään on.

2) Ajolinjavalinnat. Jäykkäperäisellä ajaessa kuskin paikalla ei tarvitse jäädä aprikoimaan, että oliko ajolinjavalinta onnistunut, sillä pyörä paljastaa tällä puolen tapahtuneet virheet armotta. Jäykkäperällä ajaminen on siis usein tarkempaa, mutta samalla myös palkitsevaa ja jälleen kerran, työn hedelmät ovat poimittavissa myöhemmin täysjouston päälle palatessa.

3) Enemmän putkelta ajamista. Takapään jouston puuttuminen tarkoittaa, että maastossa pitää ajaa putkelta enemmän ja useammin. Pienemmissä epätasaisuuksissa se voi tarkoittaa kevennystä satulasta ja toisinaan vastaavasti pidempiäkin ajanjaksoja, jolloin satulaan ei kosketa. Putkelta ajaminen on harvan kuskin kohdalla suoranainen vahvuus ja tällainen täsmätreeni tapaa tuoda mukavia vaikutuksia verrattain nopeasti. Hissitolppa siis vain ala-asentoon ja maaston tarjoamia haasteita kohti! Ajastaan voi huomata, että pyörän päällä tehtävää ”jumppaamista” pystyy tekemään entistä paremmin, sulavammin ja myös pidempään.

4) Välitön voimansiirto. Kun polkimille antaa voimaa, jäykkäperäinen pyörä vastaa käskyyn. Täysjoustolle ominainen jousituksen pogoaminen on muisto vain ja pyörä kiihtyy terävästi mutkista ulos ja jo lyhyellä kiihdytyksellä voi päästä maastossa yllättävän jyrkkien kinkareiden päälle. Jäykkäperäinen runko kannustaa maastossa revittelyyn ja siitä kannattaa täysi ilo irti.

 5) Huoltovapaus & yksinkertaisuus. Nykyaikaiset täysjoustot ovat verrattain huoltovapaita ja vanhat ”kitinäpuslat” ovat samassa ikävien muistojen romukopassa nousukahvojen ja cantilever-jarrujen kanssa. Jäykkäperäinen runko vie kuitenkin huoltovapauden ja yksinkertaisuuden pyöränmitan verran pidemmälle yksinkertaisesta syystä, että liikkuvia osia on vähemmän. Kunhan keskiö on voideltuna ja kireällä, jäykkäperäinen maastopyörä on hiljainen ajokaveri, joka lähtee auliisti matkaan pahemmankin mutarallin jälkeen.

6) Mahtava talvipyörä! Vaikka talvi, lumi ja kylmä eivät ole pyöräilijän ylimpiä ystäviä, olosuhteiden sattuessa kohdalleen, talvipolut voivat olla mitä parhainta ajettavaa. Tamppaantunut lumi tasoittaa poluilta kivet ja juuret, mikä tarkoittaa vuoristoratamaista ajokokemusta! Täysjousto voi osoittautua sileillä talvipoluilla ylimitoitetuksi välinevalinnaksi ja kukaan ei pidä paukkupakkasten räjäyttämästä takaiskarista. Jäykkäperäinen maasturi on talvipoluilla elementissään! Kun alle asentaa nastat, talvipyöräilyyn saa varmasti uutta intoa.

7) Budjettitietoisen valinta. Yksinkertaisuutensa ansiosta jäykkäperäiset rungot ja -pyörät ovat järjestäen täysjoustoja edukkaampia. Kyllä, grammaviilattuun jäykkäperäiseen hiilikuiturunkoon saa uppoamaan kuukausiansioiden verran rahaa, mutta hyvän ja jopa kilpailukykyisen pyörän saa huomattavasti halvemmalla. Lisäksi jäykkäperän ylläpito- ja huoltokulut ovat pienet, sillä täysjoustorungon kohdalle ennemmin tai myöhemmin osuvat laakeriremontit loistavat poissaolollaan.

Jäykkäperäistä maastopyörää ei kannata sulkea ulos yksinkertaisuutensa vuoksi vaihtoehtojen listalta pois. Jäykkiksestä saa erinomaisen kakkospyörän, jonka avulla tulee taitavammaksi kuskiksi ja saa sitä kautta vauhtia pyörän kuin pyörän päälle. Jos on liikkeellä ns. yhden pyörän taktiikalla, jäykkis on edelleen vaihtoehto. Esimerkiksi Santa Cruzin Chameleon palvelee varmasti myötä- ja vastamäissä, talvi- sekä kesäaikaan.

Palaa lajin juurille ja koe mitä jäykkäperäiselle pyörällä on tarjottavaan!