facebook_pixel

Vaihtajankorvake – mikä se on?

29.8.2018

#cervelo #Focus bikes #Santa Cruz bicycles #vaihtajankorvake

Vaihtajankorvake on pieni, mutta tärkeä osa rungon ja takavaihtajan välissä. Monen muun asian tapaan, sen täyden merkityksen tajuaa vasta, kun siinä ilmenee ongelmia. Tässä tekstissä käydään läpi, että mikä vaihtajankorvake tarkalleen on, mikä on sen funktio, miksi se tuntuu toisinaan rikkoutuvan harmillisen helposti ja ennen kaikkea, että miten korvakemurheet voi minimoida.

Mikä se on?

Vaihtajankorvake on ketjunpuolella rungon tahahaarukan dropoutin päässä sijaitseva osa, johon takavaihtaja kiinnittyy. Korvake on kiinni rungossa yhdellä tai useammalla ruuvilla, mutta varsinainen kiristys tapahtuu takakiekon kiinnityksellä. Korvakkeet ovat valmistettu tarkoituksella alumiiniseoksesta, joka taipuu tai jopa katkeaa helposti suuremman iskun tai kolhun yllättäessä. Korvakkeet vaihtelevat kooltaan, muodoltaan ja kiinnitykseltään runkokohtaisesti.

Vaihtajakorvakkeen tehtävä

Korvakkeen funktiona on kaikessa yksinkertaisuudessaan toimia takavaihtajan kiinnityskohtana. Mihin tällaista välikappaletta sitten tarvitaan, joka tuntuu vielä joskus rikkoutuvan jo, kun sitä katsoo vinoon? Miksei vaihtajaa voisi kiinnittää suoraan runkoon? Nämä ovat molemmat hyviä ja tarkemman tarkastelun arvoisia kysymyksiä.

Vaihtajankorvake on valmistettu pehmeästä alumiiniseoksesta, koska sen on tarkoitus rikkoutua vaihtajan osuessa kiveen, kantoon, betoniporsaaseen tai muuhun poikittain pyöräilijän menosuuntaan sijoitettuun esteeseen. Syy tälle on yksinkertainen; rungosta, vaihtajasta ja vaihtajankorvakkeesta viimeksi mainitun rikkoutuminen aiheuttaa vähiten päänvaivaa ja taloudellisia tappioita.

Jos vaihtajankorvake olisi kiinteä osa runkoa (kuten esimerkiksi vanhoissa teräsrungoissa), huonon ajovalinnan seurauksena vaihtajaan suuntautunut isku tarkoittaisi rikki menneen vaihtajan lisäksi todennäköisesti myös taipunutta runkoa. Tässä tapauksessa hyvän pyörämekaanikon, levyseppähitsaajan tai kyläsepän palvelukset ovat tarpeen. Jos sen sijaan vaihdettava korvake ottaa iskun vastaan ei-toivottujen tapahtumien seurauksena, selvitään tilanteesta vain sen vaihdolla.

 Tarkista korvakkeen kunto ja malli

Vaihtajankorvakkeen kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos pyörä on saanut kolhuja normaalin käytön yhteydessä. Esimerkiksi maastopyöräilijälle tämä tulisi olla muutaman viikon välein toistettava rutiinitoimenpide. Huonosti toimivien tai pomppivien vaihteiden syyksi voi paljastua taipunut korvake. Hyvin varustetuissa pyöräkaupoissa ja -huolloissa on erikoistyökalu vaihtajankorvakkeen suoruuden tarkistamiseen. Tarkistuksessa pääsee kuitenkin pitkälle jo paljaalla silmällä; jos vaihtajan rissoja kannatteleva varsi poikkeaa pystysuorasta linjasta, korvake ei ole suora.

Korvakkeen tarkka malli ja saatavuus kannattaa selvittää hyvissä ajoin ja hyvin varustautuneella pyöräilijällä onkin vähintään yksi kappale varalla. Kaikkien osapuolten päänvaivaksi – niin pyöräilijöiden kuin kauppiaiden – korvakemalleja on melkein yhtä paljon kuin pyöriä ja runkoja. Toisin sanoen, samanlaiselta näyttävä korvake ei ole todennäköisesti yhteensopiva ja runko vaatii juuri oman korvakkeensa. Mallit vaihtelevat muun muassa muodon, kiinnitysruuvien ja akselireiän osalta. Paras paikka korvakkeen hankkimiselle on myyjäliike, josta pyörä on ostettu. Hyvin valmistautunut pyöräilijä pitää varakorvaketta varastohyllyn lisäksi mukanaan ainakin tärkeimmillä tai pidemmillä ajokerroilla. Esimerkiksi pitkään suunniteltu ja odotettu viikonloppuretki saa ikävän päätöksen, jos matka jää kesken niinkin pienen osan kuin vaihtajankorvakkeen rikkoutumisen johdosta.

Kertauslista

Lopuksi on hyödyllistä tehdä tiivis kertaus muutaman rivin muodossa, että mitä vaihtajankorvakkeesta pitää tietää.

  • Vaihtajankorvake on rungon ja takavaihtajan yhdistävä osa, jonka on tarkoitus taipua tai katketa iskun tai kolhun sattuessa.
  • Vaihtajankorvakkeen kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin.
  • Älä aja vääntyneellä korvakkeella(tai jos otat riskin ja ajat älä käytä kevyimpiä vaihteita).
  • Taipunut vaihtajankorvake voi olla huonosti toimivien vaihteiden syynä.
  • Selvitä vaihtajankorvakkeen malli ja hanki varakappale hyvissä ajoin. Näin pienen ja hankalan osan metsästäminen kiireessä on aina kärsivällisyyttä koetteleva tehtävä.
  • Jos suuntaat pidemmälle ajomatkalle, ota varakorvake mukaan.

Löydät vaihtajankorvakkeet verkkokaupastamme täältä (jos et löydä etsimääsi laitathan sähköpostin kiitos)