Kaikki tuotteet Takaisin

6 syytä, miksi jokaisen maastopyöräilijän tulisi vierailla bike parkissa

12.10.2018

#bikepark #focusbikes #maastopyörä #Santacruzbikes

Bike park -ajaminen mielletään usein hurjapäiden ajanvietteeksi, josta nauttiminen edellyttää jonkinasteista itsesuojeluvaiston puuttumista. Tämä väittämänä pitää yhtä paljon totuusarvoa kuin, että maapallo on litteä. Bike park -ajosta hyötyvät kaikki maastokuskit, oli kyseessä sitten sekalaista maastoajoa harrastava trailikuski tai ympäri vuoden lycraan pukeutuva XC-ajaja. Tässä tekstissä on listattuna kuusi eri perustelua, miksi bike park -kausi kannattaa aloittaa vielä tämän, tai viimeistään ensi vuoden puolella, jos niin ei ole vielä tehnyt.

1) Erinomainen paikka ajotaitojen harjoittelulle. Jokaisella hetkenkin maastossa ajaneella tulee varmasti mieleen omilta lähipoluilta se yksi kiva mutka, hauska hyppy tai tekninen kalliolasku. Bike parkeissa vastaavia maastonkohtia on kymmeniä tai enemmänkin ja useat niistä ovat ajettavissa samalla reitillä yhden laskun aikana. Toisin sanoen bike park on ajotaitojen harjoittelulle suotuisien ja hauskojen maastonmuotojen keskittymä. Tämä tarjoaa puolestaan erinomaiset edellytykset harjoittelulle.

2) Mahdollisuus suureen määrään toistoja. Kuinka montaa pitkää, vauhdikasta tai teknistä laskua tyypillisellä ajo- tai lenkkikerralla kertyy? Mikä luku sitten onkaan, se on varmasti vähemmän verrattuna ajokertaan bike parkissa. Hissiavusteinen mäen nouseminen moninkertaistaa laskujen ja aina yhtä tärkeiden toistojen keräämisen harjoittelua vaativissa maastonkohdissa. Bike park tarjoaa mahdollisuuden harjoitella kohdennetusti juuri haluamaansa maastonmuotoa tai taitoa, oli kyse sitten mutka-ajosta, teknisestä ja vauhdikkaasta kivikosta tai pöytähyppyrin selvittämisestä alastuloon asti.

3) Mahdollisuus maltilliseen progressioon. Hyvä bike park on rakennettu niin, että polut ja rakennetut reitit muodostavat vaikeusasteellaan tasaisen progression. Tyypillisesti tämä on tehty käyttämällä talvisajan rinnetoiminnasta tuttuja värikoodeja: sininen, vihreä, punainen ja musta. Kun yksi pätkä alkaa sujumaan hyvällä itseluottamuksella, voi edetä seuraavaan, joka tarjoaa parhaimmillaan juuri oikean määrän lisää haastetta. Näin mutka-ajoa, teknisiä maastonkohtia tai vaikka hyppyjä voi harjoitella pienin askelein, mikä on hyviä tuloksia ja ennen kaikkea turvallisen harjoittelun edellytys.

4) Paras tapa kehittää ajotaitoja alamäkiin. Laahaako alamäkien laskutaitosi keittävien levyjarrujen tavoin? Miten tällä osa-alueella voi kehittyä? Vastaus on sama kuin ylämäissä tai missä tahansa muussakin maaston tyypissä – ajamalla niitä enemmän! Jos kohdennettu alamäkitreeni on tarpeen, parempaa paikkaa ei ole kuin bike park. Kotimaan noin 100 vertikaalimetriä tarjoavat rinteet ovat erinomainen lähtökohta ja vievät pitkälle.

5) Taitavampia kuskeja seuraamalla oppii nopeasti. Ajolinjojen, -vauhdin ja jarrutuskohtien oppimiseen ei ole parempaa tapaa kuin nopeampien kuskien seuraaminen. Kotimaan XC-kuskien yhtenä kärkimiehenä tunnettu Henri Ojala sanoi osuvasti Pyöräily +Triathlon -lehden 4/2018 numerossa, että seuraamalla taitavia endurokuskeja hän oppi päivässä enemmän kuin aiemmin koko vuoden aikana.

6) Se on hauskaa! Modernista ja hyvin rakennetusta bike parkeista löytyy jokaisen taitotasolle sopivaa ajamista. Kun haasteet ja taidot kohtaavat, mielekkyys ja hauskanpito seuraavat lähes varmasti perässä. Bike park -ajaminen on siis kaikkea muuta kuin ohjaintangon puristamista rystyiset valkoisena ja kauhunsekaisten tunteiden täyttämää selviytymistä laskusta toiseen.