Kaikki tuotteet Takaisin

Santa Cruz Chameleon tekee kaiken paitsi vaihtaa väriään!

12.11.2018

#chameleon #maastopyörä #mountainbike #Santa Cruz bicycles

Santa Cruz Bicycles julkaisi ensimmäisen Chameleonin jo vuonna 1997 – siis aikana, kun suuri osa nykyisistä maastopyöräilijöistä söi vielä hiekkaa pihaleikkien lomassa. Kun pyörämalli on ollut markkinoilla näin pitkään, voi jo kysyä, että tarvitseeko se esittelyä? Kertaus on kuitenkin hyödyksi, sillä läpi maastopyöräilyn historian tietä viitoittanut Chameleon on päässyt jo 7. versioonsa asti!

Mikä se on?

Chameleon on Santa Cruzin legendaarinen jäykkäperäinen runko, joka ilmestyi Cruzin mallistoon samoihin aikoihin ikonisen Heckerin kanssa. Erona on, että ajattomana jäykkäperänä Chameleon on säilyttänyt paikkansa, kun taas Heckler on väistynyt VPP-jousitusta käyttävien mallien tieltä. Chameleonin viimeisin revisio on todellinen all round -pyörä, joka taipuu useampaan tilanteeseen kuin sveitsiläinen linkkuveitsi!

Pitkät XC-lenkit? Satula vain ylös ja poljinta toisen eteen.

Vauhdikas bike park -ajo? Leveämpää rengasta alle, pitkä keula nokille ja menoksi.

Vaihtelevassa maastossa tapahtuva trailiajo? Kysytkin vielä – se on Chameleonin elementti!

Bike packing -reissut? Alle plussakoon renkaat, varusteet laukkuihin ja matkaan.

Ominaisuudet

Chameleonin monikäyttöisyys piilee sen huolella mietityssä mitoituksessa ja ominaisuuksissa. Kuten odottaa sopii, viimeisimmän version geometria on moderni: 120-130 milliselle keulalle suunniteltu runko, 67,3 asteen ohjainkulma, antelias reach-mitta, kompaktin pituinen 415-430 millin välillä säädettävä takahaarukka ja 55 milliä napojen alapuolella oleva keskiö, joka asettaa pyörän mutkissa kuin kiskoille.

Takahaarukka on tehty luonnollisesti yhteensopivaksi 29” ja 27,5” plussakoon renkaiden kanssa, mikä on edellytys modernille jäykkäperälle. Chameleonin voit siis tilata joko 27+ tai 29 versiona ja vaihtaa kiekkoja tarpeesi mukaan! Eikä tässä vielä kaikki, Chameleonia voi käyttää myös single-speedinä vaihdettavien ja ennen kaikkea pituussäädön mahdollistavien drop outtien ansiosta. Tämä on ominaisuus, jota löytyy harvasta modernilla geometrialla varustetusta rungosta. Vaikka pyörän muuttaminen sinkulaksi ei kiinnostaisikaan, takahaarukan pituussäätö on silti hyödyllinen ominaisuus, jolla voi vaikuttaa tuntuvasti pyörän käyttäytymiseen ja siten ajotuntumaan. Chameleon taipuu siis monenlaiseen maastoon ja käyttöön. Ainoa mitä se ei tee, on värin vaihtaminen oikean kameleontin tapaan.

Väreinä vuodelle 2019 Chameleon tarjoaa upeat sinisen ja oranssin. Valittavissa oleviin komponentteihin(kaikki mallit tilattavissa 27+ tai 29 versioina) voit tutustua tarkemmin Santa Cruzin sivuilta tai meidän verkkokaupasta!

Miksi jäykkäperäinen?

Täysjoustorungot ovat parempia kuin koskaan ennen. Päivät, jolloin rungon nivelet kitisivät ja jousitus keinui pomppulinnan tapaan polkiessa ovat muisto vain. Toisin kuin yleensä, aika on tuskin kullannut näitä muistoja, sillä harvalla on ikävä ainakaan sen aikaisia pyöriä. Koska hyvin säädetyt modernit täysjoustot toimivat hienosti, miksi edes harkita jäykkäperäistä?

Syyt jäykkäperäisen pyörän valintaan voivat olla monet. Välitön ajotuntuma, oli sitten kyse vauhdilla juurakkojen läpi ajamisesta tai voiman siirtämisestä ketjuun, on jäykkäperäisissä ainutlaatuinen. Välittömästi poljinliikkeeseen vastaava pyörä on ilo ajaa ja lisäksi jäykkäperällä ajaminen siistii ajotekniikkaa. Niin sanotun jäykkiskuurin jälkeen täysjouston päälle palaa lähes varmasti taitavampana kuskina. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on huoltovapaus. Vaikka modernin täysjoustopyörän huoltotarve ei ole onneksi vastaava kuin vaikkapa moottoroiduissa kaksipyöräisissä, vaatii se silti enemmän huolenpitoa jäykkäperäiseen verrattuna. Kun jäykkäperällä pitää keulan huollettuna ja ketjut voideltuna, se hoitaa työnsä mukisematta aamusta iltaan.

Jäykkäperällä ajaminen palauttaa niin sanotusti lajin juurille, minkä ilosanomaa Club Alapelti on ansiokkaasti levittänyt!

Tule tutustumaan Chameleoniin liikkeessä tai vielä parempaa, varaa koeajoa!