Kaikki tuotteet Takaisin

MTB-enduro – mitä se on ja vinkit ensikertaa kisaavalle!

27.2.2019

#Focus bikes #funduro #maastopyöräenduro #mtbenduro #Santa Cruz bicycles

Maastopyöräenduro tai tuttavallisemman enska on monipuolinen ja pitkään nopeassa kasvussa ollut maastopyöräilyn alalaji. Tässä tekstissä perehdytään enskan syvempään olemukseen, kalustovaatimuksiin ja annetaan vinkkejä ensimmäiseen kisaan valmistautumiseen.

Mitä se on?

Enduroa voi pitää hyvinkin monipuolisimpana maastopyöräilyn alalajina, sillä se sisältää elementtejä niin cross-countrysta kuin alamäkiajosta. Enska-tyylinen ajo pitää sisällään paljon vauhdikkaita ja ajoteknisesti vaativia laskuja, mutta kuskien kuntopohja pääsee yhtä lailla koetuksella siirtymien ja pitkien kisapäivien ansiosta. Juurikin tämä monipuolisuus on todennäköisesti yksi merkittävä syy enduron suosion taustalla. Enskassa palataankin ikään kuin maastopyöräilyn juurille ajamalla mäkiä ylös ja alas – tietenkin hauskanpitoa unohtamatta.

Enduron kisaformaatti koostuu erikoiskokeista (lyhyemmin EK), joita on kilpailusta ja maastosta riippuen tyypillisesti 8-12 kappaletta. Erikoiskokeet kellotetaan ja tulokset määräytyvät yhteenlasketun ajan perusteella. EK:t ajetaan lähes yksinomaan alamäkeen, mutta matkalla on poljettavaakin yleensä riittämiin, koska ajo on kirjaimellisesti sekuntipeliä. Tyypillisen EK:n pituus on Suomessa 2-4 minuuttia, mutta ulkomailla jopa yli 10 minuutin mittaiset EK:t ovat tavallisia. Siirtymät EK:iden välillä voidaan tehdä kokonaan lihasvoimin polkemalla, hissiavusteisesti tai niiden yhdistelmällä niin, että osalle starttiviivoista poljetaan, osalle noustaan hissin avulla. Kisat ovat kaksipäiväisiä ja ensimmäinen päivä vietetään harjoittelun merkeissä EK:ihin tutustuen.

Tyypillisen kisan kesto on 3,5-5 tuntia, eli päivät ovat pitkiä ja kisatessa saa varmasti rahalle vastinetta.

Enskakisassa ajettavaa on riittämiin ja vaikka EK:iden yhteistulos lasketaan yhteen, kisoissa on tilaisuus monelle puhtaalta pöydältä tehtävälle yritykselle, sillä jokainen EK on oma kokonaisuutensa. Vaikka yksi tai kaksikin EK:ta menisi muute kuin suunnitellusti tai matkalla sattuisi vaikka syvänojaus mättään puolelle, peli ei ole silti menetetty ja myöhempien EK:iden aikoja voi edelleen verrata kilpakumppaneihin, vaikka saumaa podium-paikkaan ei enää olisikaan.

Millä sitä ajetaan?

Enduroa ajetaan täysjoustopyörällä, joka joustaa molemmista päistä tyypillisesti 130-160 milliä. Molempia kiekkokokoja käytetään, eli kisaviivalla näkee niin 27,5- kuin 29-tuumaisilla kiekoilla varustettuja pyöriä. Enduroajo onnistuu hyvin myös tukevaa tekoa olevalla modernilla trailipyörällä, eli yksistään tähän tarkoitukseen suunnitellun ”enska-aseen” hankkiminen on kaikkea muuta kuin välttämätöntä. Modernit enduropyörät ovat maastopyöräilyn todellisia jokapaikanhöyliä. Niillä pystyy ajamaan säästelemättä bikeparkeissa, lenkkejä hyvinkin vaihtelevassa maastossa ja mäen päälle polkeminenkin onnistuu niin, että ei tunnu rangaistukselta.

Enduroa voi ajaa yhtä lailla myös jäykkäperäisellä. Ilmassa onkin vahvoja merkkejä, että kisakaudella 2019 HT-, eli jäykkisluokka on suurempi kuin koskaan aiemmin. Jos pyörä taipuu vaihtelevaan ajoon ja ei pelästy heti ensimmäisen alamäen koittaessa, kaluston suhteen osalta osallistumiselle ei ole esteitä.

Jos endurokärpänen pääsee kuitenkin puraisemaan – mikä ei ole lainkaan tavatonta – esimerkiksi uusi Santa Cruz Bronson ja 5010 sekä 29-tuumaisilla kiekoilla rullaavaa Hightower LT ovat suoraan viivalle valmiita malleja. Myöskään Focuksen SAMia ei kannata sivuuttaa vaihtoehdoista. Jos HT-luokka ja jäykkäperäisen pyörän tarkka ajotuntuma puhuttelevat, uudistettu Chameleon vetää raksin jokaiseen ruutuun ja tuo varmasti virneen naamalle.

Muun varustuksen tulee olla pyörän ohella ajoon ja kilpaluihin sopiva. Listaan lukeutuu muun muassa leukasuojallinen full face -kypärä, hanskat ja polvisuojat sekä mielellään myös kyynärsuojat. Juomarepun tarpeellisuudesta voi väitellä varikolla kisan lähtölaukaukseen asti. Pääasia on kuitenkin, että mukana saa kulkemaan tarvittavat juotavat, varaosat ja syötävää kisan ajaksi.

Miten mukaan?

Enduro on hyvin matalan aloituskynnyksen laji. Kisoihin osallistumiseen ei tarvitse lisenssiä. Riittää, kun täyttää ilmoittautumiskaavakkeen ja suorittaa osallistumismaksun määräaikaan mennessä. Jos kisa ei ole loppuunmyyty, jälki-ilmoittautuminen on mahdollista tehdä vielä viime hetkellä kisapaikalla. Kilpaluokkia ovat muun muassa avoin, harraste, naiset, HT ja E-bike. Muutoksena SM-sarjassa kaudelle 2019 junioreiden kisaluokat ovat jaettu 13-, 16- ja alle 21-vuotiaiden luokkiin. SM-sarjan kisoihin pääsee ilmoittautumaan osoitteessa mtb-enduro.fi.

Jos ensikosketuksen kisaamiseen haluaa tehdä vieläkin rennommalla otteella, Funduro-cup tarjoaa siihen mahdollisuuden. Nimi kertoo kaiken oleellisen ja Fundurossa poimitaan kuvainnolliset rusinat pullasta hauskapidon merkeissä lyhyemmällä kisan kestolla ja pääsääntöisesti myös ajoteknisesti helpommilla EK:illa. Funduro-cup sisältää kaudella 2019 neljä osakilpailua.

Vinkit ensikertaa kisaavalle

Enduro on koko maastopyöräilevän kansan laji, joka vetää puoleensa kuskeja molemmista päistä, niin kestävyyspainotteisesta- kuin painovoima-avusteisesta pyöräilystä. Riippuen, että

  • Älä jännitä! Kaikki kisaavat joskus ensimmäistä kertaa. Jätä turha säheltäminen pois, tule paikalle, kiinnitä numerolappu tankoon, tee varma perussuoritus ja pidä hauskaa.
  • Varmista, että kalusto on kunnossa hyvissä ajoin ennen kisaa. Osuvatko vaihteet kohdilleen, ovatko kiekot suorat, onko jarrupaloissa pintaa jäljellä, renkaiden reunanappulat eivät ole repeilemässä irti? Tässä vain joitakin yleisimpiä kohtia tarkistettavaksi. Varaa mukaan myös tavallisimmat varaosat, kuten vaihtajankorvake ja renkaan paikkaukseen tarvittavat välineet.
  • Jos ajokokemus rajoittuu pääasiassa hissiavusteiseen pyöräilyyn, tee ainakin pari ajokertaa, joilla ansaitset laskumetrit polkemalla ja vietät pyörän päällä muutenkin pidemmän ajokerran (esim. 3-4 tuntia). Näin tiedät, mitä kisassa on ainakin pääpiirteissään vastassa.
  • Jos pyörästäsi ei löydy dropperi-/hissitolppaa, harkitse vakavasti sellaisen hankintaan. Tämä on yksi harvoja melkein must have -komponentteja, mitä enduroajossa tarvitaan. Hissitolpalla satulan saa laskettua pois tieltä EK:iden aikana ja nostettua kirjaimellisesti peukalon painalluksella takaisin ylös polkemiskorkeuteen siirtymien ajaksi.
  • Kiinnitä huomiota ravitsemukseen! Auto, moottori- ja sähköpyörä tarvitsevat energiaa liikkuakseen – ja niin sinäkin. Onnistunut ravitsemus voi tehdä eron onnistuneella ja kuvainnollisesti seinään päättyvällä kisakokemuksella.
  • Mieti, että miten saat juotavat, tarvittavat varaosat ja eväät kulkemaan kisan aikana. Riittääkö pelkkä juomapullo ja patukka paidan taskussa vai onko mukaan parempi varata juomareppu? Jos varikkoalue ohitetaan useaan kertaan kisan aikana, se mahdollistaa helpon täydennyksen, jolloin mukana ei tarvitse kantaa kuin minimimäärä juotavaa.
  • Varaa riittävästi aikaa EK:iden harjoitteluun, mutta älä ”yliannostele” treenipäivää. Aja jokainen EK kertaalleen ja pysähdy tarvittaessa haastaviin kohtiin. Katso miten kokeneemmat kuskit ajavat sen ja ota oppia.
  • Kysy neuvoa! Endurossa ja maastopyöräilyssä yleensä on mahtava lajihenki ja kysyvälle tarjotaan aina apua.

Jos enduro kiinnostaa edes ajatuksen tasolla, lähde rohkeasti mukaan! Matalamman aloituskynnyksen pyöräilylajia ei ole todennäköisesti olemassa. Kisakokemus antaa varmasti paljon, vaikka cupin kisoista osallistuisi vain yhteen tai kahteen kauden aikana. Sen lisäksi, että kisoissa pystyy haastamaan itseään, niistä oppii myös paljon ja kisaviikonlopun jälkeen on takuuvarmasti hieman kokeneempi ja ehkä myös nopeampi kuski.