Kaikki tuotteet Takaisin
Active Wanted Gravel Bikes

5 syytä tutustua gravel-pyöräilyyn

11.6.2019

#Active #Gravel bikes #gravel-pyörä #lauf

Gravel-pyöräily on ollut pyöräilevän kansan kuuma puheenaihe jo monen vuoden ajan. Villitys on lähtöisin Yhdysvalloista, josta se on pyyhkäissyt Euroopan läpi aina meille asti. Suomalaisille tyypilliseen verkkaiseen tapaan, uutuuteen lämpiäminen on kestänyt hetken, mutta gravel-pyörät ovat tulleet tänne jäädäkseen ja hyvästä syystä. Gravel-pyörät sopivat suomalaisille teille kuin kumisaapas jalkaan sienimetsällä. Tässä 5 syytä, että miksi myös sinun kannattaa tutusta gravel- tai tuttavallisemmin hiekkatiepyöräilyyn.

2022 ACTIVE WANTED GRAVEL CF1 CARBON

1. Gravel-pyörä kulkee kaikilla alustoilla, kesällä ja talvella. Jos maantiepyörä on pitkälle jalostettu kilpahevonen, gravel-pyörä on lähempänä suomenhevosta, joka tekee töitä aamusta iltaan ja tyytyy vähään. Siinä, missä maantiepyörällä pitää jalkautua tai kääntyä takaisin, gravel-pyörällä matka jatkuu niin pitkään, kun kuski tekee kelvollisia ajolinjavalintoja ja pitää polkimet liikkeessä. Tämä lisäksi gravel-pyörä kulkee iloisesti asfaltilla, hiekalla ja soralla sekä tarvittaessa ylämäkeen ilma, että nousumetrien kerääminen tuntuu rangaistukselta.

2. Suomi on täynnä hiekka- ja sorateitä. Kotimaan tieverkosto on jo valmiiksi laaja, mutta kun kaikki taajama-alueiden ulkopuolella olevat väylät ja mökeille vievät pienemmätkin soratiet lasketaan mukaan, päästään lähes tähtitieteellisiin kilometrilukemiin. Gravel-pyörää parempaa pyörätyyppiä täysimittaiseen tieverkoston hyödyntämiseen ei ole olemassa.

3. Pyörien todellinen sveitsiläinen linkkuveitsi. Gravel-pyörät ovat todellisia jokapaikanpyöriä. Yhdellä ja samalla pyörällä ajaa kunto- ja työmatka-ajot tai vaikka pyörävaellukset Gravel-pyörää voi pitää krossareiden vaatimattomana sukulaisena rennomman ajoasentonsa, ajomukavuutensa ja leveiden renkaidensa ansiosta. Gravel-pyörillä on täydet edellytykset löytää paikkansa koko kansan pyöränä – status, jota muut aktiiviseen ajoon tarkoitetut pyörät eivät ole onnistuneet saavuttamaan.

4. Mainio hinta-laatusuhde. Gravel-pyörät tarjoavat rahalle hyvin vastinetta. Hinnalla, joka voi kulua maantiepyörän kiekkosettiin tai enduropyörän keulaan, saa kilpailukykyisen hiekkatiepyörän. Hyvä gravel-pyörä on varustettu levyjarruilla, kestävillä kiekoilla ja usein myös 1X-voimansiirrolla. Kaikki nämä komponentit tarkoittavat huoltovapaata pyörää ja huolettomia ajokilometrejä. Gravel-pyörä sopii yhtä hyvin tallin tai pyörävaraston kuninkaaksi ykköspyörän paikalle tai täydentämään tallin tarjontaa kakkospyörän roolissa.

5. Rento ja kasvava tapahtumatarjonta. Gravel-tapahtumat ovat hyvää vauhtia syrjäyttämässä suosiollaan maantiellä ajettavat gran fondot. Meillä ei ole tarjolla vielä Yhdysvalloissa ajettavan Dirty Kanzan veroisia tapahtumia, mutta esimeriksi Fiskars Village Trail Center on lanseerannut jo oman tapahtumansa ja jatkoa on luvassa. Valttina näillä hiekkatieajoilla on varmasti monipuolinen ja vaihtuva maisema, luonnonläheisyys ja ennen kaikkea rento meininki. Kun muiden pyöräilyn alalajien maalissa nautitaan palautusjuomia, gravel-tapahtumissa käteen tarjotaan maaliviivan ylityksen jälkeen todennäköisemmin huurteista virvoketta.

On melkein rikollista puhua gravel-pyöristä mainitsematta islantilaista Lauf-pyörävalmistajaa. Merkki sai alkunsa vuonna 2010 katseita kääntävän Grit-haarukkansa merkeissä. Yleisesti ajoneuvoissa käytettävään lehtijousitukseen perustuva haarukka suunniteltiin erityisesti gravel-ajon vaatimuksia ajatellen niin, että se suodattaa isoimmat iskut ja tiepohjista välittyvän tärinän. Nyt vajaa 10 vuotta myöhemmin, tuttavallisemmin ”häkkyräkeulaksi” nimitetty haarukka on edelleen yksi Laufin suosituimpia tuotteita.

Pyöräilevälle insinöörille ominaiseen tapaan yksi asia johti toiseen ja haarukan kehittäjä Benedikt Skulason mietti, että mikä runko muodostaisi parhaan mahdollisen yhdistelmän Laufin haarukan kanssa. Hän päätti tehdä sellaisen itse ja True Grit -runko oli syntynyt. Runko on suunniteltu pitkän matka ajoon soralla ja asfaltilla. Yhtenä mainittavana lisäominaisuutena on myös, että rungosta löytyy integroitu pullonavaaja, joka todistaa arvonsa viimeistään satulassa vietetyn pitkän päivän jälkeen.

Anywhere-runko on True Gritin seuraaja ja sen nimi kertoo kaiken tarvittavan käyttötarkoituksesta. Niin ikään hiilikuidusta – Laufin kaikissa tuotteissa käyttämästä materiaalista – valmistettu runko tekee kaiken ja vieläpä erityisen hyvin. Asfaltti- ja soratieajon lisäksi se soveltuu vaikkapa pyörävaelluksille monipuolisten varustelumahdollisuuksiensa ansiosta, joihin lukeutuu muun muassa paikat kolmelle juomapullotelineelle. Anywhere on kerännyt laajalti kiitosta alan lehdistössä. Tutustu arvosteluihin seuraavista linkeistä: Road Bike Magazine, Off-road.cc ja Velonews.com.

Laufin pyörät ovat saatavissa nyt Larunpyörä.comista! Tutustu mallistoon, tule käymään ihmettelemässä pyöriä paikan päällä, tai vielä parempaa, varaa koeajo!

 

Tutustu mallistoon