Shimano Steps

11.6.2019

#shimano #shimano steps #sähköpyörä

Sähköpyörät yleistyvät niin katukuvussa kuin metsäpoluilla kovalla vauhdilla. Suunta on ollut Keski-Euroopassa tämä jo monta vuotta ja poikkeuksellista kyllä, me tulemme Suomessa kerrankin kehityksen tiukassa peesissä. Sähköpyörämalleja on lukuisia aina kaupunkiajosta maastoon ja jopa maantielle. Yksinkertaistettuna sähköpyörä ja sen antamat ajo-ominaisuudet koostuvat kahdesta pääkomponentista: itse pyörästä ja moottorista. Tässä jutussa tutustutaan sähköpyörämoottoreiden kärkipaikan pitäjään –  Shimanon Steps -moottoriin!

 Mikä se on?

Shimanolla on tarjolla yhteensä viisi moottorimallia. Steps-moottorisarjan E5000-, E6000- ja E6100-mallit ovat suunnattu kaupunki- ja retkiajoon, kun taas E7000- ja E8000-mallit ovat suunniteltu maastoajon vaatimuksia silmällä pitäen. Kaikille malleille on yhteistä 250 W suuruinen avustusteho, hyvä käyttöliittymä ja paljon kiitosta kerännyt luonnollinen ajotuntuma. Erot löytyvät vääntömomentin huippuarvosta ja moottorin avustusmoodien säädöistä.

Shimanon voimansiirto-osat ovat toimivuudeltaan ja kulutuskestävyydeltään erinomaisia, monessa mielessä jopa markkinajohtajia. Sama laatu on tuotu arvatenkin moottoreiden ohella myös sähköpyörien voimansiirron osiin, eli kampiin, rattaisiin ja vaihteistoon. Kestävästä rakenteesta huolimatta, moottori on saatu rakennettua kompaktin kokoiseen ja kevyeen, alle 3 kg pakettiin. Polkimien asennusleveydestä kertova Q-mitta on niin ikään saatu pidettyä maltillisena, alle 180 millimetrissä. Stepsillä ajaminen onnistuu siis mukavasti ilman ratsastajan länkisääriä.

Hardware-puoli, eli fyysiset osat ovat tärkeä osa kokonaispakettia. Softaware-, eli ohjelmistopuoli muodostaa toisen, vähintään yhtä tärkeän osan. Bittipuoli onkin hoidettu Shimanolla erityisen mallikkaasti. Moottorin ohjelmistoon tehdään säännöllisiä päivityksiä, joiden käyttöönotto onnistuu kätevästi Shimanon oman applikaation kautta. Moottorin ajo-ominaisuudet kehittyvät siis kirjaimellisesti vielä pyörän ostamisen jälkeenkin, kunhan ohjelmiston pitää ajan tasalla! E7000- ja E8000-malleissa eri avutusmoodien luonnetta voi niin ikään muokata, jos tehdasasetukset eivät tunnu mieleisiltä.

Luonnollinen ajotuntuma

Hyvä sähköpyöräajokokemus edellyttää paljon muutakin kuin huippuunsa viritetyn moottorin. Mallista riippuen, Steps-moottoreista löytyy vääntömomenttia välillä 50-70 Nm. City-käyttöön suunnitelluissa E5000- ja E6000-moottoreissa vääntöä on vähemmän, kun taas maastopuolen E7000:ssa sitä on 60 Nm ja lippulaivamalli E8000:ssa mukavat 70 Nm. Korkein mahdollinen jatkuva avustusteho on kaikissa malleissa sama, jo aiemmin mainitut 250 W.

Pelkät luvut eivät riitä kertomaan koko totuutta. Se, että miten momenttia ja tehoa annostellaan, on tarkkoja lukuja oleellisempi kysymys. Moottori aistii jatkuvasti ajajan poljinliikkeen kadenssia (siis pyöritysnopeutta) ja vääntömomenttia (voimaa); mitä enemmän ajaja tekee töitä, sitä enemmän moottori vastaavasti avustaa.

Steps-moottoreita on kiitelty erityisesti niiden luonnollisesta ajotuntumasta. Sähköavustus on tuntuva, mutta ei ”moottoripyörämäisen ärhäkkä”. Ohjelmisto painottaakin enemmän kadenssia, kuin vääntöä. Jotta avustuksesta saa mahdollisimman paljon irti, polkimet tulee pitää nopeassa liikkeessä hitaan vääntämisen sijasta. Saavuttaessaan 25 km/h nopeuden, moottori laskee avustusta miellyttävän tasaisesti sen sijaan, että se loppuisi töksähtävästi, mikä voi johtaa ikävimmillään jopa tunteeseen, että moottori syö poljintehoa avustamisen sijasta.

Kaikissa Steps-malleissa on selkeä näyttö, joka kertoo muun muassa käytettävästä avustusmoodista, akun varauksesta ja jäljellä olevasta käyttöajasta tai ajomatkasta. Käyttöliittymä on myös intuitiivinen niin, että kuka tahansa perinteisellä pyörällä ajanut on kuin kotonaan myös sähköistetyn pyörän päällä ensimetreistä lähtien.

Laaja huoltoverkosto takaa

Vaikka sähköavustus lisää kirjaimellisesti liikkuvien osien määrää, Steps-moottorit ovat varmatoimisia ja luotettavia. Hyvä sään- ja vedenkestävyys mahdollistaa vaikka ympärivuotisen käytön (tosin talviajossa tulee huomioida lämpötilan vaikutus). Laajan huoltoverkoston ansiosta Steps-moottoreita on mahdollista huoltaa ympäri maan ja vastaavasti myös varaosien saatavuus on hyvä niin itse moottoreiden kuin akkujenkin osalta.

Valitsemalla Shimanon, saat korkealla todennäköisyydellä miellyttäviä ja huolivapaita sähköavustettuja ajokilometrejä! Ei olekaan sattumaa, että yli 70 pyörämerkkiä on valinnut Steps-moottorin. Joukkoon lukeutuvat muun muassa Focus Bold2-, Jam2- ja Sam2-malleillaan!

Haluatko tietää lisää sähköpyöristä, niiden tekniikasta ja yleisimmistä kysymyksistä? Tutustu sähköpyöräoppaaseemme!