facebook_pixel

Uusi Blur XC on täsmäase Tahkolle!

17.6.2019

#blur #maastopyörä #santa cruz #Santa Cruz bicycles #xc

Santa Cruzin XC-pyörä Blur käänsi päitä ilmestyessään vuonna 2002. Uusin versio, eli Blur 3 ei jäänyt yhtään huonommaksi, sillä sen julkaisu sai aikaan vähintään samanlaisen kohun niin varikkoalueilla kuin internetin foorumeilla – ja hyvästä syystä! Tässä tekstissä tutustumme Blurin syvempään olemukseen ja miksi se on lähes täydellinen valinta Tahko MTB:n kaltaisiin kisoihin.

Uusi pyöräkategoria?

Blur 3 on pyörä, joka tarjoaa lähes ennenkuulumattomat ajo-ominaisuuksien yhdistelmät samassa paketissa. Päällimmäisenä näistä ovat hyvin pitoa, mutta samalla polkemistehokkuutta tarjoava jousitus ja rento, mutta silti kisakuskeillekin mieleinen runkogeometria. Voimaa voi siis siirtää tehokkaasti takarenkaalle, mutta pyörä teknistenkään laskujen selvittäminen ei ole hiuksia nostattava kokemus. Vain harva pyörä kykenee samanlaiseen yhdistelmään, minkä johdosta uusi Blur toi mukanaan kokonaan uuden down country -pyöräkategorian.

Pinkbiken artikkelin kirjoittaja Mike Levy määrittelee pyörätyypin seuraavasti: lyhytjoustoinen ja fiksulla osavalinnalla varustettu pyörä, jonka DNA tulee suurelta osin XC-pyöristä, mutta joka on silti enemmän kuin kykenevä teknisessä maastossa ja alamäissä.

Kuvaus sopii Blur 3:een paremmin kuin hyvin. Rungon 69 asteen ohjainkulma tarjoaa herkän ohjaustuntuman, joka e ole silti hermostunut.  Reach-mitta ei ole uuden koulukunnan runkojen mukaan superpitkä, mutta tuo ohjaamoon silti mukavasti tilaa ja vakautta kovavauhtiseen ajamiseen. 74 asteen satulakulma asettaa kuskin mukavasti keskelle pyörää samalla, kun 42 millin BB droppi tarjoaa vakautta ilman tarpeettoman tiheään tapahtuvia poljinten maakosketuksia.

100 milliä VPP:tä

Blur käyttää arvatenkin Santa Cruzin pitkään jalostettu VPP-jousitusta. Ratkaisu on ennen kaikkea tehokas poljettava, mutta tarjoaa samalla siinä möärin ajo-ominaisuuksia pidon ja iskunvaimennuksen muodossa, että joustoa voisi luulla olevan muutaman sentin enemmänkin. Saman mittaisella, eli 100 millisellä keulalla Blurista saa kisakireän XC-tykin. Rennompaa ja asteen verran monikäyttöisempää pyörää hakeva voi puolestaan käyttää jopa 120 millistä keulaa, mikä loiventaa hieman ohjainkulmaa pidemmän joustomatkan ohella. Blurista on moneksi!

Muita ominaisuuksia ovat Santa Cruzin tunnetuksi tekemä sisäinen vaihdevaijerien ja jarruletkujen vienti, joka tapahtuu rungon sisällä olevia putkia pitkin. Asennus ei voi olla tämän helpompaa. Keskiö on kierteellistä mallia, mikä helpottaa huoltoa ja pitää ei-toivotut nitinät sekä natinat poissa. Rungon viimeistely on kauttaaltaan aina väritystä myöten tuttua Cruz-laatua.

Täydellinen Tahko-pyörä

Perinteikäs Tahko MTB on kiistatta kotimaan kisakalenterin tunnetuimpia ja arvostetuimpia tapahtumia. Fyysisesti vaativa, mutta myös tekninen reitti ei jätä ketään kylmäksi ja jos näin jostain syystä käy, 60 kilometrin kierroksia voi tehdä useamman aina kolmeen lenkkiin, eli 180 kilometriin asti! Vaikka jäykkäperä on edelleen polkemistehokkuutta ajatellen lyömätön vaihtoehto, Tahkon maastojen tarjoama juurakkojumppa hyydyttää todennäköisesti kokeneemmankin kisajermun. Tästä syystä täysjoustot ovat olleet jo monta vuosia kärkikuskien vakiokalustoa.

Uusi Blur on ennen kaikkea tehokas poljettava, mutta samalla myös erittäin kykenevä pyörä myös alamäissä – joita Tahkon reitiltä löytyy myös. Harva – jos yksikään toinen – pyörä pystyy yhdistämään samaan pakettiin XC-pyörän suorituskyvyn tasamaalla ja ylämäissä, helpon käsiteltävyyden, kevyen painon ja alamäkikelpoisuuden.

Tule koeajolle, totea asia itse ja kasaa juuri haluamasi kokoonpano Blurin ympärille!