facebook_pixel

Ajokenkiä ostamassa

16.7.2019

#ajokengät #five ten #klossit #lukkokengät #shimano

Mitä tulee pyöräilyvarusteisiin, ajokengät ovat heti kypärän jälkeen todennäköisesti tärkein pyöräilijän varuste. Pyörän kontaktipisteisiin lukeutuvat ohjaintanko ja gripit, satula sekä polkimet. Jos haluaa parhaan mahdollisen ajokokemuksen, missään niistä ei kannata pihistellä. Kengät muodostavat parin polkimien kanssa, joten niiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta jalat pysyvät ajossa niille tarkoitetuilla paikoillaan ja watit siirtyvät tehokkaasti takarenkaalle ja siitä eteenpäin vieväksi voimaksi.

Kenkätyypit
Pyöräilykenkiä on montaa eri sorttia, mutta niistä on erotettavissa kaksi päätyyppiä: mallit avo- ja lukkopolkimille.

Ensinnä mainitussa mallissa on tasainen, mutta miedolla kuviolla varustettu pohja, jonka erityinen kumiseos tarttuu hyvin avopolkimien piikkeihin. Yhdysvaltalainen Five Ten on flättikenkien edelläkävijä ja tarjoaa edelleen erinomaisia malleja. Avopoljinkengät ovat ulkonäöltään usein lähellä tavallista vapaa-ajan kenkää nauhakiinnityksineen.

Toinen ja huomattavasti yleisempi kenkätyyppi on lukkopoljinkenkä. Sille on ominaista hyvin jäykkä pohja, velcro-tarroilla tai Boa-systeemillä tehtävä kiristys (näistä lisää myöhempänä). Kengän pohjassa on paikat lukkopolkimen vastakappaleelle, eli klossille, joiden malli riippuu poljinmallista. Maastoajoon tarkoitetut klossit kiinnittyvät kahdella ruuvilla, kun taas maantieklossien kiinnitys tapahtuu kolmea ruuvia käyttäen.

Pohja
Kengän pohjalla on suuri merkitys ajo-ominaisuuksiin ja yhtä lailla myös kengän käytettävyyteen. Jäykkä ja kaikin puolin jämäkkä pohja muodostaa mahdollisimman häviöttömän voimansiirron jalalta polkimille. Riippumatta kenkätyypistä ja millaiseen ajoon kenkä hankitaan, pohjan tulee olla jäykkä. Oikea jäykkyyden aste on puolestaan makuasia, mutta banaaniksi polkimen ympärille taipuvaa kenkää halutaan välttää kaikissa tilanteissa. Maankengissä pohja voi olla täyttä hiilikuitua, jonka jousto-ominaisuudet ovat ratakiskon luokkaa (mutta huomattavasti kevyemmässä paketissa!) Pohjan jäykkyys ja siinä käytetyt materiaalit tapaavat korreloida kengän hinnan kanssa; mitä lähempänä kenkä on malliston kärkipäätä, sitä hienostuneempia materiaaleja siinä käytetty ja sitä jäykempi pohja on.

Avopoljinkengissä pohjan materiaali ja jossakin määrin myös kuviointi ovat kaikki kaikessa. Five Tenin, Shimanon, Giron ja muiden kannuksensa ansainneiden välinevalmistajien kengissä erityislaatuinen pohjan materiaali suorastaan tarraa polkimien piikkeihin niin, että jalan asennon hienosäätäminen on hankalaa ilman, että kengän nostaa polkimelta ylös. Tuntuma ja sitä kautta saatava itseluottamus ajamiseen ovat toisesta ulottuvuudesta verrattuna vaikkapa lenkkareihin. Jos pyörästä löytyvät avopolkimet, niille suunnitellut kengät ovat must have -ostos jokaiselle vähänkin tavoitteellisesti ajavalle.

Riippuen käytöstä ja ajamisen tyypistä, kengän kävelyominaisuudet voivat olla merkitsevä seikka. Kuivan kesän oravan mitoissa olevaa maantiekuskia kiinnostaa todennäköisesti vain kenkien ajo-ominaisuudet (ja paino), kun taas maastokuski tai pyörävaelluksia tekevä ajaja antavat painoarvoa kengän kävelyominaisuuksille. Mitä enemmän pohja joustaa ja mitä enemmän siinä on kuviota, sitä parempi se on kävellä ja vastaavasti toisinpäin.

Global Cycling Network - Road Or MTB Pedals - Which Should You Choose?

Kiristyssysteemi
Ei riitä, että kengässä on hyvä pohja ja menevä ulkonäkö, vaan se pitää saada kiristettyä jalkaan ja mielellään mahdollisimman tukevasti, mutta silti mukavasti. Vaihtoehtoja on kolme: perinteinen nauhakiinnitys, velcro-tarrat ja jo aiemmin mainittu Boa-systeemi. Käydään jokainen vaihtoehto lyhyesti läpi.

Nauhat. Klassinen nauhakiinnitys on yksinkertainen, toimiva ja myös luotettava tapa saada kengät pysymään jalassa. Luotettavalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että niin kauan kuin nauhat ovat päällisin puolin ehjät, ne tuskin rikkoutuvat täysin odottamatta ja kengät saa mitä todennäköisimmin kiristettyä jalkaan. Lisäksi varanauhat voi vahingon sattuessa lainata vaikka toisesta kenkäparista. Heikkoutena ovat muita vaihtoehtoja hieman väljempi istuvuus ja, että nauhan päät voivat jäädä häiritsevästi roikkumaan, mistä ne voivat päätyä kaikkein vähiten toivottuun paikkaan, eli rattaan ja ketjun väliin.

Velcro-nauhat. Tarranauhat voivat olla yhdistettynä nauhakiinnitykseen tai kiristys saatetaan tehdä kokonaan niillä. Velcrojen hyvänä puolena on helppous, nopeus ja istuvuus. Toisin sanoen, kengän saa istumaan jalkaan usein hieman tiiviimmin kuin pelkkiä nauhoja käytettäessä. Lopputulos on myös siisti paketti, josta ei repsota ylimääräisiä nauhanpäitä tai muita remmejä. Velcrojen huonona puolena voi olla mahdollinen kuluminen, joka ilmenee käytön myötä niin, että tarrat eivät pidä enää aivan uusien lailla.

Boa-systeemi. Amerikkalaiskeksintö on lyönyt voimakkaasti läpi pyöräilykenkien puolella jopa siinä määrin, että valtaosa huipputason kengistä on varustettu kyseisellä systeemillä. Boa dials -kiristimet tai niin sanotut säätimet ovat erittäin nopea- ja helppokäyttöiset; muutama kierto molempien kenkien napeista ja kengät ovat jalassa niin, että pysyy. Vaikka systeemin nauhat kuluvat ja voi vahingoittua käytön myötä, se tulee valmistajan elinikäisen takuun kanssa.

Klossit
Klosseja on useaa eri tyyppiä ja ne ovat valmistajakohtaisia. Shimanon lanseeraamaa SPD on yleinen, Crank Brothers käyttää omaa malliaan jne. Klosseja valitessa on ensinnäkin tärkeää valita mallit, jotka sopivat omiin polkimiin ja kenkiin. Tämän ohella klosseissa voi olla eroa niiden salliman vapaaliikkeen, eli floatin osalta. Klossin antama floatti voi olla mallista riippuen esimerkiksi 0, 6 tai 9 astetta.

Yhteenveto
Summataanpa vielä lopuksi, että mihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota kenkäkaupoille suunnatessa.

• Määritä, että millaiseen ajoon ja käyttöön kengät pääasiassa tulevat.
• Lukkopolkimia käyttäessä, varmista klossin kiinnityksen yhteensopivuus. Maastokengissä klossi kiinnittyy kahdella ruuvilla, maantiekengissä kolmella.
• Mitä haet kengiltä? Suorituskykyä ajamisen suhteen vai monikäyttöisyyttä ja mukavuutta?
• Onko kiristyssysteemien suhteen tarjolla eri vaihtoehtoja? Jos kyllä, valitse mieleisesi. Nauhakiinnitys on toimintavarma, mutta ei anna välttämättä samanlaista istuvuutta kuin velcro tai boa.
• Ja mikä tärkeintä, sovita useita eri malleja!

Pidetään kengät kireällä ja polkimet liikkeessä! Tutustu nettikauppamme valikoimaan ja tule käymään liikkeessämme