facebook_pixel

Esittelyssä One Up -komponentit

24.7.2019

#edc tool #maastopyörä #oneuop #oneup edc

Kanadan brittiläisessä kolumbiassa päämajaansa pitävä One up on noussut lyhyessä ajassa maastopyöräkomponenttien valmistajien kärkikastiin. Nousu ei ole tapahtunut syyttä, sillä merkin osat ja työkalut ovat viimeisteltyjä ja niin pitkälle mietittyjä, että niitä voi nimittää hyvin perustein jopa innovatiivisiksi. Mallisto koostuu muun muassa ohjaamon osista, dropper-tolpasta, polkimista ja EDC-työkalusarjasta.

Dropper-tolppa

One upin hissitolppa on ennättänyt jo toiseen versioonsa, tarkemmin V2-malliin asti. Tolppaa on saatavilla 30,9 ja 31,6 mm halkaisijalla lähtien 100 millin liikematkasta aina peräti 210 milliin asti! Kaiken lisäksi tolpan liikematka on säädettävissä mukana toimitettavan muunnossarjan avulla. Eivätkä ominaisuudet loput tähän, V2-malli on lisäksi:

 • Kokonaispituudeltaan markkinoiden lyhyin dropper-tolppa.
 • Matalin päälliosa (stack height) kaikista dropper-tolpista, eli satulan saa laskettua halutessaan mahdollisimman alas.
 • Liikematka on säädettävissä välillä 100-210 mm aina 10 mm välein!
 • V2-malliin päivitetyt tukevammat ja kestävämmät puslat sekä 20 g kevyempi paino

Vipumalleja on saatavilla useita aina One upin omasta clampista Shimanon I-Speciin ja Sramin kahvoihin yhteensopiviin malleihin. Jos One upin dropper-tolppa ei ole ennestään tuttu, se kannattaa pitää mielessä seuraavan kerran, kun hissitolpan hankinta tulee ajankohtaiseksi erinomaisen hinta-laatusuhteensa ansiosta.

EDC-työkalut

Tuottaako työkalujen mukaan ottaminen lenkille ongelmia? Mahdollisimman kevyellä varustuksella ajaminen olisi toki mukavaa, mutta kotiin taluttaminen pienenkin mekaanisen probleeman ilmaantuessa on toisaalta kova hinta. One up on ratkaissut ongelman työkalujen ja pumpun osalta nerokkaasti EDC-sarjallaan! Työkalusetti sisältää seuraavat työkalut:

 • 2, 2 ½, 3, 4, 6 ja 8 mm kuusiokoloavaimet.
 • T25 Torx-avain
 • Rengasrauta
 • Talttapääruuvimeisseli
 • Ketjutyökalu
 • Ketjun pikalinkin säilytystila
 • Pinna-avaimet
 • Venttiiliavain, presta
 • Paikka C02-patruunalle

EDC-työkalusetti on ensinnäkin kompakti paketti, mutta sen todellinen nerokkuus löytyy sen pyörään kiinnityksestä. Työkalu on mahdollista sovittaa etuhaarukan ohjainputken sisälle, jossa se kulkee mukana helposti ja huomaamattomasti. Helpompaa ja varmempaa vaihtoehtoa työkalujen mukana kuljettamiseen ei ole olemassa. Katso esittelyvideo alta.

One upin pumppu jatkaa samaa nerokasta suunnitteluperiaatetta. Sen lisäksi, että sillä saa ilmaa renkaisiin, EDC-työkalu sopii sen sisälle, mikä säästää tilaa ja helpottaa pakollisten tarpeiden kuljettamista. Pumppu on mahdollista kiinnittää esimerkiksi juomapullotelineeseen niin, että repun voi jättää aidon endurohengen mukaisesti kotiin.

Työkalusarja on kerännyt kiitosta monelta eri taholta aina kansainvälistä mediaa asti. Esimerkiksi Pinbike on kirjoittanut asiasta seuraavasti:

OneUp has created something pretty cool with their EDC Tool System.

Viritä ohjaamo EDC-stemmillä

One up laajensi hetki sitten EDC-sarjaa uudella stemmillä, johon EDC-työkalun voi kiinnittää kätevästi. EDC-stemmillä keulan kaulaputkea ei tarvitse siis kierteyttää työkalun kiinnitystä varten. Stemmi sisältää esijännityssysteemin, joka mahdollistaa ohjainlaakerin kireyden säädön ilman stemmin avaamista.

Nerokkaan rakenteen lisäksi kaikki muut ominaisuudet ovat niin ikään kunnossa, kuten olettaa sopii. Tangon clamppi on 35 milliä ja kannatinta on saatavana 35 tai 50 millin pituudessa. Lyhyempi malli painaa vain 157 grammaa ja pidempikin hyvin kohtuulliset 173 grammaa. Väri on nopein mahdollinen, eli musta, mutta ulkonäköä voi kustomoida päälliholkeilla, joita on saatavana kaikissa sateenkaaren väreissä, eli mustana, punaisena, vihreänä, sinisenä, oranssina, violettina ja kultaisena.

EDC-stemmin käyttö on helppoa ja tapahtuu seuraavasti:

 • Asenna ohjaintanko niin, että kannattimen etulevyn yläreuna on kokonaan kiinni. Kiristä etulevyn alaruuvit 6 Nm momenttiin.
 • Aseta korokerenkaat ja hattu paikalleen kannattimeen ennen pyörään asennusta.
 • Asenna stemmi paikalleen haarukan ohjainputkeen ja kiristä kaksi ylintä ruuvia 9 Nm momenttiin.
 • Aseta ohjainlaakeri oikeaan kireyteen ja kiristä stemmin alin ruuvi 3 Nm momenttiin.
 • Kiristä ohjainlaakerin hatun ruuvi myös 3 Nm momenttiin.
 • Tarkista yksityiskohtaiset ohjeet halutessasi täältäRatkaise työkalu- ja pumppuongelmat kertaheitolla hankkimalla EDC-työkalu. Tai vielä parempaa, viritä ohjaamo kuntoon vielä EDC-stemmillä, jolloin koko paketti kulkee helposti mukana. 35 millisen EDC-stemmin lisäksi muita vaihtoehtoja työkalun kuljettamiseen ovat:
 • Kaulaputken sisällä kierteyttämällä sisäpinta (varmista keulan sopivuus!)
 • 100 cc pumpun sisällä, esimerkiksi juomapullotelineen kyljessä.
 • 70 cc pumpun sisällä ilman C02-patruunaa.
 • Repussa

Ratkaise työkalujen mukana kuljettamisen pulma kertaheitolla hankkimalla One upin EDC! Markkinoilla ei ole toista yhtä monipuolista ja helposti mukana kulkevaa työkalua.