facebook_pixel

Boschin 4. sukupolven moottori on tehokkaampi ja kevyempi!

13.9.2019

#bosch #Focus bikes #Focus JAM2 #performance line CX

Elektroniikkajätin Boschin Performance Line CX -moottori oli ollut markkinoilla jo vuodesta 2015 asti. Vaikka moottori oli edelleen kilpailukykyinen, muut valmistajat olivat kirimässä eroa hyvää vauhtia kiinni ja menneet muutamilla osa-alueilla jo ohi. Saksalaisten elektroniikkainsinöörien oli korkea aika suunnata fokus tiskikoneiden ja muiden kodin sähkölaitteiden suunnittelusta sähköpyöriin. Pakko on tunnetusti hyvä motivaattori ja uusi moottori lunastaa lupaukset.

Lue pidemmälle, niin tiedät miten Boschin 4. sukupolven moottori eroaa edeltäjästään!

Enemmän, mutta pehmeämpää avustusta

Uuden moottorin hetkellinen huipputeho on kasvatettu tuntuvasti. Vanha malli avusti poljintehoa parhaimmillaan 300 % verran, kun uudessa ”myllyssä” vastaava arvo on 340 %. Avustusta on säädetty kuitenkin samalla pehmeäksi ja luonnonmukaisemman tuntuiseksi. Uudella Boschilla varustettu pyörä ei siis hyökkää samalla tavalla heti ensimmäisestä polkaisusta lähtien. Moottoriurheilun parista tuleville ja ärhäkkään pyörän käytökseen mieltyneille uusi käytös voi olla tältä osin ei-toivottu uutinen, mutta loput ottavat sen todennäköisesti mielellään vastaan.

Toinen merkittävä kehitysaskel on avustuksen pehmeä loppuminen 25 km/h nopeusrajan ylittämisen jälkeen. Avustus ikään kuin hiipuu pehmeästi pois, kun lakisääteinen nopeus ylittyy. Parhaimmillaan avustuksen loppumista ei huomaa laisinkaan ja avustusrajan tuntumassa ajaminen ei aiheuta nykivää tunnetta, tärinää tai muitakaan kummallisuuksia.

Viimeisenä, mutta kaikkea muuta kuin vähäisimpänä on tehohäviön pieneneminen luomuna ajaessa. Vanhan mallin alennusvaihe aiheutti tuntuvaa tehohukkaa niin, että itse tuotettujen wattien harakoille menemisen kirjaimellisesti tunsi ilman avustusta tai avustusnopeuden yläpuolella ajaessa. Tämä ominaisuus on poistunut uudesta Performance Line CX -moottorista sen sisäisen alennusvaihteen poisjättämisen myötä.

Vääntöä löytyy, mutta ei aivan pienen kylän vertaa

Siinä, missä huipputeholukemat ovat kasvaneet, vääntömomentti on pysynyt samana. Uusi Performance-sarjalainen vääntää siis samat 75 Nm kuin vanhakin. Shimano E8000 Steps -malli on suurin piirtein samoissa lukemissa 70 Nm suuruisella vääntömomentillaan. Kärkipaikkaa pitää edelleen Brose 20 newtonmetrin mitalla, joka tuo kokonaisväännön 90 Nm lukuun.

Pelkät numerot eivät kuitenkaan kerro kaikkea ajokokemuksesta. Raaka suorituskyky on ehdoton plussa, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että miten sitä hallitaan. Bosch onkin tehnyt tässä tuntuvaa kehitystyötä niin, että uusi moottori jaksaa mönkiä jyrkimmätkin nousut ylös, mutta ei edellytä yhtä korkeita kampikierroksia kuin esimerkiksi yleisesti niin sanottuna kierroskoneena pidetty Shimano.

Strategiset mitat

Uusien ominaisuuksien listan voisi olettaa tarkoittavan kooltaan suurempaa tai vähintään vastaavaa moottoria kuin vanha. Tilanne on kuitenkin päinvastainen, sillä 4. sukupolven moottori on 25 % kevyempi kuin vanha! Moottori onkin keventynyt peräti yli kilon verran 4,1 kg painosta hyvin kohtuulliseen 2,9 kg lukemaan. Kevyempi paino on saavutettu muun muassa magnesium-seoksesta valmistetulla kotelolla, moottorin rakenteen muutoksilla ja mikä merkittävintä, pienemmällä koolla.

Uusi moottori on tuntuvasti kooltaan vanhaa pienempi. Tämä tarkoittaa niin pyörävalmistajien kuin ajajien näkönäkökulmasta kahta mukavaa asiaa: lisää vapauksia runkosuunnitteluun ja ulkonäöltään sopusuhtaisempaa ja siistimpää lopputulosta. Vanhan 3. sukupolven Boschin moottori asetti tiettyjä rajoitteita kokonsa vuoksi, minkä vuoksi esimerkiksi rungon takahaarukka piti mitoittaa verrattain pitkäksi. Uudella moottorilla tätä rajoitetta ei ole tai se on ainakin huomattavasti pienempi.

Uusi moottori, uusi näyttö

Uutta moottoria tarjotaan edelleen vanhalla, ohjaintangon vasemmalle puolen kiinnitettävällä Purion-näytöllä, jonka yhteyteen myös käyttöä varten tarvittavat painikkeet ovat sijoitettu. Reilulla kädellä päivitetty moottori edellyttää arvatenkin myös vertaistaan näyttöä. Kiox on Boschin uusi värinäyttö, joka kiinnittyy pyörämallista riippuen joko keskelle ohjaustankoa tai maastopyörissä suoraan ohjainkannattimen päälle.

Näyttöjen päivityksen ohella, Bosch on kehittänyt COBI.Bike -appiksen, joka mahdollistaa automaattisen ajotietojen tallennuksen ja toimii saumattomasti yhteen muiden suosittujen sovellusten, kuten esimerkiksi Komootin ja Stravan kanssa. Valmistaja lupaa, että appi on jatkuvan kehityksen alla ja siihen lisätään ominaisuuksia sitä mukaa, kun toimivaa koodiriviä saadaan valmiiksi.

Softapuolella on tehty merkittävää kehitystä moottorin virityksen estämiseksi, jotta 4. sukupolven moottori täyttää EN15194: 2017 -standardin. Jos ohjelmisto huomaa, että moottoria on yritetty tuunata, se asettaa moottorin niin sanottuun ryömintämoodiin reilun tunnin ajaksi. Kolmannen tuunausyrityksen jälkeen moottorin täydet ominaisuudet saa takaisin käyttöön vain vierailemalla valtuutetulla Bosch-jälleenmyyjällä tai -huoltoliikkeessä.

Yhteenveto

Boschin 4. sukupolvi on tehokkaampi, kevyempi pienempi ja ennen kaikkea toiminnaltaan hienostuneempi. Uusi moottori on yhdistelmä ensiluokkaista mekaanisen, sähkö- ja ohjelmistopuolen suunnittelua. Uusi 4. sukupolven moottori mahdollistaa entistä kevyemmän sähköpyörän rakentamisen ja vieläpä niin, että runkomitoituksessa on enemmän vapauksia entistä pienemmän moottorikoon ansiosta. Mitä ajo-ominaisuuksiin tulee, ne on parasta kokea omakohtaisesti - vieraile liikkeessä ja tule koeajolle!

Enemmän tehoa, ominaisuuksia ja parempi ajotuntuma – saksalainen insinööri on propellihattunsa ansainnut!