facebook_pixel

Esittelyssä uusi Focus JAM2 – sähköpyörä vaativaan maastoon!

25.11.2019

#ebike #focus #jam2 #sähköpyörä

Focuksen Bold2-, SAM2- ja JAM2-malleista koostuva sähkömaastureiden perhe on kokenut tuntuvan päivityskierroksen. Muutokset ovat olleet kaikkea muuta kuin vain kosmeettisia. JAM2 on saanut alleen uuden moottorin, runkogeometriaa on päivitetty ja siihen on lisätty säädettävyyttä ja lisäksi takahaarukasta löytyy pyörimistilaa plussakoon renkaille asti.

Lue pidemmälle, niin tiedät mitä JAM2:ssa on muuttunut ja mitä eroa eri malleilla on.

Runkoon pituutta ja säädettävyyttä
Runko on pyörän sydän ja runkomitoitus eli geometria on ajo-ominaisuuksiin eniten vaikuttava tekijä. Pelkästään geometria voi tehdä eron, että onko pyörä helposti ajettava vai tuntuuko, että sitä vastaan joutuu taistelemaan maastonmuotojen ohella. Mitoitukseltaan pidentyneiden ja ohjainkulmiltaan loiventuneiden runkojen yleistyminen ei ole sattumaa; ne ovat yksinkertaisesti helppoja ja miellyttäviä ajettavia. Ja mitä suuremmaksi ajonopeudet kasvavat, sen selvemmäksi nykyaikaisen runkomitoituksen hyödyt tulevat.

Mitä hyvä runkomitoitus tarkoittaa sitten lukuina? L-koon rungossa reach-mittaa on anteliaasti 470 milliä. Se yhdistettynä 427-milliseen takahaarukkaan tuottaa 122 senttimetrin akselivälin. Tämä yhdistettynä mukavan loivaan 66 asteen ohjainkulmaan tekee JAM2:sta vauhdissa liittyvän laitteen, joka ei kuitenkaan tuota mutkaan saapuessa bussilla tunnetta, että matkassa oltaisiin tandemilla. Matala 450-millinen satulaputki tekee pyörästä ketterän käsitellä ja jättää hyvin toimintatilaa dropperitolpalle.

Takahaarukan päähän akselin kiinnityksen yhteyteen istutetut Flip Chipit mahdollistavat geometrian säätämisen siirtyessä 27,5-plussakoon ja 29-tuumaisten kiekkojen välillä. Näin on mahdollista ottaa kaikki hyöty irti käytetylle kiekkokoolle suunnitellusta geometriasta. Kokeilunhaluisimmat käyttäjät voivat toki lisäksi testata, että miten keskiön korkeuden ja takahaarukan pituuden muutokset vaikuttavat pyörän käytökseen.

Jousitus
JAM2 jatkaa Focuksen oman ja kiitosta keräänneen F.O.L.D-jousitusratkaisun käyttöä. 150 milliä joustava takapää yhdistää juuri halutun määrän pintaherkkyyttä, jousituksen kantavuutta, progressiota ja polkemistehokkuutta samaan pakettiin. Mitä muuta maastopyörän jousitukselta voi kohtuudella toivoa?

6.7-mallit käyttävät Rock Shoxin Deluxe Select -iskaria. Ilmajousella toimivan iskarin hyötyinä ovat helppo säädettävyys kaiken painoisille kuskeille, nykyisten iskarien toimintavarmuus, mutta myös hyvä huollettavuus. Perushuolto onnistuu näppärältä kotimekaanikolta omin konstein, kun taas täysihuolto onnistuu kaikissa hyvin varustetuissa maastopyöräilyn päälle ymmärtävissä liikkeissä.

Mielenkiintoista kyllä, sähköpyörien jousitus tapaa toimia jopa paremmin kuin luomupyörissä keskimäärin. Syynä tähän on pyörien korkeampi paino, jonka painopiste sijoittuu kuitenkin moottorin ja akun ansiosta parhaaseen mahdolliseen paikkaan eli matalalle ja keskelle pyörää. Sähkömaasturilla voikin nauttia erinomaisesti toimivasta jousituksesta, vaikka jousituskomponenttien osalta edessä tai takana ei olisikaan niin sanotusti parasta seppälää!

Moottori ja akku
Sähköpyörä tarvitsee toimiakseen luonnollisesti moottorin. JAM2:ssa ei ole mikä tahansa nuhapumppu, vaan uusi 4. sukupolven saksalainen mylly eli Bosch Performance CX Line vuosimallia 2020! Täysin uudistunut moottori ei ole pelkästään toiminnaltaan huomattavasti edistyneempi, vaan myös kooltaan lähes 1/3 pienempi ja peräti kilon kevyempi verrattuna edelliseen versioon.

Kompakti ja kevyempi paketti eivät kuitenkaan tarkoita, että suorituskyvyn kanssa olisi tapahtunut kompromisseja. Uusi Bosch potkii edelleen parhaimmillaan 340 % avustusteholla poljinvoimaan nähden ja jaksaa vääntää 75 Nm edestä. Vaikka suorituskykyarvot ovat kasvaneet, moottori on hienokäytöksisempi edelliseen versioon nähden, jota luonnehdittiin jopa ryntäileväksi.

Mainitsemisen arvoinen kehitysaskel on, että Bosch on luopunut alennusvaihteen käytöstä, joka aiheutti tuntuvan tehohäviön luomuna ajaessa tai nopeuden ollessa yli 25 km/h, kun moottori ei tarjonnut enää avustusta. Nykyisessä mallissa teho siirtyy kuskin jaloilta takapyörälle lähes 1:1 suhteessa!

625 Wh suuruinen akku tarjoaa hyvän kantaman niin, että lenkkiä ei tarvitse miettiä yksinomaan akkukeston kannalta. Jos ajoreitin suunnittelusta huolimatta akkukesto on kuitenkin pullonkaula, ongelma on ratkaistavissa vara-akulla, sillä akku on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa – seikka, joka on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Vaikka vara-akulle ei olisikaan tarvetta, helppo akun irrotus on kätevä ominaisuus latausta varten.

6.7- ja 6.8-mallit
JAM2:sta on saatavana useana eri mallina niin, että jokainen löytää takuuvarmasti mieluisensa kokoonpanon suoraan kaupan hyllyltä! 6.7- ja 6.8-mallien erot liittyvät osasarjoihin ja molempia malleja on saatavina niin ikään normaalilla 29-tuumaisella rengastuksella tai ilmatilaltaan suuremmalla 27,5-tuumaisilla plussarenkailla. Alla on listattuna jokaisen mallin oleellisimmat tiedot ja kohokohdat.

Focus JAM2 6.7 Plus
-Plussakoon 27,5-tuumaiset kiekot
-Rock Shox Recon -keula ja Deluxe Select -takaiskari
-Maxxis Rekon 27,5x2,8” -renkaat
-Shimanon 4-mäntäiset jarrut
-Shimano SLX-voimansiirto
-Ohjaintankoon kiinnittyvä Bosch Purion -näyttö

Focus JAM2 6.7 Nine
-29-tuumaiset kiekot
-Rock Shox Recon -keula ja Deluxe Select -takaiskari
-Maxxis Rekon 29x2,6” -renkaat
-Shimanon 4-mäntäiset jarrut
-Shimano SLX-voimansiirto
-Ohjaintankoon kiinnittyvä Bosch Purion -näyttö

Focus JAM2 6.8 Plus
-Plussakoon 27,5-tuumaiset kiekot
-Fox 34 Rhythm -keula, sisäänpäinvaimennuksen säädöllä
-Fox Float DPS -takaiskari
-Maxxis Rekon 27,5x2,8” -renkaat
-Shimanon 4-mäntäiset jarrut
-Shimano Deore- ja SLX-voimansiirto
-Ohjainkannattimen päälle kiinnittyvä Bosch Kiox -värinäyttö

Focus JAM2 6.8 Nine
-Plussakoon 27,5-tuumaiset kiekot
-Fox 34 Rhythm -keula, sisäänpäinvaimennuksen säädöllä
-Fox Float DPS -takaiskari
-Maxxis Rekon 29x2,6” -renkaat
-Shimanon 4-mäntäiset jarrut
-Shimano Deore- ja SLX-voimansiirto
-Ohjainkannattimen päälle kiinnittyvä Bosch Kiox -näyttö

JAM2:sta on moneksi! Tule tutustumaan pyöriin liikkeessämme, käy koeajolla ja totea omakohtaisesti, että miksi sähköpyörien suosio jatkaa vakaata kasvuaan! Muista tutustua myös sähköpyörän ostajan oppaaseemme!