facebook_pixel

Fatbike on varma valinta ympärivuotiseen käyttöön

12.11.2019

#durango #fatbike #läskipyörä #maastopyörä

Fatbike tai tutummin läskipyörä on ekstraleveillä renkailla varustettu maastopyörä, joka on yksinkertaisuutensa ja vankan rakenteensa ansiosta varma kulkuväline niin arkimenoihin kuin työmatkoille vuoden ympäri. Luet juttu läpi, niin tiedät, onko fatbike sopiva valinta juuri sinulle!

Mikä fatbike oikein on?

Pyörätyypin suosio kasvoi lähes räjähdysmäisesti 2010-luvun alun jälkeen, jonka jälkeen se tasoittui nykytilanteeseen. Meillä Suomessa fatbiket eivät ole kadonneet kauppojen hyllyltä alkuinnostuksen laskettua, vaan ennemminkin päinvastoin. Läskipyörä on vakiinnuttanut paikkansa kotimaamme vaihtelevan (ja ajoittain myös yllätyksellisen) sään ja olosuhteiden ansiosta.

Fatbike on maastopyörä, jossa on 4-5” leveät ja yleensä voimakkaasti kuvioidut renkaat. Superleveät renkaat tarvitsevat parikseen veroisensa vanteet ja vastaavasti myös navat (osat kiekkojen keskellä, johon pinnat kiinnittyvät). Leveät renkaat tarvitsevat reilusti pyörimistilaa etuhaarukassa ja rungossa, minkä vuoksi napojen asennusleveys on suurempi kuin tavallisissa maastureissa. Fatbike-kiekkojen mitoitus poikkeaakin jokaisen komponentin osalta tavallisissa maastopyörissä käytettävistä.

Leveät navat työntävät ketjulinjaa etäämmälle rungon keskilinjasta, minkä johdosta ja myös keskiöt ovat leveämpiä. Tyypillisessä maantie- tai maastorungossa keskiömuhvin leveys on tyypillisesti 68 tai 73 milliä, kun fatbikessa se on 100 milliä tai enemmän.

Muilta osin tekniikka ja komponentit ovat samaa kuin maastopyörissä aina putkiosia, voimansiirtoa kuin jarruja myöten. Merkittävin ero on jousituksen puute eli fatbiket toimitetaan tyypillisesti jäykällä etuhaarukalla. Syynä tähän on, että leveät renkaat ja niiden mahdollistamat rengaspaineet lisäävät pitoa ja ajomukavuutta huomattavasti, hoitaen näin osin jousituksen tehtävää. Toinen syy tämän ohella on, että pyörät halutaan pitää tyypillisesti myös mahdollisimman yksinkertaisena ja huoltovapaina ympärivuotista ajoa silmällä pitäen.

Ajoasento ja -mukavuus

Ajoasento on fatbikeissa tyypillisen maastopyörän mukaan pysty ja siten sopivan rento. Itseään ei tarvitse siis taitella pyörän päälle kaksin kerroin, vaan ennemminkin päinvastoin. Aerodynamiikan sijasta enemmän merkitsevä kriteeri on ajomukavuus ja pyörän hallittavuus. Maastopyörälle tyypilliseen tapaan, fatbiken päällä istutaan pystyssä asennossa niin, että suurin osa painosta on jaloilla ja satulalla. Painoa saa totta toki siirrettyä eturenkaalle tarpeen vaatiessa, mitä hyvä maastoajotekniikka edellyttää.

Aiemmin mainittu tavallista leveämpi keskiö vaikuttaa ajoasentoon kasvattamalla Q factoria eli polkimien etäisyyttä toisistaan. Maantiepyörissä Q factor on tyypillisesti 150 millimetrin luokkaa, maastopyörissä noin 170 milliä ja fatbikeissa vähintään 200 milliä. Fatbiken päälle istuessaan saattaakin tuntea aluksi olevansa kuin hevosen selässä viikonlopun länkkärissä. Jos ajoasentoon ei liity erityisiä rajoituksia, totuttua leveämpään Q factoriin tottuu yleensä nopeasti.

Hyödyt

Kun olosuhteet ovat haastavat, fatbike vastaa kutsuun. Leveä rengas kulkee pehmeällä hiekalla, suossa, lumessa, sohjossa ja vaikka näiden kaikkien yhdistelmässä. Yksinkertainen tekniikka ja pyörän rakenne tekee pyörästä myös varmatoimisen ja helppohuoltoisen.

Rengaspito saa fatbikella myös aivan uuden merkityksen. Leveät ja rouheilla nappuloilla varustetut renkaat yhdistettynä mataliin rengaspaineisiin tarjoavat lähes poskettoman määrän pitoa. Etenkin kuivalla kelillä maastonmuotoja – aina kiviä ja juuria myöten – voi ajatella lähinnä ehdotuksena. Ajolinjat voikin tehdä hyvin suuripiirteisesti ääntä kohti -periaatteella.

Teoriassa fatbikella rengasrikon todennäköisyys on myös pienempi. Syynä tähän ovat ensinnäkin paksut ja vahvarakenteiset renkaat, mutta vielä suurempi vaikutus on leveän renkaan ja matalan rengaspaineen tuomalla suurella renkaan kontaktipinnalla. Mitä suurempi kontaktipinta-ala on, sitä suuremmalle alueelle paino jakautuu, minkä johdosta esimerkiksi lasinsirut tai terävä hiekoitussepeli eivät läpäise rengasta yhtä helposti.

Jos pyörällä pitää päästä liikkumaan päivittäin – oli kyseessä sitten työmatka tai arkimenot – fatbikella pääsee perille, joskin reittiennätyksiä ei matkalla pääse rikkomaan, ellei jaloissa ole potkua lähes täyden hevosvoiman verran.

Heikkoudet

Leveä rengastus tulee luonnollisesti kompromissin kanssa. Merkittävimmät ovat paino ja rullausvastus. Leveä vanne ja rengas painavat pakostakin normaalia kiekko- ja rengaskokoa enemmän niin, että fatbiken kiekkosetti voi olla hyvinkin pari kiloa painavampi. Erityisesti painon huomaa kiihdytyksissä, sillä suuremman pyörivän massan liikkeelle saaminen edellyttää enemmän työtä.

Leveä rengas ja matalat rengaspaineet tarkoittavat, että rengas ei rullaa lähellekään yhtä herkästi kuin vaikka hybridi-, gravel- tai maantiepyörissä. Lukujen tuominen vertailuun mukaan havainnollistaa eroa tuntuvasti. Maantierenkailla rullausvastus on tyypillisesti 10-15 wattia. Tämä on siis tehohukka, joka syntyy ainoastaan renkaan ja alustan vierintäkitkasta. Fatbikella vastaava lukema on noin 50 wattia. Erotukseksi saatava 35-40 watin lukema kuulostaa vähäiseltä, kunnes sen kokee käytännössä. Esimerkiksi pyöräergolla tai Wattbikella poljintehon nostaminen 30-40 watin verran on tuntuva korotus ja rasitus kertaantuu mitä pidempi matka ja kesto ovat.

Fatbike ei ole taloudellisin tai nopein vaihtoehto, mutta se tuo määränpäähän varmasti ja on elementissään vaativassa maastossa.

Talvi tulee – oletko valmis?!

Talvi on pian ovella ja yllättää todennäköisesti monta autoilijaa myös tänä vuonna. Pyöräilijät ovat tunnetusti fiksumpaa sakkia ja osaavat varautua ajoissa muuttuviin olosuhteisiin. Jos talvipyörän hankinta on harkinnan alla ja haet kulkupeliä, jolla selviää kesäaikaan vaativissakin paikoissa vaikkapa aina pyörävaellusta myöten, fatbike voi olla juuri sinulle!

Jos mietit perinteisen maastopyörän ja fatbiken väliltä, plussakoon renkailla varustettu pyörä voi olla valinta juuri sinulle, sillä se yhdistää parhaat puolet molemmista pyörätyypeistä!

Tule tutustumaan myymälämme tarjontaan, varaa koeajo myynti@larunpyora.com tai 010 2291 799. Muista tutustua myös ostajan opaaseemme!