facebook_pixel

Tubeless-renkaat ovat nykypäivää niin maastossa, maantiellä kuin työmatkoilla

7.12.2019

#Muc-off #no tubes #tubeless #tubeless renkaat

Tubeless-renkaat ovat nimensä mukaisesti rengastyyppi, jossa ei ole sisäkumia. Ilmatiivis rakenne saadaan aikaan tietynlaisella renkaan mitoituksella ja vanteen muotoilulla. Tubeless-renkaiden hyötynä on keveys, mutta ennen kaikkea ne loistavat kyvyllään vastustaa puhkeamisia. Lue juttu läpi, niin tiedät mitä kyseinen rengastyyppi pitää sisällään ja olisiko valinta sinun pyörääsi.

Miten tubeless toimii?

Tubeless-rengas on ulkonäöltään samanlainen kuin perinteinen sisäkumilla varustettu rengas; musta ja pyöreä. Sitä ei voi siis tunnistaa pelkästään ulkonäön perusteella, renkaan kyljessä olevia tekstejä lukuun ottamatta. Päällisin puolin simppeliltä näyttävään rakenteeseen on uponnut kuitenkin suuri määrä kehitystyötä, jotta toiminta on saatu nykypäivän tasolle.

Kaikki lähtee vanteen ja ulkorenkaan tiiviistä liitoksesta. Tubeless-yhteensopivilla vanteissa on tietynlainen muotoilu, mikä lukitsee renkaan reunalangat tukevasti paikalleen. Renkaan halkaisija on niin ikään hieman sisärenkaallista mallia pienempi, jotta se istuu mahdollisimman jämptisti vanteen päälle. Sovite voikin olla joillakin vanne- ja rengaspareilla niin tiukka, että sormenpäät voivat olla hellänä monta päivää asennuksen jälkeen. Tämä on onneksi kuitenkin harvinaista.

Vaikka rengas istuisi vanteelle kuinka napakasti tahansa, pelkästään tiukalla sovitteella on hankala saada aikaan täysin ilmatiivistä systeemiä. Tässä kohtaa erityinen tiivistysaine – tai tuttavallisemmin litku – astuu kuvaan mukaan. Litku tiivistää liitospinnat ja pienet reiät pakenevan ilmavirran mukana niin, että litkun nestemäinen osa haihtuu ja jäljelle jää vuotokohdan tukkiva sidosaine. Toimintaa voi verrata veren hyytymiseen pienen haaverin sattuessa.

 Ensiasennus ja tarvikkeet

Tubeless-muutosta varten pitää huomioida ainakin seuraavat seikat ja kaupoilta pitää hakea todennäköisesti muutama uusi artikkeli.

  1. Varmista, että vanteesi ovat tubless-yhteensopivat. Nykyaikaisissa maastopyörissä tämä on melkein itsestäänselvyys, mutta vanhemmissa pyörissä ja erityisesti muissa pyörätyypeissä seikka on hyvä tarkistaa vanne- tai pyörävalmistajan sivuilta. Joissakin tapauksissa vanteen, jota ei ole suunniteltu käytettäväksi ilman sisärengasta, voi kuitenkin valjastaa onnistuneesti tubeless-käyttöön.
  2. Hanki tubeless-renkaat. Tämä totta kai sillä oletuksella, että tämänhetkiset renkaat eivät ole kyseistä sorttia.
  3. Osta muut tarvikkeet: litkut, vannenauhat-/teipit ja venttiilit. Ilmaa ei saa pysymään renkaan sisällä ainoastaan vanteen ja renkaan yhdistelmällä, vaan mukaan tarvitaan jo ennestään mainittua litkua, vanneteippiä ja venttiilit.

Katso tubeless-tarvikkeet tästä linkistä!

Asennus on yksinkertaista ja parhaimmillaan nopea ja jopa miellyttävä tapahtuma. Tapahtumat voivat tosin ottaa myös vastakkaisen käänteen, mutta hyvillä ohjeilla ja ennen kaikkea kokemuksella asennuksesta selviää tyypillisesti ilman, että se menee painiotteluksi.

Vanne valmistetaan poistamalla vanha vannenauha ja asettamalla tubeless-teippi vanteen sisäpinnalle. On tärkeää varmistaa, että teippi on oikean levyinen niin, että se peittää kaikki pinnanreiät, mutta ei ole toisaalta niin leveä, että se ulottuu vanteen sisäreunoihin asti tai on muuten hanakala saada paineltua tiivisti vanteen sisäpintaa vasten. Yksi hyvin aseteltu kierros riittää, jonka jälkeen venttiilin kohdalle tehdään pienen pieni reikä, esimerkiksi puukon kärjellä, josta itse venttiili painetaan läpi. Komeus viimeistellään ruuvaamalla venttiilin kiristysrengas paikalleen.

Seuraavaksi on aika asettaa rengas vanteelle. Tästä työvaiheesta on montaa koulukuntaa, mutta tämä on ainakin niiden siistimmästä päästä. Renkaan toinen puoli asennetaan vanteelle niin, että reunalanka on vielä alhaalla vanteen keskellä. Kaada litkua 0,5-1,5 dl tai paljon valmistaja ilmoittaa renkaaseen. Nyt on myös aika lisätä rengasinsertti, jos sellaista aikoo käyttää. Renkaan toinen puoli painellaan samalla tapaa vanteelle. Näppärä kotimekaanikko pyöräyttää molemmilta puolin vanteelle saadun renkaan kohdan nopeasti alas niin, että litkua ei pääse karkaamaan harakoille ja sotkemaan olohuoneen mattoa. Kun rengas on vanteella, ollaan jo lupaavassa vaiheessa!

Viimeisenä on vuorossa renkaan täyttö ja nostaminen vanteelle. Tavoitteena on saada renkaan sisään ilmaa nopeasti ja paljon niin, että sisään tuleva ilma ylittää vielä toistaiseksi tiivistämättömän systeemin vuotonopeuden. Kun näin tapahtuu, reunalangat asettuvat kohdalleen ja rengas nousee vanteelle. Tavallinen jalkapumppu ei useinkaan riitä, vaikka pumppaaja olisi kuinka motivoitunut. Kompressori tai erityisellä painesäiliöllä varustetut pumput ovatkin usein tarpeen tubeless-renkaan asennuksessa.

Kaikkiin pyörätyyppeihin

Tubeless-renkaat olivat pitkään vain maastopyöräilijöiden yksinoikeus ja tekniikan leviäminen muihin pyörätyyppeihin on ottanut aikansa. Nyt ollaan kuitenkin jo tilanteessa, jossa iso osa maantiepyöräilyn Pro Tour -tason talleista on siirtynyt tubeless-renkaisiin.

Erityisesti maantiepuolella standardointiin ja mitoitukseen liittyvät ongelmat jarruttivat pitkään kehityksen etenemistä. Konsensus on kuitenkin viimein saavutettu ja ISO 5775 -standardi on valikoitunut määrittämään renkaiden ja vanteiden mittoja sekä muotoilua mahdollisimman hyvän toiminnan ja käytettävyyden varmistamiseksi.

Ei ole syytä, että miksei samaa tekniikkaa voisi käyttää myös gravel-, cyclocross- tai työmatkapyörissä riippumatta siitä, että onko pyörä sähköavustettu vai ei.

Paljon vaivaa, entä hyödyt?

Tässä vaiheessa oleellinen kysymys kuuluu, että mitkä ovat tubeless-renkaiden hyödyt? Vaivaa tuntuu olevan paljon verrattuna sisärenkaiden käyttöön, sillä asennus vaatii vähintään uuden rengasparin hankinnan ja kirjaimellista litkujen kanssa läträämistä.

Tubeless-rengas on perinteistä ulko- ja sisärenkaan yhdistelmää kevyempi. Pyörivien massojen minimointi on puolestaan lähtökohtaisesti aina hyvä asia, sillä se tekee pyörästä näppärämmän liikkeissään, vauhtiin kiihdyttäminen onnistuu helpommin ja ylämäkien kiipeäminen on kevyempää.

Merkittävin ja eniten käsissä tuntuva hyöty on kuitenkin puhkeamisen kestävyys ja tubeless-renkaan itsensä korjaavat ominaisuudet! Sen ohella, että litku tiivistää renkaan vanteelle, se tukkii tehokkaasti pienet ja jopa keskisuuret vuodot, joita voi ilmetä renkaan lyödessä läpi vanteelle tai terävän hiekoitussepelin lävistäessä ulkorenkaan. Parhaimmillaan koko tapahtuma voi jäädä kuskin paikalta huomaamatta ja vuotokohta tukkiutuu niin nopeasti, että renkaan paine ei edes ehdi laskemaan merkittävästi.

Täysin idioottivarma tubeless-systeemi ei tietenkään ole ja jos renkaan kyljessä on vaaksan mittaa lähentelevä palkeenkieli, rengas tyhjenee riippumatta siitä, että miten paljon tai millaista litkua sen sisälle on lisätty. Merkittävä ero perinteiseen sisärenkaalliseen malliin kuitenkin on, että tubeless-renkaalla on jonkinlainen, tai pienien reikien kohdalla jopa hyvä todennäköisyys vuotokohdan paikkaamiseen, kun taas sisärenkaalla tällaisen tapahtuman todennäköisyys on pyöreät 0 %.

Yhteenvetoa

Tubeless-renkaat ovat nykypäivää ja niiden käyttö on laajentunut hyvästä syystä useisiin pyörätyyppeihin, joista viimeisen esimerkki ovat maantiepyörät aina huipputasoa myöten. Asennus on hyvillä välineillä parhaimmillaan simppeliä, mutta voi edellyttää muutaman harjoituskerran. Asennuksen jälkeen tubeless-renkaat ovat erittäin huoltovapaat. Käytetystä litkusta riippuen, sitä voi joutua lisäämään muutaman kuukauden välein.

Parhaimmillaan tubeless-rengas voi pelastaa rengasrikolta ja pitkältä talutusmatkalta tai jopa työmaalta myöhästymiseltä!