facebook_pixel

Endura-vaatteet ja -varusteet ovat aktiivisen maastokuskin valinta!

23.1.2020

#ajovaatteet #endura #mt500

Skotlannissa perustettu ja edelleen päämajaansa pitävä Endura on monelle maastokuskille tuttu vaate- ja varustevalmistaja. Parhaiten merkki tunnetaan erinomaisista tuotteistaan, mutta viime vuosina nopeasti kasvanut ja mediassa aktiivisesti esiintyä kovan luokan tiimirosteri ei ole ainakaan haitannut merkin tunnettavuutta. Tässä jutussa käydään läpi merkin taustoja ja nostetaan esiin muutamia tuotteita yksityiskohtaisempaa tarkastelua varten.

Tarve paremmille varusteille
Endura sai alkunsa jo vuonna 1993. Katalyyttinä merkin synnylle oli yksiselitteinen tarve paremmille pyöräilyvarusteille. Tarve vaihtelevassa säässä toimiville varusteille on Skotlannissa ilmeinen ja se painii todennäköisesti samassa sarjassa kuin Suomen aina yhtä yllättävä kesä- ja talvisää.

Katalogi koostui aluksi vaatteista, mutta laajeni ajastaan varusteiden puolelle, sisältäen nykyään muun muassa kypärät, lasit ja suojavarusteet. Enduran tarjonta ei rajoitu pelkästään maastoon, vaan varustetta on saatavilla yhtä lailla maantie- ja triathlon-käyttöön.

Oli käyttökohde mikä tahansa, kantavana teemana tuotteissa ovat käytettävyys ja kestävyys.

Vaatetta joka kerrokseen
Kerrospukeutuminen on A ja O, kun pukeudutaan kylmiin olosuhteisiin. Hyvin valitut kerrokset siirtävät kosteuden pois iholta samalla, kun vaatekerran uloin kerros eristää ja suojaa vaihtelevilta sääoloilta, oli kyseessä sitten syksyn sade tai ydintalven lumimyräkkä. Lämpötilaa on helppo säädellä lisäämällä tai poistamalla kerroksia tilanteen mukaan.

Enduran katalogi tarjoaa arvatenkin vaihtoehtoja joka lähtöön, oli kyseessä alin tai ulkokerros.

Alukerrastoissa Enduran merinovillasta valmistettu BaaBaa-paidat ovat toimiviksi todettuja ja siksi erityisen suosittuja.

Ajopaidat ja kevyet takit säilyttävät lämmön siellä, missä se halutaan pitää eli lähellä ihoa. Kesäsäillä vastaavasti lyhyt ajopaita on oikea valinta, jotta kehon lämpötila ei kohoa liian korkeaksi.

Liivit, irtohihat ja -lahkeet tarjoavat kätevän ja helpon keinon säädellä vaatetusta ja lämpötilaa vaikkapa lenkin aikana. Irtohihat ja lahkeet menevät pieneen tilaan ja mahtuvat tarvittaessa vaikka paidan taskuun.

Takkien valikoima kattaa kaikki mallit aina kevyestä kuoritakista täyteen talvisäähän soveltuviin malleihin.

Sormia ei kannata jättää paljaaksi ja hanskat ovatkin oleellinen osa pyöräilijän varustusta, myös kesäkeleillä. Hanskat parantavat pitoa gripeistä ja suojaavat kaatumisen sattuessa.

MT500-takki on kuin tehty Suomen oloihin
Ylivoimaisesti suosituin artikkeli Enduran mallistossa on jo lähes legendaarisen statuksen saavuttanut takki, joka kantaa mallinimeä MT-500! Ominaisuuksia löytyy enemmän kuin pystyy kohtuudella listaamaan:

• Vedenpitävä ja hyvin hengittävä 3-kerroksinen ExoShell60™-kangas. Vedenpitävyysarvo 18 000, hengitysarvo 64 000.
• Teipatut saumat.
• Olkapäiden alue on vahvistettu kestämään repun käyttöä.
• Säädettävä huppu.
• Kestävät ja vedenpitävät YKK-vetoketjut.
• Heijastimet hihoissa, selässä ja hupussa.
• Rento leikkaus, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen pyörän päällä.
• Omat mallit naisille ja miehille.

Takin pariksi löytyy luonnollisesti samaa sarjaa olevat housut! Jos sekään ei riitä, katalogista löytyy MT-500 -sarjan haalari, jolla kuraroiskeet eivät tule takuuvarmasti housunkauluksesta sisään. Haalari on Danny MacAskillin testaama, monen muun Enduran tuotteiden tavoin.

Huippukuskien testaama
Endura testaa vaatteet ja varusteensa nimekkäällä tiimillään, johon kuuluvat edellä mainitun MacAskillin ohella monta muuta huiipputason ajajaa pyöräilyn eri alalajeista. MacAskill on koko pyöräilevän maailman tuntema hahmo, jonka viimeisen Gymnasium-video jätti jälleen kerran sanattomaksi. Tiimistä löytyy myös Red Bull Hardline -kilpailun pääarkkitehti ja pitkän uran maailmancupissa tehnyt Dan Atherton.

Tuore lisäys tiimiin on skotti BMX-taituri Kriss Kyle, jonka Kaleidoscope-video jättää pään pyörälle pitkäksi aikaa. Kyle ei ole taitava ainoastaan 20-tuumaisella pyörällä, vaan osaa käskyttää myös nappularenkaista fillaria.

Tule tutustumaan Enduran valikoimaan liikkeeseemme Lauttasaareen! Sääolot eivät ole tunnetusti hyvät tai huonot, kyse on vain oikeasta pukeutumisesta.