facebook_pixel

Sähköpyörän osat – erot ja yhtäläisyydet perinteisiin pyöriin

30.4.2020

#ebike #sähköpyörä

Sähköpyörät ovat yleistyneet katukuvassa ja metsäpoluilla kiihtyvällä tahdilla viime vuosina, eikä hiipumisen merkkejä ole näkymässä! Sähköpyörät ja etenkin maastopyörät ovat paljon muutakin kuin perinteinen luomupyörä, johon on lisätty akku ja moottori. Tässä jutussa käydään läpi, että mihin komponentteihin on hyvä kiinnittää huomiota ostohetkellä tai viimeistään päivityskierrosta tehdessä.

Kaikki lähtee rungosta

Jotta pyörä palvelee parhaalla mahdollisella tavalla, sen tulee olla oikean kokoinen ja käyttötarkoitukseen suunniteltu. Hissimäkien ja bike parkien ajaminen onnistuu cross-country -pyörällä, mutta nautittavaa se ei ole pyörän käyttöikä jää todennäköisesti paljon suunniteltua lyhyemmäksi.

Oikea työkalu sille suunniteltuun tarkoitukseen, kuten sanonta kuuluu. Uutta pyörää hankkiessa – oli se sähköistetty tai niin sanotusti akustinen – on tärkeää huomioida, että se vastaa käyttötarkoitusta ja on runkomitoitukseltaan kuskille sopiva. Esimerkiksi Focus Aventura2 on hyvä valinta kaupunkikäyttöön ja työmatkoille, kun taas vauhdikkaaseen maastoajoon Focus Jam2 tai uusi Santa Cruz Heckler ovat oivia valintoja.

Jousitusosat

Sähköpyörien jousitus on tekniikaltaan identtinen perinteisten pyörien kanssa. Takapään jousitusratkaisut eivät eroa välttämättä millään tavalla perinteisten ja sähköpyörien välillä. Etupäässä tilanne on samanlainen sillä erotuksella, että sähköpyörien suurempi paino ja korkeammat ajonopeudet ovat huomioitu haarukan rakenteessa. Foxilla ja Rock Shoxilla on molemmilla niin sanottu E-mallisto, jossa kruunua, ohjainputkea ja liukuputkia on vahvistettu kestämään paremmin sähköpyörien asettamia vaatimuksia.

Esimerkkinä rakenteen vahvistamisesta on, että Foxin 36-sarjan sähköpyöräkeuloihin sopivat 34-sarjan sisuskalut (vaimennin ja ilmajousi) liukuputkien seinämävahvuuden kasvattamisen johdosta. Luomupyörien 36-keulojen sisuskaluille ei ole siis tilaa keulassa tästä syystä.

Mukava puoli sähköpyörissä on, että pyörän luonnostaan korkeampi paino auttaa jousituksen toiminnassa niin, että jo perustason komponenteilla on mahdollista saada erinomaisesti toimiva täysjoustomaasturi!

Voimansiirto

Ketju välittää ajajan poljinliikkeellä tuottaman voiman polkimilta takapyörälle eteenpäin vieväksi voimaksi. Sähköpyörällä mukana on lisäksi moottorin tuottama teho, joka voi olla jatkuvakestoisesti korkeimmillaan 250 W, jotta pyörä luokitellaan tieliikennelaissa moottoroimattomaksi ajoneuvoksi. Hetkelliset tehohuiput voivat olla kuitenkin jopa 3-kertaisia verrattuna jatkuvakestoiseen avustukseen, mikä tarkoittaa suuria vaatimuksia ketjulle ja voimansiirrolle.

Sähköpyörien voimansiirrossa saatetaan tästä johtuen käyttää pienempää määrää vaihteita ja leveämpää ketjua. Esimerkiksi Sramin EX1 -osasarjasta löytyvät molemmat ominaisuudet. Lisäksi vaihdevivun toimintaa on muutettu niin, että se mahdollistaa vain yhden vaihteen vaihdon kerrallaan sen sijaan, että pykäliä voisi lyödä korkeammalle tai matalammalle 2-3 kappaletta kerrallaan. Tällä pyritään minimoimaan voimansiirtoa paljon kuluttavien epäonnistuneiden vaihtotapahtumat, jotka voivat saada pahimmillaan aikaan naapurikuntaan kuuluvan kakofonian.

Molemmat voimansiirron suurvalmistajat, Shimano ja Sram, tarjoavat kuitenkin myös 12-vaihteisia voimansiirtoja myös sähköpyöriin, kuten on esimerkiksi uuden Hecklerin tapauksessa.

Jarrut

Sähköavustuksella on mahdollista saada paljon vauhtia, mitä pitää pystyä vastavuoroisesti hillitsemään tilanteen niin vaatiessa. Etenkin enduro- ja trailikäyttöön suunnitelluissa pyörissä tehokkaat jarrut ovat edellytys, eivät valinnainen mukavuus. Sähköpyörissä käytetäänkin jarruja, jotka kelpaavat täysipainoiseen alamäkipyörään!

Suurien, vähintään 200-millisten jarrulevyjen käyttö on sähköpyörissä arkipäivää. Tämän lisäksi jarrut ovat usein 4-mäntäiset, etenkin edessä, mikä lisää jarrutehoa entisestään.

Jos pyörässä ei ole jo tehtaalta valmiina erityisen tehokkaita jarruja, tehoa voi hakea lisää hankkimalla suuremmat jarrulevyt ja niiden edellyttämät adapterit sekä niiden pariksi erikoisseosta olevat jarrupalat, joilla pitoa voi saada tuntuvasti lisää. Parempi pito tulee kuitenkin lyhyemmän käyttöiän kanssa eli tällaiset jarrupalat kuluvat huomattavasti tavallisia nopeammin.

Kiekot ja renkaat

Kiekot pitävät pyörän liikkeellä ja asiaa auttaa, jos ne ovat mahdollisimman pyöreät ja myös pysyvät sellaisena. Sähköpyörissä käytetäänkin järjestäen järeämpiä kiekkoja, mikä saavutetaan mm. leveämmälle ja tukevammalla vanteen rakenteella.

Rengastus on sähköpyörissä niin ikään järeämpää kaliiberia, sillä painavalla pyörällä kapeista ja ohutkylkisistä renkaista loppuisivat ominaisuudet nopeasti kesken. Renkaat ovat leveydeltään, rakenteeltaan ja kuvioltaan järjestäen luomupyörissä käytettäviä järeämpiä syystä, että sähköavustus torppaa suuren osan hitaan rullaavuuden tuomista haittapuolista.

Toisin kuin luomupyörissä, sähköpyörissä saatetaan käyttää takana leveämpää rengasta kuin edessä, jotta kuskin ja moottorin tuottamat watit saadaan siirrettyä mahdollisimman tehokkaasti maastoon esimerkiksi tiukan ylämäkihaasteen osuessa eteen. Jotkut valmistajat rakentavat suoraan pyörän niin sanotulla Mullet-rengastuksella, mikä tarkoittaa takana 27,5-tuumaista plussakoon rengasta noin 2,8" leveydessä, kun samalla edessä käytetään 29-tuumaista kiekkoa 2,5-2,6" leveydessä.

Yhteenvetoa

Vaikka perustekniikka on luomu- ja sähköpyörissä sama, eroavaisuuksia on muiltakin osin kuin sähköpyörän sisältämän moottorin ja akun osalta. Mitä korkeammalle pyörä sijoittuu valmistajan mallistossa, sitä enemmän siitä todennäköisesti löytyy "E-sarjan" osia. Ne eivät ole edellytys hyvälle pyörälle ja nautinnollisille ajokilometreille, mutta jos käytön tietää olevan erityisen vaativaa, se on hyvä huomioida jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa pyörän ostoa, jotta hankinta on mahdollisimman onnistunut.