Uusi paljon odotettu voimanlähde sähköpyöriin – Shimano EP8 -moottori

29.9.2020

#EP8 #shimano #sähköpyörä

Boschin julkaistua 4. sukupolven mallinsa Performance CX Line -moottorista, oli vain ajan kysymys, milloin Shimano, toinen sähköpyörämoottoreiden suurpeluri, tuo oman vastineensa markkinoille. Odotus on kannattanut, sillä uuteen EP8-moottoriin on pakattu entistä enemmän tehoa ja se on kaiken lisäksi kevyempi!

Lisää vääntöä

Aiemmat Shimano Steps-sarjan moottorit tunnettiin luotettavan toimintansa lisäksi luonnollisesta avustuksen luonteesta. Jotta Steps-moottorilla varustetusta pyörästä saa terävimmän tehopiikin ulos, se kysyy kuskilta nopeita jalkoja korkean kadenssin muodossa. Avustuksen tuntuma ei ole ollut siis "ryntäilevä" niin, että pyörä lähtee kuin varkain alta liikkeelle lähtiessä.

Korkean kadenssin vaatimuksen ohella, toinen luonnollisuuden tunteeseen vaikuttanut seikka on ollut 70 Nm suuruinen vääntömomentti, joka on nykymittapuulla korkeintaan keskitasoa. Se riittää kyllä vaativaankin maastoajoon, mutta tiukimmissa ylämäissä enemmästä ei olisi haittaa.

Shimano on tunnustanut tarpeen korottamalla uuden EP8:n huippuvääntömomentin 85 Nm lukemaan, joka riittää vaativammankin maastokuskin tarpeisiin.

Vähemmän kitkaa ja ääntä

EP8 on käynyt perinpohjaisen kierroksen suunnittelupöydän eli kiveäkään ei ole jätetty niin sanotusti kääntämättä parannettavia osa-alueita etsiessä. Kitka on jouhevan toiminnan ja hyötysuhteen pahin vihollinen, minkä vuoksi sen minimointiin on käytetty huomattava määrä resursseja.

Steps E7000 -moottoriin verrattuna uuden EP8:n poljinliikkeen aikana ilmenevää kitkaa on onnistuttu vähentämään jopa 36 %! Tämä on saavutettu muutoksilla vaihderakenteessa, kytkinmekanismissa ja käyttämällä uudenlaisia tiivisteitä. Reilun kolmanneksen parempi hyötysuhde tuntuu polkiessa selvästi ja ennen kaikkea "luomuna" ajaessa, kun avustus ei ole päällä tai, kun nopeus on yli 25 km/h ja vauhtia halutaan kelata lisää seuraavan maastonmuodon tai hurjan tuplahyppyrin ylittämiseen.

Kitkan vähentämisen yhteydessä on saavutettu myös toinen merkittävä käyttömukavuuteen vaikuttava seikka – hiljainen käyntiääni. Uuden EP8:n käyntiääni on samaa tasoa aiemman Steps E7000 -mallin kanssa eli mukavaa taustahuminaa, joka hukkuu parhaimmillaan muiden ajoäänien sekaan.

Tehokkaampi, mutta myös kevyempi                

EP8:n korkein jatkuva avustus on tutut 250 W, mikä tekee sillä varustetun pyörän moottoroimattomaksi ajoneuvoksi tieliikennelaissa. Lisää säädöksistä voi lukea sähköpyöräoppaastamme.

Hetkellinen huipputeho voi olla kuitenkin huomattavasti suurempi ja EP8:n kohdalla se on kasvatettu 500 W lukemaan, minkä huomaa takuuvarmasti ripeänä kiihdytyksenä ja sitkeänä vääntönä jyrkässä ylämäessä.

Eikä tässä kaikki; suurempi määrä suorituskykyä on saatu pakattua entistä kevyempään pakettiin! EP8 on Steps E8000 -mallia 300 grammaa kevyempi, kiitos moottorin magnesiumista valmistetun kotelon – joka on vielä muotoiltu erittäin virtaviivaisesti. Moottorin paino on nyt 2,6 kiloa, jonka lisäksi tulevat luonnollisesti akku ja ohjainlaitteet. Akkuja on saatavilla kahta eri kokoa: 630 Wh ja 504 Wh.

Uusi näyttö ja painikkeet

Uusi SC-EM800-mallinimeä totteleva näyttö muistuttaa ulkoisesti paljon edeltäjäänsä SC-E8000 -mallia. Sisältä löytyy kuitenkin uusia ominaisuuksia sisällään pitävä piirilevy mm. ANT-yhteydellä. Näytössä on myös valmiit muistipaikat kahdelle eri avustusprofiilille, jos samalla pyörällä ajaa useampi kuin yksi kuski – tai yhtä lailla, jos avustuksen luonteen haluaa valita ajokerran mukaan.

Käyttöliittymästä vastaa uusi SW-EM8000-vipu, jonka painikkeiden kokoa on kasvatettu edeltäjästään – ominaisuus, jota useimmat maastokuskit todennäköisesti arvostavat. Painikkeiden oikea koko, ergonominen muotoilu ja painalluksesta saatava kosketuspalaute eivät voi olla liian hyviä, mutta Shimano on löytänyt kehityskohtia jo valmiiksi erinomaisista komponenteista.

Hiottu ohjaussofta

Jos moottorin kotelon sisällä olevat osat ovat kehittyneet, niin on myös "bittipuoli" eli ohjaussofta. Avustusta ohjaavaa algoritmia on jalostettu entisestään niin, että esimerkiksi avustuksen käynnistyminen ja sammuminen 25 km/h nopeusrajoituksen tuntumassa on saatu saumattoman tuntuiseksi. EP8:lta ei ole siis odotettavissa nykivää liikettä, lähdettiin sitten paikaltaan tai avustusnopeusrajan tuntumassa ajaessa.

Entistä hienostuneemman käytöksen lisäksi, avustussoftassa on entistä enemmän kustomointimahdollisuuksia. E-Tube Project -applikaation avulla pääsee käsiksi suoraan EP8:n ominaisuuksiin niin, että Boost-, Trail- ja Eco-moodeissa on peräti 10-portainen räätälöintimahdollisuus! Jos avustuksen ei ole mieleinen suoraan kaupasta ulos, sen saa hiottua säädöillä takuuvarmasti mieleisekseen.

Saatavilla 2020 ja siitä eteenpäin

Ensimmäiset Shimano EP8:lla varustetut pyörät ovat saapumassa hyllyyn näillä hetkillä. Esimerkiksi huippusuosittu Santa Cruz Hecker tulee olemaan entistä kovempi valtti sähköistetyillä maastopyörälenkeillä uuden Shimanon EP8:n myötä. Uutuusmoottori tulee löytymään myös tulevista Focuksen pyörämalleista.

Tule tutustumaan liikkeeseemme tarjontaan ja tulevan kauden malleihin!