facebook_pixel

Santa Cruz Blur – entistä kevyempi, entistä nopeampi!

8.6.2021

#blur #santa cruz

Kun puhutaan XC-pyöristä, Blur on lähes ikoninen malli. Edellinen vuonna 2019 julkaistu malli näytti suuntaa XC-pyörien geometrialle. Nyt julkaistu malli jatkaa siitä, mihin edellinen jäi ja tuo pöytään aivan uusia ominaisuuksia entistä kevyemmässä paketissa!

Hiottu geometria

Pidempi, loivempi ja matalampi – kyseinen kolminaisuus on luonnehtinut hyvin etenkin enduro- ja sähkömaastureiden mitoitusta. XC-pyörissä on samaa suuntausta, mutta äärimmilleen venytetty geometria ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi XCO-ratojen tai Tahkon kaltaisten reittien pitkissä ja paikoittain hyvin teknisissä nousuissa. Vaikka reach-mitat ovat pidentyneet ja ohjainkulma loiventuneet, tämän kategorian pyörissä ei tavata vastaavia reach- tai ohjainkulmalukuja kuin pidempijoustoisissa sisarissa.

Uusi Blur noudattaa myös tätä ajattelua. Ohjainkulma on asetettu 67,1 tai 68,3 asteeseen, mallista riippuen. Satulakulma on puolestaan 74,8 tai 75,1 astetta. Runkokokoja neljä välillä S-XL. Tarkat mitat riippuvat kokoonpanosta, johon palataan myöhempänä tarkemmin. Esimerkkinä L-koon rungossa reach asettuu 450 tai 478 millin mittaan, satulatolpan pituus on 470 milliä ja runkokoon mukaan muuttuva takahaarukan mitta 436 milliä.

Runkogeometria on nähtävissä kokonaisuudessaan alla olevasta taulukosta.

Uudistettu jousitus – kun vähemmän on enemmän

Blur poikkeaa aiemmista Santa Cruz -malleista jousitusratkaisultaan. Pitkään käytössä olleen ja kiitellyn VPP-jousituksen sijaan Blur käyttää single pivot- eli yksinivelratkaisua. Ratkaisulla saadaan juuri halutut ominaisuudet 100-115 millin joustomatkalle säätämällä vipusuhde halutulle alueelle. Lisäksi pienempi määrä niveliä ja niiden mukana tulevia laakereita sekä akseleita tarkoittaa kevyempää painoa! Santa Cruz sanookin, että yksistään jousitusratkaisun muutos kevensi runkoa lähes 300 gramman verran.

Toisena tuntuvana etuna on, että iskari on paremmin käden ulottuvilla niin, että lukitusvivun pystyy kääntämään päälle kirjaimellisesti käden käänteessä esimerkiksi nousun tai pitkän tiesiirtymän ajaksi. Kompakti osien ja iskarin järjestely jättää lisäksi tilaa kahdelle juomapullolle.

Kaksi mallia, monta kokoonpanoa

Kuten aiemmista geometriataulukoista pystyy päättelemään, Blur on saatavana kahtena versiona: perus- ja TR-mallina.

Perusmallista löytyy tehokkaat 100 milliä joustoa molemmista päistä ja kahdesta kokoonpanosta näpsäkämpi geometria. Lukuina se tarkoittaa 68,3° ohjainkulmaa ja 75,1° satulakulmaa. TR-mallissa joustoa on edessä 120 mm ja takana 115 pidemmällä iskunpituudella varustetun iskarin ansiosta. Geometrialuvut ovat puolestaan ohjainkulman puolella 67,1° ja satulakulman osalta 74,8°.

Jos etsii äärimmäisen kisakireää XC-pyörää, Blur vastaa kutsuun. TR-malli on kuitenkin niin ikään erittäin kilpailukykyinen valinta, mutta tarjoaa enemmän ajomukavuutta ja virhemarginaalia pidemmän joustomatkansa ansiosta. Molempia malleja on saatavan S-, XT-, X01-, X01 AXS RSV- ja XX1 AXS RSV -kokoonpanoilla. Kirjainlyhenne kertoo kokoonpanon osasarjan, AXS-nimikkeellä varustetut mallit käyttävät sähkötoimista vaihteistoa ja RSV-merkintä merkitsee puolestaan Santa Cruzin omia Reserve-hiilikuitukehiä.

Pääkohdat eri kokoonpanoista ovat lueteltuna alla:

S-kokoonpano

 • Carbon C -runko
 • Rock Shox Sid SL Select+ -keula
 • Rock Shox Sidluxe Select+ -iskari
 • Sram GX Eagle -vaihteisto
 • Sram Level TL -jarrut
 • Sram Atmos -ohjaamo
 • DT Swiss 370 -navat, Race Face AR Offset 27 -vanteet
 • Maxxis Aspen 29x2,4" 4WT EXO -renkaat

XT-kokoonpano

 • Carbon C- runko
 • Rock Shox Sid SL Select+ -keula
 • Rock Shox Sidluxe Select+ -iskari
 • Shimano XT M8100 -vaihteisto
 • Shimano XT 8100 -jarrut
 • Sram Atmos -stemmi
 • Santa Cruz Carbon Flat bar -tanko
 • DT Swiss 350 -navat, Race Face AR Offset 27 -vanteet
 • Maxxis Aspen 29x2,4" 4WT EXO -renkaat

X01-kokoonpano

 • Carbon CC- runko
 • Rock Shox Sid SL Ultimate -keula
 • Rock Shox Sidluxe Ultimate -iskari
 • Sram X01 Eagle -vaihteisto
 • Sram Level TLM -jarrut
 • Syntace LiteForce -stemmi
 • Santa Cruz Carbon Flat bar -tanko
 • Industry Nine 1/1 -navat, Race Face AR Offset 27 -vanteet
 • Maxxis Aspen 29x2,4" 4WT EXO -renkaat

X01 AXS RSV-kokoonpano

 • Carbon CC- runko
 • Rock Shox Sid SL Ultimate -keula
 • Rock Shox Sidluxe Ultimate -iskari
 • Sram X01 AXS Eagle -vaihteisto
 • Sram Level TLM -jarrut
 • Syntace LiteForce -stemmi
 • Santa Cruz Carbon Flat bar -tanko
 • Industry Nine 1/1 -navat, Santa Cruz Reserve 28iXC -vanteet
 • Maxxis Aspen 29x2,4" 4WT EXO -renkaat

XX1 AXS RSV-kokoonpano

 • Carbon CC- runko
 • Rock Shox Sid SL Ultimate -keula
 • Rock Shox Sidluxe Ultimate -iskari
 • Sram XX1 AXS Eagle -vaihteisto
 • Sram Level Ultimate -jarrut
 • Syntace LiteForce -stemmi
 • Santa Cruz Carbon Flat bar -tanko
 • DT Swiss 180 EXP -navat, Santa Cruz Reserve 28iXC -vanteet
 • Maxxis Aspen 29x2,4" 4WT EXO -renkaat

Laita kalusto iskukuntoon!

Jos etsit takuuvarmasti kilpailukykyistä pyörää XC-kisoihin, jolla on valmiudet podiumin saavuttamiseen asti, Blur on takuuvarma valinta. Blur- tai Blur TR -mallien kokoonpanoista löytyy varmasti juuri sinun tarpeitasi palveleva ratkaisu.

Ota yhteyttä tai tule vierailemaan myymälässä ja räätälöidään juuri sinun tarpeitasi palveleva pyörä tuleviin XC-karkeloihin!