facebook_pixel

Uusi Santa Cruz Bronson – entistä monipuolisempi ja vieläkin hauskempi

23.6.2021

#Bronson #enduro #maastopyörä #santa cruz bikes

Kun puhutaan hauskanpitoon ja yleisesti takakenoiseen ajamiseen soveltuvasta nykyaikaisesta täysjoustomaastopyörästä, Santa Cruz Bronson on ansaitusti listan kärjessä! Kun fokus on hauskanpidossa sekunnin kymmenysosien nipistämisen sijaan – asia, josta Bronson suoriutuu yhtä lailla – uudistettu ja mullet-kiekoilla varustettu Bronson on ideaalivalinta!

Lue pidemmälle ja tiedät, mitä Bronsonin 4. malli pitää sisällään.

Siirtyminen sekakiekkoihin

Juuri julkaistun Bronsonin edeltäjä Bronson 3 oli varustettu 27,5-tuumaisella kiekkoparilla. Eteen istutettu suurempi 29-tuumainen kiekko onkin runkogeometrian päivityksen ohella suurimmat erot Bronson 4:ssa. Jotakin vanhaa ja tuttua on kuitenkin jätetty, nimittäin sama takakiekon koko. Bronson 4 on siis suunniteltu mullet-/sekarengastuksen ympärille. Samaa ratkaisua käytetään laajalti muun muassa Santa Cruzin Heckler MX- ja Bullit-sähköpyörissä.

Mullet-setupilla saadaan parhaat puolet molemmista kiekkohalkaisijoista: rullaavuutta, pitoa ja vakautta eteen samalla, kun pienempi takakiekko säilyttää leikkisät ajo-ominaisuudet ja kyvyn kääntyä tiukemmissakin mutkissa.

XS-koko on poikkeus ja se on varustettu 27,5-tuumaisilla kiekoilla molemmissa päissä.

Kiitelty VPP-jousitus

Aiempien mallien tapaan Bronson käyttää Santa Cruzin maineikasta VPP-jousitusta. Bronson 3 oli itse asiassa ensimmäinen malli alamäkipyörä V10:n jälkeen, joka käytti niin sanottua lower link -rakennetta, jossa on sijoitettu keskiön päälle ja kiinnitetty jousituksen alalinkkuun. Ratkaisu on kompakti, erittäin siistin näköinen, antaa pyörälle matalan painopisteen ja pitää iskarin hyvin suojassa epäpuhtauksilta ja myös mahdollisilta kolhuilta.

Mikä tärkeintä, Bronsonin jousitus tarjoaa erinomaiset polkemisominaisuudet samalla, kun 150 milliä takapään joustomatkaa pitää pyörän mukavan eloisana, mutta silti kykenevänä ottamaan vastaan isoimmatkin hyppyjen alastulot! Runko on tehty yhteensopivaksi ilma- ja kierrejousi-iskareille niin, että jokainen voi tehdä iskarivalintansa mieltymystensä mukaisesti.

Keulasta löytyy joustoa 160 millin verran eli sentin enemmän, mitä takapäästä. Yhdistelmällä saadaan juuri haluttu määrä leikkisyyttä, mutta yhtä lailla myös kivet ja juuret tasoittavaa iskunvaimennusta.

Mitoitus vauhtiin ja hauskanpitoon

Bronson 4:n kohdalla ei ole tarjolla pisintä ja loivinta pyörää, mitä markkinoilta löytyy. Sen sijaan, mitoitus on yhdistelmä vauhdissa viihtyvyyttä vakautta, mutta samalla myös leikkisyyttä!

Rungosta löytyy tuttuun tapaan flip chip, jolla geometriaa pystyy säätämään High- ja Low-asennon välillä. Alla olevassa taulukossa mitat ovat ilmoitettuna ensinnä mainitussa. Reach-mitta on L-koon rungossa High-asennossa keskelle kultaista keskitietä osuva 475 milliä. Ohjainkulma on kaikissa runkokoissa 64,7 astetta, kun taas satulakulma on 77,1 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Takahaarukan mitta on suuressa osassa Bronsonin leikkisän ajotuntuman takana, joka on myös yksi syy mullet-kiekkoparin käyttöön. Huomion arvoisena yksityiskohtana on runkokoon mukana muuttuva takahaarukan mitta, joka lähtee XS-koon 427 millin mitasta ja kasvaa 4 milliä aina runkokoko kerrallaan päätyen XL-koon 442 milliin.

 

Kaksi runkomallia, useita kokoonpanoja

Runkoja on saatavana kahtena eri versiona: C- ja CC-mallina. Molempien runkojen materiaalina on hiilikuitu. CC-mallissa on erona kevyemmän ja lujemman hiilikuitutyypin käyttö, minkä ansiosta runko on ollut mahdollista rakentaa kevyemmäksi, mutta vähintään yhtä kestäväksi.

Tutustu eri kokoonpanoihin alla.

Bronson C R -kokoonpano

 • Carbon C -runko
 • Rock Shox Lyrik Select 160 mm -keula
 • Fox Float Performance -iskari
 • Sram G2 -jarrut
 • Sram NX Eagle -vaihteisto
 • Sram MTH -navat, Race Face Ar 30 -kehät

Bronson C S -kokoonpano

 • Carbon C -runko
 • Fox 36 Float Performance 160 mm -keula
 • Rock Shox Super Deluxe Select+ -iskari
 • Sram Coder R- jarrut
 • Sram GX Eagle -vaihteisto
 • DT Swiss 370 -navat, Race Face Ar 30 -kehät

Bronson C XT RSV -kokoonpano

 • Carbon C -runko
 • Fox 36 Float Performance 160 mm -keula
 • Rock Shox Super Deluxe Select+ -iskari
 • Shimano XT 8120 -jarrut
 • Shimano XT M8100 -vaihteisto
 • I9 1/1 -navat, Race Face Arc 30 -kehät

Bronson CC X01 -kokoonpano

 • Carbon CC -runko
 • Fox 36 Float Factory 160 mm -keula
 • Rock Shox Super Deluxe Ultimate -iskari
 • Sram Code RSC -jarrut
 • Sram X01 Eagle -vaihteisto
 • I9 1/1 -navat, Race Face Arc 30 -kehät

Bronson CC X01 AXS RSV -kokoonpano

 • Carbon CC -runko
 • Fox 36 Float Factory 160 mm -keula
 • Rock Shox Super Deluxe Ultimate -iskari
 • Sram X01 Eagle AXS -vaihteisto
 • Sram Code RSC -jarrut
 • I9 1/1 -navat, Reserve 30 v2 -hiilikuitukehät

Bronson CC XX1 AXS -kokoonpano

 • Carbon CC -runko
 • Fox 36 Float Factory 160 mm -keula
 • Rock Shox Super Deluxe Ultimate -iskari
 • Sram XX1 Eagle AXS -vaihteisto
 • Sram Code RSC -jarrut
 • I9 Hydra -navat, Reserve 30 v2 -hiilikuitukehät

Hauskuuskerroin kattoon!

Etsitkö pyörää, joka kiertää hauskuuskertoimen säätimet kaakkoon? Älä etsi pidemmältä, sillä Bronson 4 vetää raksin kaikkiin mahdollisiin ruutuihin.

Varmasti toimiva jousitus? Check.

Nykyaikainen ja vauhdissa viihtyvä runkomitoitus? Check.

Laaja ja runkokokojen ja kokoonpanojen valikoima? Check.

Santa Cruzin kiitelty viimeistely ja elinikäinen runkotakuu? Check.

Jos etsinnässä on laite traili-, bike park- tai vaikka endurokisoihin, tutustu Bronsonin uusimpaan versioon ja tarjolla oleviin kokoonpanoihin.