Bosch CX -moottori saa uusia ominaisuuksia ja suuremman akun ”Smart System” -päivityksen ansiosta

14.9.2021

#bosch #smart system #sähköpyörä

Saksalainen teollisuusjätti Bosch on yksi "suuresta kolmikosta" sähköpyörien moottori- ja ajojärjestelmävalmistajien joukossa. Performance Line CX -moottorin 4. versio tarjoaa entistä enemmän ominaisuuksia tuoreen Smart System -päivityksen ansiosta.

Lue teksti läpi ja tiedät, mistä on kyse!

Sama moottori, uudet ohjainlaitteet

Ensimmäisenä on syytä sanoa oleellisempaa seikkana, että Boschin moottori pysyy täysin ennallaan uuden julkaisun myötä. Toisin sanoen, päivitys ei tuo mitään fyysisiä muutoksia itse, moottoriin. Muut ajojärjestelmän komponentit aina käyttövipua myöten ovat sen sijaan toinen tarina ja niitä onkin jalostettu merkittävissä määrin vastaamaan entistä paremmin sähköpyöriltä kysyttävien ominaisuuksien vaatimuksiin.

Syyskuussa 2021 Smart System -nimellä julkaistu päivitys pitää sisällään seuraavat osa-alueet:

  • Uusi ohjainlaite
  • Kiox 300 -näyttö
  • Päivitetty applikaatio ja automaattiset päivitykset
  • Uusi suurempi 750 Wh akku

Tutustutaan jokaiseen kohtaan erikseen ja miten ne tekevät sähköpyörällä ajosta entistä nautinnollisempaa!

Pienempi ohjainlaite ja uusi näyttö

Ohjainlaite, jolla ajojärjestelmän toimintaa ja avustuksen käytöstä ohjataan, on haastava suunniteltava. Sen pitäisi olla mahdollisimman huomaamaton ja kolhuilta suojassa, mutta samaan aikaan siltä kysytään paljon käytettävyyden puolesta. Yhdellä ohjainlaitteella, kun pitäisi pystyä valitsemaan moottorin avustusmoodi, käynnistämään ja sammuttamaan moottori tai ajovalot ja näkemään vieläpä akun varaustila.

Uusi futuristisesti muotoiltu ohjainlaite pitää sisällään kaikki tarvittavat painikkeet ja näyttää akun varaustilan LED-valojen avulla. Ohjaintankoon vasemmalle puolen sijoitettava yksikkö on entistä kompakti, mutta samalla myös monipuolisempi! Kattavamman ominaisuuslistan ansiosta se mahdollistaa Performance Line CX -ajojärjestelmän käytön kokonaan ilman näyttöä kuskin niin halutessa.

Kiox 300 -nimellä kulkeva näyttö on saanut mukaansa värit. Mahdollisia sijoituspaikkoja sillä ovat tuttuun tapaan ohjainkannattimen päällipuoli tai pantakiinnitys ohjaustankoon niin, että näyttö on suojassa ohjainkannattimen vieressä. Uusi näyttö ei sisällä lainkaan nappeja tai painikkeita eli kaikkia Bosch-ajojärjestelmän toimintoja hallitaan käyttövivun välityksellä.

Päivitetty ja fiksumpi eBike Flow -applikaatio

Ajojärjestelmän sisällä hyrräävä ohjelmisto on "moottorin aivot". Se, että miten yksityiskohtaisesti ohjelmisto on suunniteltu ja miten pitkälle se on jalostettu, määrittelee suurelta osin avustuksen luonteen ja siitä saatavan ajokokemuksen. Bosch on ollut pitkään ja on edelleen Shimanon ohella kärkikastia ajojärjestelmän toiminnan ja avustuksen tuntuman suhteen. Uusi eBike Flow -appis mahdollistaa avustuksen toiminnan räätälöinnin entistä monipuolisemmin ja tarkemmin.

Entistä laajempien säätömahdollisuuksien ohella, käyttöliittymä on tehty entistä paremmaksi niin, että kaikki oleellinen tieto on nähtävissä yhdellä näyttönäkymällä. Lisäksi applikaatiosta löytyy sisäänrakennettu diagnostiikka, joka antaa suosituksia seuraavan huollon ajankohdasta.

Suuri osa mobiiliteknologiasta toimii langattomasti ja on korkea aika, että myös sähköpyörien ajojärjestelmät pääsevät tältä osin nykyaikaan! Smart System -päivityksen ansiosta ajojärjestelmän päivitykset on mahdollista toteuttaa langattomasti älypuhelimen Bluetooth-yhteyden välityksellä! Näin käyttäjä pääsee ajamaan aina uusimmalla ohjelmistolla ja viimeisillä ominaisuuksilla ilman, että päivittämisen eteen tarvitsee tehdä lainkaan työtä!

Suurempi akku

Mitä akkukapasiteettiin tulee, enemmän on parempi -periaate on valloillaan lähes kaikissa sähkökäyttöisissä ajoneuvoissa. Niin myös sähköpyörissä, oli käyttöalueena sitten metsäpolut tai kaupunkiympäristö. Bosch on tuonut 4. sukupolven ajojärjestelmänsä ajankohtaiselle tasolle kasvattamalla akkukokoa 750 Wh kokoon. Käytännössä tämä tarkoittaa enemmän ajokilometrejä ja käyttöaluetta yhdellä latauskerralla tai vastavuoroisesti harvempaa latausväliä muuten vakioidussa ajossa, kuten esimerkiksi työmatka-ajossa.

Huomion arvoisena erona uudessa PowerTube 750 -mallinimeä kantava akku on mitoiltaan edeltäjiensä suurempi niin, että se ei ole yhteensopiva pyörien kanssa, joissa on alkuasennuksena pienempi akku, esimerkiksi 500 Wh tai 625 Wh.

Yhteensopivuus ja julkaisuaika

Päivitys ei ole yhteensopiva vanhempien Bosch-ajojärjestelmien kanssa. Toisin sanoen, aiemmin hankitulla Bosch-ajojärjestelmää käyttävään pyörään ei ole mahdollista asentaa uutta käyttövipua tai Kiox 300 -näyttöä.

Ensimmäiset uudella "Smart System -käsittelyllä" varustetut pyörät rullaavat kokoonpanolinjoilta ulos jo vuoden 2021 loppupuolella eli uudet ominaisuudet ovat saatavissa käyttöön pian. Tutustu tuotevalikoimaamme ja seuraa sosiaalisen median kanavia tietääksesi ensimmäisenä, milloin Bosch-ajojärjestelmää käyttävät uutuusmallit ovat saatavilla!