Ajovalot ovat ehdoton varuste maastossa ja kaupungissa

6.10.2021

#ajavalot #exposure #pyöräily

Syksyn tullessa ja iltojen pimentyessä ajovalot muodostuvat nopeasti välttämättömäksi varusteeksi. Tässä tekstissä tutustutaan ajovalojen ominaisuuksiin, eri tyyppeihin ja mitä mahdollisuuksia sähköpyörät tuovat valojen käyttöön.

Tekniikkaa

Kaikki nykyaikaiset ja korkealuokkaiset ajovalot käyttävät LED-valoja syystä, että niillä on erinomaiset ominaisuudet valaisun ja virrankäytön suhteen. Tiettyä valotehoa kohden LED-valot käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa, mikä tarkoittaa puolestaan parempaa akkukestoa.

Valotehon yksikkö on lumen. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että lumen-luku ilmoittaa, miten kirkas valo on. Nopeus voi nousta pyörän päällä ajoittain merkittävän suureksi, mikä tarkoittaa, että valotehoa tarvitaan runsaasti, jotta ajolinjalta pystyy erottamaan kaikki oleelliset muodot, esteet ja epätasaisuudet. Kaikki aktiivikäyttöön suunnitellut valot tarjoavat vähintään 1000 lumenia. Vaativaan maastoajoon suunnitelluissa lampuissa valoteho voi olla sen sijaan jopa yli 3000 lumenia!

Vertailun vuoksi, 60 W hehkulamppu valaisee 800 lumenin voimalla eli kaikki yli 1000 lumenin lamput tarjoavat pimeässä jo tuntuvasti valoa.

Valot käyttävät samoja litiumioniakkuja kuin lähes kaikki yleisimmät akkukäyttöiset sähkölaitteet aina älypuhelimista sähköpyöriin ja yhtä lailla myös sähkökäyttöisiin autoihin. Samat periaatteet koskevat valoja kuin muitakin sähkökäyttöisiä välineitä; mitä suurempi akkukapasiteetti, sitä pidempi käyttöaika.

Kaksi kiinnitystapaa

Valoille on kaksi eri kiinnitystapaa: kypärään tai ohjaustankoon. Kaupunki- ja taajamakäytössä tankokiinnitys on lähes itsestäänselvyys sen helppouden vuoksi: valo on aina samalla paikalla, eikä johtojen virittämistä tarvitse miettiä ajamaan lähtiessä.

Maastoajossa tilanne ei ole aivan yhtä yksinkertainen ja valon sijoituspaikka onkin pitkälti makuasia. Osa harrastajista on ehdoton kypärään kiinnitettävän valon paremmuudesta, sillä näin valaistus kohdistuu aina samaan paikkaan katseen kanssa. Toiset ovat puolestaan hyvin tyytyväisiä tankokiinnitystä käyttävän valon suuntaukseen ja toimintaan.

Jos valotehon haluaa maksimoida ja katvealueet minimoitua, ratkaisu on yksinkertainen – käytä molempia valoja! Ei olekaan tavatonta, että "lamppulenkillä" maastossa voi tulla vastaan tätä ratkaisua suosivia pyöräilijöitä. Parhaimmillaan ilman lamppua matkassa oleva ajokaveri pystyy ajamaan tällaisen kuskin perässä ongelmitta.

Exposure-valot – vaativan harrastajan valinta

Exposure on vuonna 1990 perustettu yritys, jolla on kolme haaraa: USE-pyöräilykomponentit, Exposure-pyöräilyvalot ja merikäyttöön suunnitellut Exposure Marine -valot. Valmistaja on vakiinnuttanut nopeasti paikkansa johtavana ajovalojen valmistajana ja on lähes synonyymi laadun kanssa.

Kaikki Exposuren valot valmistetaan Iso-Britanniassa. Muun muassa seuraavat mallit ovat huomion arvoiset valmistajan valikoimasta:

Diablo on kypärään kiinnitettävä valo. Mukana toimitettava tankokiinnike antaa silti valinnanvapauden niin, että kiinnityspaikan voi valita ajokerran ja -tyypin mukaan. Maksimiteho 1850 lumenia, paloaika 1,5-24 tuntia, hinta 265 euroa.

Maxx D MK13 ei ole turhaan tunnettu ajovalojen kuninkaana! Parhaimmillaan jopa 4000 lumenin teho riittää valaisemaan vaikka naapurikunnan! Tankokiinnityksen kanssa tulevan valon paloaika 2-36 tuntia ja hinta on 475 euroa.

Flex e-bike on nimensä mukaisesti sähköpyöriin suunniteltu valo. 3300 lumenia (moottorista riippuen) ja erittäin pitkä paloaika. Suoraan yhteensopiva Shimanon moottorien kanssa. Asennus Boschin moottoriin edellyttää erillisen adapterikaapelin. Hinta on 359 euroa. Fuse e-bike commuter on valo kaupunkiajoon sähköpyöriä varten. 1000 lumenen teho riittää kaupunkiolosuhteissa ja taajamissa hyvin. Valon kompakti koko tekee siitä helpon asennettavan pyörään kuin pyörään. Flex-valon tapaan, Fuse on suoraan yhteensopiva Shimanon moottorien kanssa. Hinta on 209 euroa.

Muista myös nämä!

Valojen käyttöön liittyen on syytä muistaa, että tieliikennelain uudistuksen myötä ajovalo on polkupyörässä pakollinen varuste. Valon käyttö lisää turvallisuutta liikenteessä ja auttaa ennen kaikkea muiden tienkäyttäjien näkemään sinut.

Polkupyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut.

Sähköpyörät ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia valojen käyttöön niiden mukana tulevan suuren akun myötää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että valon edellyttämä energia ei tule tyhjästä, vaan kuluttaa akun varausta samalla tavoin kuin itse moottorin avustus. Valon paloaika ja yhtä lailla myös pyörän kantama ovat siis molemmat riippuvaisia, että miten sähköavustusta käytetään ja lisäksi, miten suurella teholla ajovaloa käytetään.

Itseään ei kannata jättää pimeään ronskilla sähköavustuksen käytöllä ja vastaavasti, akkua ei kannata tyhjentää ennenaikaisesti käyttämällä valoa täydellä teholla, jos vähempikin lumenien lukumäärä auttaa pysymään tiellä tai polulla turvallisesti.

Monipuolinen valikoima

Tule tutustumaan monipuoliseen valikoimaamme ja eri ajovalojen vaihtoehtoihin Lauttasaareen. Asiantunteva henkilökuntamme auttaa valitsemaan juuri oikean valon sinun tarpeisiisi ja antamaan suosituksia, että onko esimerkiksi tanko- tai kypäräkiinnitys parempi vaihtoehto sinun käyttöösi.

Exposure-ajovalot ovat vastaisku pimeneviä iltoja vastaan! Näe ja tule nähdyksi, niin poluilla kuin liikenteessä.