Uusi Santa Cruz Chameleon on todellinen kameleontti 8. sukupolvessa

17.10.2021

#chameleon #maastopyörä #santa cruz

Chameleon on Santa Cruzilla melkein legendaarista statusta nauttiva pyörämalli. Ensimmäisen kerran vuonna 1997 esitelty malli on saanut jo 8. seuraajansa ja on monipuolisempi ja hauskempi kuin koskaan ennen! Lue pidemmälle ja tiedät, millaisissa väreissä uusi kameleontti esiintyy!

Edelleen ajankohtainen

Jäykkäperäiset pyörät ovat edelleen yhtä ajankohtaisia kuin aina ennenkin, vaikka tekniikan ja pyörien kehittyminen onkin tapahtunut jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla aina entistä tiheämmin tapahtuvia sähköpyöräjulkistuksia myöten.

Jäykkäperäinen maastopyörä on monessa mielessä ajaton pyörätyyppi. Se on kohtuullisen huoltovapaa, painoltaan kevyt ja osaavan kuskin käsissä erittäin nopea ja hauska ajettava. Kuskin ajokokemuksesta riippumatta, jäykkäperällä oppii ajotaitoja, jotka voisivat muuten jäädä paitsioon etenkin, jos ajokokemusta ei ole kertynyt aiemmin kyseisellä pyörätyypillä.

Uusittu Chameleon onkin modernin jäykkäperäisen maasturin ilmentymä modernilla runkogeometriallaan ja monipuolisella ominaisuuslistallaan, minkä ansiosta siitä voi rakentaa juuri kuskin näköisen pyörän!

Moderni mitoitus

"Loivempaa ja pidempää" -ajattelu on ollut selvä trendi maastopyörägeometriassa viime vuosina. Samaa ajatusmallia on nähtävissä myös uudessa Chameleonissa, mutta ei äärimmäisyyksiin tai niin sanotusti päätylaidasta yli vietynä. Kaikki runkokoot ovat rakennettu 65° ohjainkulman ympärille ja takahaarukan pituus kasvaa 5 millimetrin välein runkokoon mukaan, lähtien S-koon 425 millin mitasta ja päätyen XL-koon vielä näppärään 437 pituuteen mittaan.

Reach- ja stack-mitat muuttuvat luonnollisesti runkokoon mukaan, joita on tarjolla neljä kappaletta välillä S-XL. Esimerkkiä M-koon rungossa reach-mitta on 445 millimetriä ja L-koossa se on edelleen ketterät 465 milliä. XL-koko on selvästi pidempi 490 millin mitallaan, mutta satulaputki on tässäkin koossa edelleen maltilliset 460 milliä eli pitkää ja vakaata runkomitoitusta suosiva kuski voi rakentaa siitä itselleen esimerkiksi vakaan enduropyörän ilman, että rungon korkeus muodostuu rajoittavaksi tekijäksi.

Tarkemmat mitat ovat nähtävissä oheisesta taulukosta.

 

Pitkä lista ominaisuuksia

Vaikka jäykkäperäinen runko saattaa vaikuttaa vaatimattomalta nykytekniikkaan verrattaessa, uusi Chameleon pitää sisällään pitkän listan ominaisuuksia, jotka näkyvät ja ennen kaikkea tuntuvat käytössä.

130 millimetrin joustokeula tarjoaa erinomaisen kombinaation välitöntä ja tarkkaa ohjattavuutta painottavaa ajotuntumaa, mutta samalla yhtä lailla pitoa eturenkaalle ja iskunvaimennuskykyä vauhdikkaimpiakin tilanteita varten.

Vaihdettavien dropouttien ansiosta uusi Chameleon on mahdollista rakentaa täysiveriseksi 29-tuumaiseksi pyöräksi tai vastavuoroisesti mullet-setuppiin. Haluatko valjastaa 29-kiekkojen rullaavuuden täydessä määrässään käyttöön? Ei ongelmaa. Jos puolestaan suosit mullet-kiekkojen leikkisää tuntumaa, se onnistuu myös yhtä lailla.

Samojen vaihdettavien dropouttien ansiosta pyörä on mahdollista rakentaa vaihteiden ympärille, mutta yhtä lailla myös yksivaihteiseksi single speed -pyöräksi.

Juomapullotelineen paikkoja löytyy kaikista runkokoista 3 kappaletta. Luonnollisesti kiinnityspaikkoja voi käyttää yhtä lailla myös tarkoitukseen suunniteltujen työkalu- tai varustelaatikoiden kiinnitykseen.

Mallit

Chameleonia on saatavilla kolmessa eri kokoonpanossa, tarkemmin D-, R- ja S-malleina. Kokoonpanojen tarkemmat komponentit ovat listattuna alla.

D-malli

 • Rock Shox Recon RL 130 mm -haarukka
 • Sram SX- ja NX-vaihteisto
 • Sram X1 -kammet
 • Sram Level -jarrut
 • Race Face -ohjainkannatin ja -ohjaustanko
 • Sram MTH --navat ja WTB ST i30 -vanteet
 • Maxxis Minion 2,5" ja Aggressor 2,5" -rengastus

R-malli

 • Fox 34 Rhythm 130 mm -haarukka
 • Sram NX -vaihteisto
 • Sram Descendant -kammet
 • Sram Guide T -jarrut
 • Burgtec -ohjainkannatin ja -ohjaustanko
 • Sram MTH -navat ja Race Face AR Offset 30 -vanteet
 • Maxxis Minion 2,5" ja Aggressor 2,5" -rengastus

S-malli

 • Fox 34 Float Performance 130 mm -haarukka
 • Sram GX -vaihteisto
 • Sram GX Eagle -kammet
 • Sram G2 R -jarrut
 • Burgtec -ohjainkannatin ja -ohjaustanko
 • DT Swiss 370 -navat ja Race Face AR Offset 30 -vanteet
 • Maxxis Minion 2,5" ja Aggressor 2,5" -rengastus

Kysy uusien Chameleon -mallien saatavuutta ja tule tutustumaan mallistoon liikkeessämme! Jäykkäperäinen maastopyörä on yhtä ajankohtainen valinta kuin aina ennenkin ja uusi Chameleon edustaa tarjonnan monipuolisinta mallia!