facebook_pixel

Akkutyypit, teho ja kapasiteetti

Moottori yksistään ei tarjoa avustusta ajajalle. Sähköpyörä tarvitsee energiavaraston, tässä tapauksessa akun. Akku on sijoitettuna kaupunkipyörissä yleensä satulaputken taakse, tavaratelineelle tai viistoputken yhteyteen. Maastopyörissä akku on lähes poikkeuksetta keskiön alueella tai viistoputkessa. Normaalikokoinen akku painaa 3-4 kg, joten sen sijoittelulla on suuri merkitys pyörän ajotuntumassa ja käyttäytymisessä. Mitä matalammalle ja lähemmäksi keskiötä akku on sijoitettu, sitä vähemmän akun paino vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin.

Tällä hetkellä yleisesti käytettäviä akkuteknologioita ovat Li-Ion-, Nimh-, NiCd- ja lyijyakut.
Kaikissa nykyaikaisissa ja ennen kaikkea laadukkaissa sähköpyörissä käytetään Li-Ion-, eli litiumionakkuja, jotka perustuvat samaan tekniikkaan kuin esimerkiksi matkapuhelinten, mobiililaitteiden ja kodinkoneiden akut. Muihin akkutyyppeihin verrattuna niiden etuja ovat suurempi kyky sitoa energiaa, vähäinen itsepurkautuminen (akku ei tyhjene itsestään) ja niin sanotun muisti-ilmiön puute, eli akun kapasiteetti ei pienene vajaiden lataus- tai purkukertojen vuoksi.

Akun kesto on jokaista sähköpyöräilijää tai sellaiseksi aikovaa kiinnostava asia. Kuinka pitkään yhdellä latauksella voi ajaa matkassa tai ajassa mitattuna? Akun keston määrittävät siihen ladattu sähköenergian ja käyttöteho. Akun kapasiteetti ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Tyypillisesti sähköpyörän akun kapasiteetti on 250-600 Wh välillä. Mitä suurempi akun kapasiteetti on, sitä pidemmälle sillä voi luonnollisesti ajaa yhdellä latauksella.

Akun kapasiteetista ja siten kestosta saa käsityksen peruskoulutason matematiikalla. Moottorin käyttämä energiamäärä voidaan laskea kertomalla käyttöteho ajalla, jolla päästään kiinni akun kapasiteetin yksikköön, eli wattitunteihin. Esimerkiksi tunnin ajaminen täydellä 250 W avustuksella tuottaa 250 Wh (250 W x 1 h = 250 Wh). Tämä tarkoittaa, että 250 Wh suuruinen akku kestää korkeintaan tunnin yhtäjaksoista ajamista täydellä 250 W teholla. 600 Wh akulla avustusta riittäisi täydellä teholla ajaessa hieman yli kaksi tuntia.