facebook_pixel

City-sähköpyörä

Sähköavusteiset kaupunkipyörät ovat lähimpänä perinteistä, yleiskäyttöön tarkoitettua polkupyörää. Suurimpana erona on tavallisiin pyöriin ovat moottorin ja akun tuoma pieni painolisä ja kauttaaltaan hieman tukevampaa tekoa oleva osasarja, erityisesti voimansiirron ja jarrujen osalta. Sähkömoottori on sijoitettu yleisimmin keskiön yhteyteen, mutta akun sijoituspaikassa voi olla mallikohtaista vaihtelua. Vaakaputkeen ja rungon rakenteeseen yhdistämisen ohella akku voidaan sijoittaa satulatolpan taakse tai tavaratelineen yhteyteen. Viimeksi mainitun ratkaisun etuna on siisti ja huomaamaton ulkonäkö niin, että pyörää ei välttämättä edes huomaa sähköavusteiseksi.

Vaihteisto voi olla toteutettu napa- tai ketjuvaihteen avulla ja molempia vaihtoehtoja käytetään yleisesti. Napavaihteissa välitysskaala on hieman suppeampi, mutta ne ovat toisaalta yleensä huoltovapaammat. Suurin ero retkipyöriin on yksinkertaisempi varustelu, sillä esimerkiksi tavaroiden ja varusteiden kuljetukselle on harvoin yhtä suurta tarvetta kuin retkiajossa. Kaupunkipyörät ovat saatavilla jäykällä tai joustokeulalla. Jousitus ei tuo kuitenkaan oleellista hyötyä päällystetyillä teillä tai edes hiekalla ja soralla. Tästä syystä joustokeulalle ei ole syytä antaa suurta painoarvoa kaupunkikäytössä, oli pyörässä sähköavustus tai ei. Vauhdin hidastamisesta vastaavat vanne- tai levyjarrut. Vannejarrut riittävät hyvin normaalissa kaupunkikäytössä. Jos jarruilta haluaa enemmän tehoa ja ennen kaikkea toimintavarmuutta kaikissa olosuhteissa, levyjarrut ovat paras valinta.

Kaupunkisähköpyörä pähkinänkuoressa:

  • Samat tekniset ratkaisut kuin perinteisissäkin pyörissä.
  • Saatavilla erikseen miesten ja naisten runkomalleilla. Ajoasento on usein pysty ja siten sopivan rento.
  • Yleiskäyttöön sopivat, hyvin rullaavat renkaat 622 millin rengashalkaisijalla.
  • Ketju- tai napavaihteet.
  • Perinteiset v-jarrut tai levyjarrut.
  • Akun kapasiteetin ei tarvitse olla suurimmasta päästä, sillä latausmahdollisuuksia on usein hyvin. 250 Wh akku on tyypillisesti kaupunkikäytössä riittävä.
  • Sähkökaupunkipyörä on edullinen, helppo, nopea ja ympäristöystävällinen kulkuvälien kaupunki- ja taajamaympäristöön!