facebook_pixel

Erityishuomiot sähköpyörän huollossa

Sähköpyörä edellyttää huoltoa vähintään saman verran kuin sen lihasvoimalla liikkuva sukulainen. Pyörä tulee pitää ensinnäkin puhtaana, ketju voideltuna ja yleiset akun käyttöikää edistävät toimet on hyvä pitää mielessä.

Sähköpyörän perushuolto tapahtuu luomupyörän tavoin, mihin lukeutuvat: voimansiirron kunnon tarkistus ja puhdistus, napojen huolto vaihteiden säätö, mahdollisen jousituksen huolto ja ruuvien momenttien tarkistus. Sähköpyörässä voimansiirto, eli ketjut, eturatas ja pakka edellyttävät erityistä huolenpitoa, sillä ne ovat merkittävästi perinteistä pyörää suuremmalla rasituksella. Ei ole liioiteltua sanoa, että sähköpyörän päällä onkin ”kaksi paria jalkoja”, kun moottorin avustus otetaan huomioon. Tämä auttaa usein laittamaan mittakaavaan voimansiirron huolenpidon tärkeyttä. Sähköpyörien voimansiirron komponentit ovat valmistettu tarkoituksella tavallista kestävämmäksi, mutta sekään ei kestä nopeaa kulumista, jos puhtaanapito- ja huoltotoimet laiminlyödään.

Kaikki moottoriin, ohjausyksikköön ja akkuun liittyvät huollot tulee tehdä myyjäliikkeessä tai valtuutetussa huoltoliikkeessä. Esimerkiksi akun tai moottorin avaus omin päin voi johtaa takuun raukeamisen.

Sähköpyörän pesussa on syytä noudattaa tarkkaavaisuutta, erityisesti moottorin, akun ja ohjausyksikön osalta. Kaikki sähköosat ovat hyvin suojattuja ja tiivistettyjä, mutta niihin ei silti pidä suunata suoraa vesisuihkua. Esimerkiksi painepesurin käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa tavallisen pyörän, mutta vielä vähemmän sähköpyörän kohdalla. Kevyt pesu ja herkkien osien pyyhkiminen (kostealla) liinalla on paras vaihtoehto ja antaa näin edellytykset mahdollisimman pitkään käyttöikään.