Erot tavalliseen polkupyörään

Perinteisillä ja sähköistetyillä pyörillä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja – moottori ja akku pois lukien, totta kai. Sähköpyörät jakavat samat tekniset ratkaisut luomupyörien kanssa ja niitä on saatavilla niin napa- kuin ketjuvaihteilla, usealla eri kiekkokoolla, jousituksella tai ilman. Pyöriä löytyy niin kaupunki-, retki, maasto kuin maantieajoon. Sähköpolkupyörä on siis perusratkaisuiltaan perinteinen polkupyörä, jossa sähköavustus on valjastettu ajajan avuksi moottorin, akun ja ohjausyksikön avulla.

Sähköavustuksen teho ja sen antama ”ajotuntuma” riippuvat moottorin ja ohjausyksikön takarenkaalle välittämästä väännöstä. Edistyneemmissä malleissa avustuksen määrää ja siten myös ajotuntumaa pystyy säätämään eri avustusmoodien valinnan avulla, joita voi olla esimerkiksi neljä kappaletta: economy, tour, sport ja turbo. kaupunki-, retki, maasto kuin maantieajoon.

Suurin ero sähköpyörissä on voimansiirron alue ja usein keskiön yhteyteen sijoitettu moottori. Voimansiirto, eli kammet, eturatas, pakka ja ketjut ovat kauttaaltaan vankkatekoisempia, jotta ne kestävät kuskin jalkojen lisäksi myös moottorin rasituksen. Ketjuvaihteisissa malleissa tämä on huomioitu leveämmällä ketjulla, minkä vuoksi ketjuvaihteiden määrä on kahdeksan luomupyörien 11-12 vaihteen sijasta. Jarrut ja jousituskomponentit ovat tehty niin ikään järeämmäksi, että ne selviävät moottorin ja akun tuomasta lisäpainosta.

Perinteisen ja sähköpyörien erot voidaan tiivistää seuraaviin kohtiin:

• Moottori ja akku tuovat 4-5 kg lisäpainoa perinteiseen polkupyörään verrattuna.
• Pyörän ajotuntuma on vakaa hieman korkeamman painon johdosta.
• Voimansiirto (ketjut, etu- ja takarattaat) ovat vankempaa tekoa, jotta ne kestävät kuskin ja moottorin yhdistetyn rasituksen.
• Vaihteiden lukumäärä on sähköpyörissä usein muutamaa pykälää vähäisempi.
• Tehokkaat jarrut, jotka pysäyttävät painavamman pyörän tehokkaasti joka tilanteessa.
• Perushuoltotoimet voi tehdä hyvin itse. Sähköosien huolto ja vaihto edellyttää myyjän tai valtuutetun huoltoliikkeen käyttöä.
• Sähköpyörää tulisi säilyttää lämpimässä talvisaikaan akkukeston ja -iän parantamiseksi.
• Maastosähköpyörissä käytetään usein plussakokoisia renkaita, sillä sähköavustus tuo esiin niiden parhaat puolet ilman merkittäviä haittoja.