Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörä on hyötyajoneuvon ilmentymä. Kun kriteereinä ovat nopeus, helppokäyttöisyys, hankintahinta ja käyttökustannukset sekä ekologisuus, mikään muu kulkuneuvo ei yllä lähellekään. Suotuisia käytön sivuvaikutuksia ovat myös kunnon kohoaminen ja hallinnassa pysyvä vyötärön ympärysmitta. Kaupunkipyöriä on montaa eri tyyppiä käyttötarpeesta ja mieltymyksistä riippuen. Kaikille pyörille on yhteistä huoltovapaus, helppokäyttöisyys ja rento ajoasento. Kaupunkipyörän päällä olonsa tuntee mukavaksi niin farkut kuin trikoot jalassa. Jos etsit käyttöpyörää työ-, koulu-, harrastus- tai kauppareissulle, kaupunkipyörä on mitä todennäköisimmin oikea vaihtoehto.

Kaupunkipyörät miehille ja naisille

Perinteiset kaupunkipyörät ovat varustettu vankalla rungolla, sileillä ja hyvin rullaavilla renkailla ja mukavalla satulalla. Vaihteina ovat yleisimmin huoltovapaat napavaihteet tai vastavuoroisesti vaihteita on vain yksi. Miehille ja naisille on saatavana omat runkomallit, joissa on erona mitoitus ja naisten mallissa voimakkaasti laskeva vaakaputki. Mallit vaihtelevat perinteikkäistä Jopoista ja Helkama Jääkäreistä aina monivaihteisiin ja tavaratelineillä varustettuihin työmatkapyöriin. Kiekkokoko on mallista riippuen 24” ja 28” välillä ja lokarit ovat lähes poikkeuksetta vakiovaruste. Kaikki komponentit ovat renkaita myöten yleistä hyllytavaraa, joten pyörä ei joudu huilaamaan pitkään telakalla mahdollisten varaosien puutteiden vuoksi.

Tämän tyypin pyörät ovat omiaan mukavassa ja varmassa matkanteossa niin kesällä kuin talvella. Kaupunkipyörät ovat suunniteltu helppokäyttöisyys, huoltovapaus, mukavuus ja hinta-laatusuhde mielessä pitäen.

Fixit ja sinkulat

Polkupyörät keksittiin yksivaihteisena. Jos pyörien olisi mielestäsi pitänyt pysyä sellaisena, fixi tai sinkula on juuri sinua varten. Sinkula on suomennos englanninkielen sanoista single speed eli yksivaihteinen. Tämä pyörätyyppi on perinteistä polkupyörää vastaava, mutta vaihteita on arvatenkin yksi. Fixissä rakenne on vieläkin yksinkertaisempi, sillä tässä pyörätyypissä ei ole laisinkaan vapaaratasta. Kammet ja polkimet pyörivät siis aina mukana pyörän liikkuessa. Vannoutuneimmat harrastajat – ja hurjapäät – rakentavat pyörät ilman jarruja, jolloin myös jarrutus tehdään pelkästään reisivoimin. Tätä ei voi kuitenkaan suositella, sillä toimiva jarru on jo tieliikennelain asettama edellytys.

Fixit ja sinkulat ovat ennen kaikkea huoltovapaita, tyylikkäitä ja yksinkertaisella tavalla minimalistisia. Näillä pyörillä vaihde on aina oikea, oli kyseessä sitten ala- tai ylämäki Lyhytlippainen lakki, tiukasti istuvat housut ja viikset ovat saatavilla lisävarusteena.

Hybridit ja crossarit vauhdikkaampaan ajoon

Kaupunkikäyttöön sporttisempaa vaihtoehtoa etsivän kannattaa perehtyä hybridien ja cyclocross-pyörien tarjontaan. Molemmat pyörätyypit ovat suunniteltu astetta vauhdikkaampaan ajoon tavallisiin kaupunkipyöriin verrattuna. Eroina ovat matalampi ja siten urheilullisempi ajoasento, kapeammat renkaat sekä laajempi vaihde- ja välitysskaalan valikoima. Jos työ- tai koulumatka ylettyy kilometrilukemaltaan pitkälti toiselle kymmenelle, pyörää haluaa käyttää kuntoilu- ja harjoitusvälineenä tai vauhdin tuntu vetää puoleensa, hybrid tai krossari ovat tutustumisen arvoiset.

Hybridi on nimensä mukaisesti maasto- ja maantiepyörän sekoitus. Tyypiltään se on kuitenkin lähempänä jälkimmäistä. Erona maantiepyöriin on rennomman ajoasennon tekevä suora ohjaustanko ja mahdollisuus monipuoliseen varusteluun ja siten myös käyttöön. Hybridi soveltuu yhtä hyvin lenkeille kunnon kohotukseen, kuin luotettavaksi tavaratelineillä varustetuksi kumppaniksi työmatkoille ja retkille. Cyclocross-pyörää voi puolestaan luonnehtia maantiepyöräksi, joka on tehty maastokelpoiseksi nappularenkaiden, runkogeometrian ja vankemman rungon turvin. Kiekkoko on molemmissa pyörätyypeissä 28” ja ne ovat elementissään yhtä lailla myös talviajossa nastarenkailla ja lokareilla varustettuna.