facebook_pixel

Lasten- ja nuortenpyörät

”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.” Sanonta pätee erityisen hyvin pyöräilyyn. Vaikka satulaan nousemisesta olisi taukoa monta vuotta, nuorena kerran opitut taidot löytyvät nopeasti. Myös lapsille ja nuorille pyörää hankittaessa on syytä panostaa laatuun, jotta lupaava pyöräilyharrastus ei jää kesken väärän tyyppisen pyörän tai kalustorikon vuoksi. Valinta voi olla kuitenkin haastava tehtävä mallien runsaslukuisuuden ja nopeasti kasvavan ajajan johdosta.

Jälkikasvun iästä, koosta ja kiinnostuksen kohteista riippuen, pyöriä on moneen lähtöön. Pyörien koot ilmoitetaan kiekkokoon mukaan. Mitä suurempi kiekkokoko, sitä vanhemmalle kuskille pyörä soveltuu. Nuorimmat saavat ensikosketuksen pyöräilyyn potkupyörästä tai polkimilla ja ketjulla varustetusta 12-16” kiekoilla rullaavasta fillarista. 24” ja 26” maastopyörät toimivat hyvin koulumatkalla ja eivät pelästy, vaikka reitti poikkeaisi metsäpolun puolella. Hieman varttuneemmille temppuilusta, skeittiparkeissa ja dirteillä ajamisesta kiinnostuneille dirt-henkinen maastopyörä tai BMX on hyvä vaihtoehto. Pyörää valitessa on tärkeää huomioida käyttötarkoitus ja sitä kautta sopiva malli. Koon tulee olla myös oikea ja niin sanottua kasvunvaraa ei pidä varata liikaa, jotta pyörä on hyvä ajettava. Liian suuri ja painava pyörä vie ajamisesta ilon ja voi olla jopa riskialtis huonon hallittavuuden vuoksi.

Eri pyörämalleja on käyty alla läpi ikäluokittain onnistuneen hankinnan helpottamiseksi.

2-10 vuotta

Vaikka lapset kasvavat nuoressa iässä nopeasti, pyörän hankintaan kannattaa panostaa. Laadukas pyörä kestää monta vuotta, on kevyt ajettava ja huoltovapaa. Sopivat pyörämallit ja -koot vaihtelevat potkupyörästä 12-16” pyöriin. Tämän kokoluokan pyörissä ei ole vaihteita ja hidastaminen tapahtuu jalkajarrun avulla.

10-16 vuotta

Nuorten pituuskasvu on tässä ikähaarukassa nopeaa, minkä johdosta sopivien kokojen skaala on laaja. Pienikokoisemmille 20” ja 24” pyörät ovat todennäköisesti oikea vaihtoehto. Rippikouluikää lähestyessä 24” tai 26” pyörä voi tulla puolestaan ajankohtaiseksi. Tämän tyypin pyörissä on ketjuvaihteet, v- tai levyjarrut ja joskus myös joustokeula tasoittamassa suurempia epätasaisuuksia. Vaihtoehtoja löytyy käyttöpyöristä täysiverisiin maastopyöriin. Temppuajosta ja haasteiden hakemisesta kiinnostuneiden kannattaa katsoa BMX-pyörien tarjontaa puolelta.

Oikean pyöräkoon hankkiminen on myös tässä iässä ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi harva alle 15-vuotias pystyy vielä ajamaan aikuisten koon pyörällä. Pyörien tekniikka vaihtelee yksinkertaisesta jo monimutkaisempiin komponentteihin. Laatupyörään panostaminen on edelleen kannattava satsaus pyörän käyttöiän ja huoltovapauden johdosta.

Lasten ja nuorten pyörien ostajan muistilista

  1. Valitse pyörä oikeaan käyttötarkoitukseen.
  2. Pyri hankkimaan mahdollisimman laadukas pyörä. Satsaus maksaa itsensä takaisin käyttöikänä ja huoltovapautena.
  3. Pyörän tulee olla oikean kokoinen. Niin sanottua kasvunvaraa ei tule olla liikaa.
  4. Onnistuneen pyörähankinnan merkki on, että lupaava pyöräilijän alkua ei saa pois pyörän päältä laisinkaan!