Kaikki tuotteet Takaisin

Maastopyörä

Lyhyesti

Nimensä mukaisesti maastopyörä on tarkoitettu ajettavaksi vaihtelevassa maastossa ja metsäpoluilla. Maastopyöriä on monta eri tyyppiä ja niiden ominaisuudet määräytyvät käyttötarkoituksen mukaan. Ne voidaan jakaa eri kategorioihin kiekkokoon (27,5” tai 29”), jousituksen (jäykkäperäinen tai täysjousto) ja joustomatkan määrän mukaan. Kaikille pyörätyypeille on yhteistä kuvioidut nappularenkaat, levyjarrut ja maastoajoa kestävät komponentit.

Maastopyörän ominaisuudet

Maastopyörät soveltuvat monipuoliseen käyttöön aina työmatka-ajosta itsesuojeluvaistoa uhmaavaan alamäkiajoon. Tyypistä riippuen pyörä voi olla lyhytjoustoinen ja siten hyvä poljettava tai vastaavasti tukevatekoinen ja pitkällä joustomatkalla varustettu täysjousto, joka sopii alamäkipainotteiseen polkulasketteluun.

Nykyaikaisissa maastopyörissä on 27,5” tai 29” kiekot. Jäykkäperäisissä tai lyhytjoustoisissa XC-pyörissä 29” on yleisin koko, kun taas monipuoliseen käyttöön soveltuvissa enduro- ja traili-pyörissä käytetään yleisesti molempia kiekkokokoja. Suuremmat kiekot rullaavat paremmin epätasaisuuksien yli ja suurempi renkaan kontaktipinta-ala tarjoaa enemmän pitoa. Nykyaikaisen runkomitoituksen johdosta 29”-pyörät eivät ole kuitenkaan kömpelöitä tai raskaita käsitellä. Kaikille pyörätyypeille on yhteistä vähintään joustohaarukka, levyjarrut ja rouheilla tai maltillisemmilla nappuloilla kuvioidut renkaat. Pyörissä on yksi tai kaksi eturatasta ja takana rattaita on yleensä yksitoista kappaletta. Rungot ovat valmistettu alumiinista tai hiilikuidusta, joskin pieni osa jäykkäperäisistä rungoista tehdään edelleen teräksestä.

Käyttötarkoitus

Maastopyörät ovat tehty maastoajoon, mutta Jäykkäperäinen tai lyhytjoustoinen XC-pyörä soveltuu myös tasamaalla ajamiseen esimerkiksi työmatkakäytössä. Pidempijoustoiset, noin 125-160 millimetriä joustavat, traili- ja enduropyörät ovat parhaimmillaan vaihtelevassa maastoajossa. Ne ovat hyviä poljettavia, kipuavat tarpeen vaatiessa korkeammankin nyppylän päälle ilman jalkautumisen tarvetta ja tarjoavat alas vauhdikkaan kyydin vaativienkin kivikoiden läpi.

29” kiekkoja käytetään XC-, traili- ja enduro-ajossa. 27,5” kiekot ovat sen sijaan selvästi yleisempiä pitkäjoustoisissa täysjoustopyörissä ja täysiverisissä alamäkipyörissä. Kiekkokoon valinta riippuu pyörän käyttötarkoituksesta, henkilökohtaisista mieltymyksistä ja ajajan koosta.

Satunnaiseen maastoajoon, poluille poikkeamiselle ja mahdollisesti työmatka-ajoon sopii parhaiten jäykkäperäinen XC-pyörä tai lyhyellä joustomatkalla varustettu täysjousto. Jos ajosta suurin osa tapahtuu maastossa ja se sisältää niin laskuja kuin nousuja, noin 120-140 millimetriä joustava täysjoustopyörä on hyvä valinta. Mitä enemmän ajaminen on alamäkipainotteista, mahdollisesti aina hissiavusteiseen bikepark-ajoon asti, sitä raskaampaa tekoa pyörän tulee olla ja vastaavasti myös joustomatka kasvaa tämän myötä.

Kenelle maastopyörä sopii?

Maastopyörä sopii aktiiviharrastajalle, ympärivuotista työmatka- tai harrastuspyörää etsivälle tai esimerkiksi pyöräilyharrastusta aloittavalle nuorelle. Pyörän tyyppi, rungon mitoitus ja komponentit määrittävät käyttötarkoituksen. Maastopyörästä on kirjaimellisesti moneksi; työmatkapyörästä, kisakireään XC-kilpuriin tai polvenkorkuisia kiviä välipalaksi syövään enduro- tai alamäkipyörään.

Suosittelemme

Aloittelevalle tai ensimmäistä maastopyörää etsivälle suosittelemme Focus Whistler Lite Fin 29″

Työmatka- ja arkikäyttöön sekä satunnaisille lenkeille soveltuu jäykkäperäinen Focus Whistler XT 29″

Vaihtelevaan maastoajoon, joka sisältää niin ylämäkiä kuin vauhdikkaita laskuja suosittelemme trailipyörä Focus JAM Liteä

Vauhdikkaaseen painovoima-avusteiseen ajamiseen ja enduro-kisojen lähtöviivalle sopii Focus SAM AL PRO