Mikä pyörätyyppi soveltuu parhaiten omaan käyttööni

Oikea työkalu oikeaan tarkoitukseen. Renkaanvaihto onnistuu paremmin rengasraudalla kuin ketjutyökalulla ja niin edespäin. Sama looginen ajatuksenkulku pätee myös pyörähankintaan. Ensimmäiseksi on tarpeen vastata, että millaiseen käyttöön pyörää on etsimässä?

1) Kulkuneuvoksi kaupunki- ja taajamakäyttöön.
2) Aktiivikäyttöön harrastusvälineeksi, esimerkiksi maastoajoon.

Ensimmäisessä kohdassa on kyse hyötykäytöstä, eli pyörä on kulkuneuvo ja vaihtoehto esimerkiksi oman auton tai julkisten kulkuvälineiden käytölle. Mikä parasta, sähköpyörällä matkat taittuvat etenkin kaupungissa moottoriliikennettä nopeammin, sillä liikenneruuhkat ulottuvat harvoin pyöräteille. Tällaiseen käyttöön pyörää hankkiessa on syytä huomioida muun muassa:

• Millaisilla tiepohjilla pyörää käytetään? Päällystetyllä asfaltilla, hiekkateillä vai sekaisin molemmilla?
• Huoltovapaus. Esimerkiksi napavaihteet ovat tyypillisesti ketjuvaihteita huoltovapaampia.
• Pyörän kuormankantokyky – tarvitseeko pyörään saada kiinnitettyä tavaratelinettä tai laukkuja?
• Jos lähistöllä tai matkan varrella on hyvät mopolle sallitut reitit, niin sanottu speed-sähköpyörä voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.
• Jousituksen tarve? Jousittamaton pyörä on usein paras ja huoltovapaampi vaihtoehto kaupunkikäytössä.

Akkua käsittelevässä osassa tehtyjen laskelmien perusteella akun lataukset koko sen käyttöiän aikana ovat 100 € luokkaa. Vaikka tähän lasketaan mukaan vuosihuollot ja mahdolliset varaosat, voidaan puhua edelleen hyvin edullisesta hyötyajoneuvosta. Jos sähköpyörän lataukseen kuluvaa summaa vertaa esimerkiksi auton polttoainekustannuksiin, ero on hurja. Vaikka sähköpyörään satsaisi enemmänkin, se on kulkuneuvona tuntuvasti kaikki muita moottoroituja vaihtoehtoja edullisempi.

Jos käyttö on pääasiassa tai ainoastaan 2) kohdan mukaista, on syytä suunnata katseet maantie- tai sähkömaastopyörien rivistöön. Ne ovat harrastajan aktiivikäyttöön suunniteltuja välineitä, joiden valintaan liittyvät käyttötarkoituksen ohella vahvasti myös yksikölliset mieltymykset. Vaikka sähkömaantiepyörien tarjonta ja vaihtoehdot ovat yleistymässä, maasturit ovat edelleen moninkertaisesti yleisempi vaihtoehto niiden monikäyttöisyyden ja sähköavustuksen tuoman mahdollisuuksien – ja eikä vähiten hauskuuskertoimen – ansiosta.

Jos sähkömaasturilla aikoo ajaa myös muuta ajoa, esimerkiksi työ- tai koulumatkaa, jäykkäperäinen sähkömaasturi on todennäköisesti paras vaihtoehto. Täysjoustomalleissa valikoima ulottuu aina sekalaiseen polkukäyttöön suunnatuista 120-130 milliä joustavista malleista aina 160-180 milliä joustaviin alamäkitykkeihin. Lyhyt- tai keskijoustoiset täysjoustomallit toimivat tarpeen mukaan myös arkiajossa, mutta eniten ne ovat kotonaan metsäpoluilla. Pitkäjoustoiset mallit ovat sen sijaan kovaa käyttöä varten suunniteltuja erikoisvälineitä, joissa sähköavustuksen tarkoitus on vauhdin ylläpidon lisäksi toimia hissinä, eli viedä ajaja tehokkaasti mäen päälle uusia laskumetrejä varten.

Ammattitaitoinen henkilökunta osaa avustaa sinua oikean pyörätyypin ja -mallin valitsemisessa. Jo ennen liikkeeseen astumista on kuitenkin hyvä tietää, että mitä on hakemassa ja olla tietoinen eri pyörätyyppien ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista.