Minkä kokoisen sähköpyörän valitsen?

Sähköpyörän koon valintaan liittyvät täysin samat lainalaisuudet kuin perinteisen polkupyörän hankintaan. Vanhan sanonnan mukaan runko on pyörän sydän ja runkogeometrian tulee olla ajajalle sopiva. Parhaatkaan komponentit tai ajatuksen tasolla toimiva sähköavustus eivät pelasta ajokokemusta ja -tuntumaa, jos rungon koko ja sen seurauksen ajoasento ovat pielessä.

Oikein valitulla runkokoolla ajoasento on rento, paino on suurelta osin jaloilla, käsillä ei ole tarpeetonta painetta ja satula on mukava istua. Poljinliikkeen tulee tuntua luonnolliselta ja voimantuotto polkimille vaivattomalta. Pyörän kokoon ja ajoasentoon voi vaikuttaa säädöillä, kuten satulan ja ohjainkannattimen korkeudella. Jos ajoasento vaatii suurempia muutoksia tai hienosäätöä, satulan, ohjainkannattimen-, tangon tai kampien sen saa viimeistään kohdilleen, kunhan runkokoko on valittu oikein.

Rungon koon ja sen määrittämän runkogeometrian ohella ajoasentoon ja pyörän ajotuntumaan vaikuttavia asioita ovat:

  • Ohjainkannattimen pituus ja korkeus etuhaarukan kaulaputkessa.
  • Ohjaintangon leveys ja korkeus.
  • satumalli
  • Satulan, kulma, korkeus ja satulatolpan mahdollistama säätövara eteen-taakse-suunnassa.
  • Kampien pituus.
  • Gripit tai tankoteippi.

Seikka, jota perinteistä pyörää hankkivan ei tarvitse miettiä on akkukapasiteetti ja sen määrittämä pyörän kantama. Jos ajomatkat ovat lyhyitä ja lataus ei ole ongelma esimerkiksi työpaikan pihassa tai kotona, pienempikin 250 Wh akku voi ajaa asiansa hyvin. Vastavuoroisesti, jos matkat ovat pidempiä, lataus on hieman mutkikkaampaa toteuttaa tai pyörää käyttää säännöllisesti pitkänmatkanajossa on syytä valita pyörä suuremmalla akkukapasiteetilla. Hyvä esimerkki pitkälle viedystä akkukapasiteetista on Focuksen maastopyörissä käytettävä Tailored Energy Concept, jolla akkukapasiteettia saadaan jopa 756 Wh.

Pyörän koon valinnassa on hyvä muistaa, että asiaa ei tarvitse ratkaista yksin. Alan liikkeen ammattitaitoinen henkilökunta avustaa niin oikean pyörämallin kuin -koon valinnassa aina koeajoamahdollisuutta myöten.