Onko sähköpyörä sinulle oikea vaihtoehto?

Jos etsit ympäristöystävällistä, kätevää, kohtuuhintaista ja käyttökustannuksiltaan huokeaa kulkuneuvoa, sähköpyörä vetää raksin jokaiseen näistä ruuduista! Koska olet jatkanut lukemista tänne asti, harkitset todennäköisesti sellaisen hankintaa, ellet ole jo sitä tehnyt.

Sähköpyörän käyttö- ja hankintaperusteet voivat olla monenlaiset. Yleisiä perusteita sähköpyörän valinnalle ovat:

• Perinteisen polkupyörän korvaaja kaupunki-, taajama- tai retkikäytössä.
• Vaihtoehto omalle autolle tai julkisille kulkuneuvoille.
• Väline aktiiviharrastajalle, esimerkiksi maastoajoon, perinteisen pyörän rinnalle.
• Sähköpyöräily on hauskaa.

Aivan kuten perinteisestäkin pyörästä, sähköpyörästä on moneksi. Sähköavustus mahdollistaa vaivattoman matkanteon niin, että esimerkiksi tuttu työmatka taittuu entistä nopeammin. Toinen merkittävä sähköpyörän tuoma hyöty on, että se madaltaa kynnystä nousta pyörän päälle. Jos vaihtoehtoina on, että matka ajetaan sähköavustuksella tai ei lainkaan, sähköpyörän hankinta on hyvin perusteltu. Näin voi olla esimerkiksi seniori-ikäisten ja heikkokuntoisten kohdalla. Sähköpyörä tuo siis pyöräilyn mahdollisuudet ja ilot entistä suuremmalle käyttäjäkunnalle, mikä on ainoastaan hyvä asia.

Sähköpyörää ei ole hyödyllistä nähdä perinteisen pyörän kilpailijana, vaan ennemminkin uutena vaihtoehtona ja mahdollisuuksien lisääjänä. Jos etsit pyörää arki- ja hyötykäyttöön ja tunnistat itsesi seuraavista kohdista, sähköpyörä voi olla juuri sinulle:

• Haluat kätevän, helppokäyttöisen ja käyttökustannuksiltaan edullisen hyötyajoneuvon.
• Pyöräilisit mieluusti enemmän, mutta matkanteon rasittavuus tai esimerkiksi suihkussa käynti ja vaatteiden vaihto ennen työpäivän alkua ovat ongelma. Sähköpyörällä pääset halutessasi perille ilman pienintäkään pintahikeä!
• Olet kyllästynyt ruuhkiin, yksityisautoilun kustannuksiin ja/tai parkkipaikan etsimiseen.
• Haluat aloittaa arki- ja hyötyliikunnan ja etsit sopivan pehmeää aloitustapaa.
• Haluaisit ajaa töihin pyörällä, mutta pitkä työmatka mietityttää. Sähköavustus tuo perille ja takaisin nopeasti, kunhan akussa on riittävästi virtaa jäljellä.
• Etsit pyörää retkikäyttöön ja toivot avustusta jyrkimpiin ylämäkiin tai navakassa vastatuulessa ajamiseen.

Vastaavasti sähköpyörä on erinomainen vaihtoehto myös aktiiviselle harrastajalle, joka haluaa liittyä kokeneempien seuraan porukkalenkeille maastoon tai maantielle. Sähköavustuksella vähemmän ajaneet pysyvät varmasti ryhmän kanssa samassa vauhdissa, niin että kaikki pystyvät nauttimaan ajosta ja yhteishengestä juuri sopivissa määrin.

Vastakkainasettelu pyörämallin valinnassa perinteisen ja sähkömallin välillä on usein turhaa. Parempi ajattelutapa sen sijaan on ajatella, että mikä pyörämalli palvelee parhaiten omaa käyttöä ja tehdä valinta sen mukaan. Pääasia, että miellyttäviä ajokilometrejä tulee mahdollisimman paljon – sähköavustuksella tai ilman!