Kaikki tuotteet Takaisin

Ostajan opas

Ostajan oppaaseen on koottu kaikki oleellinen tieto, mitä onnistuneeseen pyörän hankintaan tarvitaan. Opit eri pyörätyyppien eroista, komponenteista, oikean runkokokoon valinnasta ja ennen kaikkea, että miten pyörä valitaan käyttötarkoituksen perusteella.

Aloitetaan eri pyörätyypeistä, josta siirrytään komponentti- ja varustevalintojen kautta koeajomahdollisuuksiin ja muihin käytännön asioihin, kuten koeajoon ja maksuvaihtoehtoihin.

Pyörävalinta ja käyttötarkoitus kulkevat käsi kädessä

Pyörän tulee vastata käyttötarkoitusta samalla tapaa kuin työkaluvalinta käsillä olevaa tehtävää. Kakkosnelosen saa varmasti katkottua vasarallakin, mutta paremmin se onnistuu sahalla. Sama logiikka toimii myös pyörävalinnoissa. Käyttötarkoituksen perusteella valittu pyörä on kaikin puolin mukavampi ajaa ja myös pitkäikäisempi.

Pyörän valinnan ensimmäinen kysymys on, että tuleeko uusi pyörä harraste- vai arkikäyttöön?  Jos vastaus on ensimmäinen, oletko aktiiviharrastaja, jonka vuosittaiset ajokilometrit lähentelevät viisinumeroista lukua vai onko pyörän käyttö selvästi kevyempää? Mitä aktiivisemmalla ja vaativammalla käytöllä pyörä on, sitä enemmän hankintaan on syytä satsata. Laadukas runko ja komponentit antavat paremman ajokokemuksen aktiivisessa käytössä ja ovat myös huoltovapaampia.

Alla on listattuna yleisimmät pyörätyypit ja niille soveltuvat käyttökohteet. Mitä tummempi väri, sitä paremmin pyörätyyppi soveltuu kyseiseen ajoon.

Pyörää ostaessa on tärkeää olla rehellinen itselleen sen tulevasta käyttötarkoituksesta. Jos suuri osa käytöstä tulee olemaan työmatka- ja kaupunkiajoa, hyviä vaihtoehtoja ovat: kaupunki-, hybridi- tai fitness-pyörä. Vastaavasti, jos pyörä tulee aktiiviseen harrastuskäyttöön, pyörä on hyvä hankkia yksinomaan sitä käyttötarkoitusta palvellen sen sijaan, että valinnassa tekee tuntuvia kompromisseja monikäyttöisyyden parantamiseksi. Muutamia kysymyksiä, jotka auttavat oikean pyörätyypin valinnassa ovat:

 • Millaiseen ajoon ja käyttöön pyörä tulee?
 • Onko pyörä enemmän kulkuneuvo kuin harrastusväline tai toisinpäin?
 • Miten usein pyöräilet ja miten pitkiä matkoja?
 • Millaisesta ajoasennosta pidät?
 • Mitä varusteita tarvitse pyörääsi?
 • Ajatko ympäri vuoden, myös talvisin?

Runkokoko

Sopivan runkokoon valinta on edellytys onnistuneelle pyörähankinnalle.  Muilla komponenteilla, kuten ohjaintangolla- ja kannattimella, satulatolpalla ja myös jossakin määrin kammilla, pystyy tekemään hienosäätöä pyörän kokoon, mutta mikään komponenttien vaihto ei korjaa väärän kokoisen rungon hankintaa.

Ikävä kyllä runkokokojen merkinnässä ei ole saavutettu yksimielisyyttä pyörävalmistajien ja -tyyppien välillä. Runkokokojen merkinnöissä käytetään edelleen sekaisin senttimetri-, tuuma- ja kirjainmerkintöjä.

Yleisimpiä runkokokomerkintöjä on taulukoituna alle pyörätyyppikohtaisesti. Löydät myös koko suositukset mallikohtaisesti tuotteen tuotelehdeltä.

Lastenpyörät

Pituus noin 80-100 / Koko 12″ / Ikä 2-3
Pituus noin 95-110 / Koko 16″ / Ikä 3-5
Pituus noin 107-135 / Koko 20″ / Ikä 4,5-7
Pituus noin 130-145 / Koko 24″ / ikä 7-10
Pituus noin 145-160 / koko 26″ / 27″ / ikä 10 – 12

Pyörätyypit

Kaupunkipyörät soveltuvat nimensä mukaisesti kaupunkiajoon, työmatkojen. taittamiseen ja normaaliin arkikäyttöön Rungot ovat saatavana naisten ja miesten runkomalleina, komponentit ovat yksinkertaiset ja toimintavarmat. Pyörissä käytetään ketju- tai napavaihteita ja niitä on yleensä 1-9 kappaletta. Vauhdin hidastuminen voi tapahtua jalka-, vanne tai levyjarruilla. Pyörät ovat usein monipuolisesti varusteltuja ja niistä löytyy vakiona lokasuojat, seisontajalka, soittokello ja mahdollisesti tavarateline. Lue lisää kaupunkipyörän ominaisuuksista!

Hybridipyörät ovat sporttisempi versio kaupunkipyöristä. Ajoasento on niissä edelleen pysty ja rento, mutta ne kulkevat herkemmin sileämmän rengastuksen ja kevyemmän rakenteensa ansiosta. Sileämmästä rengastuksesta huolimatta hybridipyörät soveltuvat mainiosti hiekka- ja sorateille. Osasarjat ovat kaupunkipyöriin verrattuna usein astetta ylempää kastia, minkä ansiosta ketjuvaihteet ja levyjarrut kuuluvat nykyaikaisen hybridin kokoonpanoon. Kiekkokoko on 28”. Lokasuojat ja muut kaupunkipyörille ominaiset lisävarusteet eivät ole välttämättä ensiasennusosia, mutta ne saa asennettua ongelmitta lähes kaikkiin hybridimalleihin. Lue tästä lisää suositusta hybridipyöristä!

Fitness-pyörät ovat sporttisempi versio hybridipyöristä. Niitä voisikin kuvailla lyhyesti hybridi- ja maantiepyörän sekoitukseksi tai tietyissä tapauksissa maantiepyöriksi, jotka ovat varustettu suoralla tangolla perinteisen taivutetun- tai droppitangon sijaan. Käyttökohteet ovat fitness-pyörällä samat kuin hybrideillä sillä erotuksella, että ne soveltuvat vielä paremmin kuntoiluun ja tavoitteelliseen harjoitteluun. Mikään ei totta kai estä fitenss-pyörän käyttöä työmatkapyöränä, kunhan rajallisen varustelumahdollisuuden ja kuormankantokyvyn ottaa huomioon.

Suurimmat erot fitness- ja hybridipyörän välillä ovat: sporttisempi ja matalampi ajoasento, sileämmät ja kapeammat renkaat sekä kevyempi paino. Lue tästä lisää sporttisesta fitness-pyörästä!

Cyclocross- ja gravel-pyörät ovat maantiepyörien monipuolisempi ja maastokelpoisempi sukulainen. Taivutetun droppitangon ansiosta ajoasento on matala ja otteita on valittavana kolme erilaista. Niin sanotun krossarin ja hiekkatiepyörän erottavat maantiepyörästä rennompi runkogeometria ja ajoasento, kevyemmät välitykset, vankkatekoisempi runko ja osasarjat sekä leveämmät ja järeämmät renkaat. Cyclocross- ja gtavel-pyörällä voikin poiketa asfaltilta tai hiekkatieltä helpoimmille metsäpoluille.

Maantiepyöristä poiketen cyclocross- ja gravel-pyöriä voi varustella monipuolisesti aina lokasuojista mahdollisesti tavaratelineisiin asti. Bikepackingin ja pyörävaelluksen yleistymisen myötä joissakin gravel-rungoissa voi olla lukuisia kiinnityskohtia juomapullo- ja tavaratelineille. Krossari tai hiekkatiepyörä onkin monikäyttöisyytensä ansiosta mitä mainioin valinta työmatka-ajoon, kuntoiluun ja harjoitteluun tai retkeilyyn ja vaikkapa vielä vuoden ympäri! Lue tästä lisää cyclocross- ja gravel-pyöristä tästä ja tiedät, että onko se pyörätyyppi sinulle!

Maantiepyörät ovat polkupyörämaailman kilpureita. Niissä yhdistyvät keveys ja virtaviivaisuus tavalla, joita ei näe muissa pyörätyypeissä. Kisakäyttöön tarkoitetuissa malleissa kaikki yksityiskohdat ovat suunniteltu vauhtia varten, aina rungon muotoilua myöten. Ajoasento on matala, jolla pyritään minimoimaan pyöräilijää eniten vastustava voima eli ilmanvastus. Renkaat ovat sileät ja kapeat, usein välillä 23-30 millimetriä. Kevyt rengastus on herkästi rullaava ja kiihtyvä, mutta soveltuu vain asfalttiteillä ajamiseen. Levyjarrut ovat yleistyneet muiden pyörätyyppien mukaan myös maantiepyörissä ja ne ovat vakivaruste aina ammattilaistasolla asti.

Maantiepyörissä on muiden pyörätyyppien tapaan erilaisia malleja jopa eri suuntauksiin asti. Kisakäyttöön tarkoitetut pyörät ovat yksi oma kategoriansa, kuten ovat myös harjoituspyörät, jotka ovat tyypillisesti ajotuntumaltaan rauhallisempia ja mahdollisesti hieman painavampia. Endurance-pyörissä ajomukavuus on pyritty viemään mahdollisimman pitkälle mitoituksen ja komponenttivalintojen turvin. Maantiepyörällä maisema vaihtuu nopeasti, oli kyseessä sitten pyörätyypille sopivalla reittivalinnalla tehtävä työmatka tai harjoituslenkki. Parhaiten se soveltuu ajajalle, jolla on jo jonkin verran ajokokemusta ja kilometrejä jaloissaan. Lue tästä lisää maantiepyöristä!

Maastopyörät ovat nimensä mukaisesti maastoon, mutta niiden käyttökohteet ulottuvat paljon metsäpolkuja pidemmälle. Esimerkiksi jäykkäperäinen maastopyörä on oiva vaihtoehto, jos olet liikkeellä niin sanotusti yhden pyörän taktiikalla, eli samalla pyörällä tehdään työmatka-ajojen lisäksi vierailuja myös metsäpoluilla. Rungot ovat maastopyörissä tyypillisesti matalia, mikä mahdollistaa vapaasti pyörän päällä liikkumisen ja tekee pyörästä ketterämmän käsitellä. Ajoasento on tyypillisesti pysty ja siten rento. Ohjaintangot ovat leveitä, yleensä 72-80 senttimetrin väliltä. Renkaat ovat leveät ja mallista riippuen niissä voi olla rouheat nappulat, jotka antavat pitoa märilläkin poluilla, mutta tekevät luonnollisesti kompromissin rullaavuuden kanssa. Levyjarrut ja jousitus vähintään edessä ovat osa maastopyörien vakiovarustusta.

Runkomalleja on kaksi: perinteinen jäykkäperäinen runko tai täysjousto, joissa joustomatka voi olla mitä tahansa väliltä 100-165 milliä. Pyöriä on saatavana useassa eri kiekkokoossa, joita ovat 26”, 27,5” ja 29”. Näiden ohella on olemassa myös plussakoonrenkaat 27,5- ja 29-tuuman koossa. Pyörää ostaessa on tärkeää tietää, että millaiseen käyttöön se tulee. Valinnassa pääsee oikeille jäljille muun muassa seuraavasti:

 • Jos suurin osa ajosta tapahtuu tiepohjilla ja helpoilla poluilla, jäykkäperäinen pyörä on todennäköisesti hyvä vaihtoehto.
 • Yleiskäyttöön ja aktiiviseen maastoajoon sopii hyvin 120-130 milliä molemmista päistä joustava täysjousto.
 • Pitkäjoustoisemmat, yli 140 milliä joustavat, pyörät sopivat parhaiten aktiiviseen maastoajoon, jossa painopiste voi olla lisäksi erityisesti alamäistä nauttimisella.

Lue lisää maastopyöristä, niiden komponenteista ja eri pyörätyypeistä tästä!

Sähköpyörät ovat pyörämaailman nopeimmin yleistyvä pyörämalli – ja hyvästä syystä. Sähkömoottorin avustus mahdollistaa työmatkan kulkemisen ennätysajassa ja ilman suihkun ja vaatteiden vaihdon tarvetta. Vastaavasti sähköavusteisella maastopyörällä voi valloittaa ennen jalkautumista vaatineita nousuja tai pitää tasaisillakin polkupätkillä keskinopeuksia, joita ilmenee tyypillisesti vain alamäissä. Tekniikan kehittymisen myötä sähköpyörät ovat entistä helpompia käyttää, varmatoimisempia ja myös kevyempiä. Lisäksi kehittynyt akkuteknologia ja niiden koko mahdollistaa entistä pidemmälle ajamisen yhdellä latauskerralla.

Sähköpyörä on mainio auton korvaaja monissa kaupungeissa ja myös taajamissa liikenneruuhkien tai harvaan kulkevan julkisen liikenteen johdosta. 25 km/h avustusrajalla matka taittuu nopeasti, oli kohteena sitten arjen menot tai harrastukset, työ- tai opiskelupaikka. Suurimmat moottorivalmistajat Shimano ja Bosch esittelivät hiljattain uudet mallinsa, joilla ajaminen on entistä mukavampaa, tapahtui se sitten pyöräteillä tai maastossa. Sähköpyörällä ajaessa voit päättää, että onko ajokerta kevyt vai täysimuotoinen harjoituskerta. Tutustu sähköpyöriin paremmin kattavasta sähköpyörän ostajan oppaastamme!

Sähköpyörä on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos:

 • Etsit vaihtoehtoa autolle tai julkiselle liikenteelle.
 • Haluat taittaa työ- tai opiskelumatkan mahdollisimman nopeasti.
 • Tiedät, että työmatkaa ei todennäköisesti tulisi pyöräiltyä kovin usein perinteiselle pyörällä.
 • Etsit lisää mahdollisuuksia maastoajon harjoitteluun.

Triathlon-pyörä on maantiepyörästä jalostettu erikoisväline, jossa aerodynamiikka on viety äärimmilleen. Koska peesissä, eli toisen takana ajaminen, on suuressa osaa triathlonkilpailuja kielletty, ilmanvastuksen minimoimisella on suuri vaikutus vauhtiin ja siten kisatulokseen. Tämä on saavutettu ensinnäkin pyörän virtaviivaisella muotoilulla ja korkealla vanneprofiililla. mutta mikä tärkeintä, mahdollisimman matalalla ajoasennolla. Mitä pienempi ajajan pinta-ala on edestä katsottuna, sitä pienempi ilmanvastus on. Lisä- tai niin sanotut aerotangot ovat triathlonpyörässä vakiovaruste juurikin matalan ajoasennon saavuttamiseksi. Triathlon-harrastuksessa pääsee kuitenkin hyvin alkuun tavallisella maantiepyörällä, joka on varustettu lisätangoilla.

Koska triathlonissa tulee pystyä viettämään pitkiä aikoja ajoasennossa – ja vielä juoksemaan sen jälkeen – ajoasennon sopivuus ja pyörän yleinen istuvuus on ensiarvoisen tärkeää. Tarjoamme pyöränmitoitusta/bike fttingiä erillisenä palveluna, jonka avulla ajoasennon saa optimiksi lyhyessä ajassa kokeilin ja erehdyksen sijaan. Tutustu triathlon-pyöriin tarkemmin tästä! Älä myöskään unohda Cérvelo-pyöriä! Erityisesti P5 on todellinen suunnannäyttäjä ja ammattilaistasolla eniten käytetty pyörämerkki!

Lasten- ja nuorten pyörissä tärkein asia on pyörän oikea koko ja tyyppi – aivan kuten aikuistenkin pyörissä. Liian suuri ja/tai painava pyörä tekee ajamisesta vaikeaa ja voi jopa sammuttaa harrastusinnon. Lasten- ja nuorten pyörät ovat tarkoitettu pääasiassa koulumatkoille ja liikkumiseen paikasta toiseen. Tarjonta on kuitenkin jatkuvasti laajentumassa esimerkiksi maastopyörien osalta niin, että oikeasti maastoajoon soveltuvia pyöriä on saatavana myös junioreiden koossa.

Lasten- ja nuorten pyörien koot ovat seuraavat pienimmistä suurimpaan: 12-16” potkupyörät. 12-16”-pyörät, 20”-, 24”-, 26” ja 27,5”-pyörät. Tutustu lasten- ja nuorten pyörien tarjontaan tästä!

Koeajo

Älä osta sikaa säkissä ja pyörää kokeilematta, kuten sanonta kuuluu. Meillä koeajo onnistuu lähes kaikilla pyörätyypeillä!

Iltapäivisin liikkeemme sisäpiha tarjoaa rauhallisen paikan koeajoon, josta voi edetä halutessaan Lauttasaarentien pyöräkaistalle. Maastopyörien koeajoa varten löytyy hiekkateitä ja polkuja liikkeen välittömästä läheisyydestä.

Demo-/testipyörämme on mahdollista varata koeajoon pidemmäksi aikaa niin, että voit tutustua niiden ajo-ominaisuuksiin tutuilla teillä tai poluilla. Kaikki varsinaiset demopyörät löydät täältä. Demopyörän saat 24h testiin omille kotipoluille!

Toimitustavat

Tutustu toimitustapoihimme tarkemmin tästä.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu maksutapoihimme tarkemmin tästä.

Usein kysyttyä

Löysin mieleisen pyörän. Voinko vaihtaa siihen satulan, ohjaintangon, renkaat tai muita osia? Kyllä! Muutamme ja rakennamme pyörän toiveittesi mukaiseksi aina! Vieraile liikkeessämme, soita tai ota yhteyttä haluamasi kokoonpanon suhteen.

En ole varma runkokoosta – mikä avuksi? Tule vierailemaan liikkeeseen ja koeajolle. Myyjämme auttavat sinua löytämään oikean runkokoon ilman turhaa arpapeliä.

Miten voin tietää pyörän hinta-laatusuhteesta enemmän? Lue maastopyöriä käsittelevä blogitekstimme: Maastopyörää ostamassa – mitä eri hintaluokilta sopii edellyttää?

Ovatko nettikauppanne saldot ajan tasalla? Kyllä, saldomme ovat 99 % oikein, mutta virheet ovat aina mahdollisia. Jos tulet vierailemaan pidemmän matkan päästä, voit varmistaa halutessasi, että haluamasi malli löytyy myymälästämme juuri oikeassa koossa.

 Haluaisin saada demo-/koeajopyörän ajoon päivän ajaksi. Miten on parasta toimia? Ota yhteyttä suoraan myymäläämme ja järjestämme pyörän ajoon mahdollisimman nopeasti! Myynti@larunpyora.com tai soitto 010 2291 799.

Onnistuuko ostamani pyörän huolto teillä? Totta kai! Pidämme huolen myymistämme pyöristä tarjoamalla niille huoltopalvelun, joka pitää ne iskussa vuosiksi eteenpäin. Ota yhteyttä Huolto@larunpyora.com tai 010 2291 791.