facebook_pixel

Parhaat käytännöt akun pitkäikäisyyden parantamiseksti

Akun käyttöikään voi vaikuttaa merkittävästi menettelemällä parhaiden käytäntöjen mukaan pyörällä ajaessa, akun lataamisessa ja yleisissä huoltotoimenpiteissä. Osa asioista on lähes itsestään selviä, kuten vain pyörän mukana tai valmistajan hyväksymän laturin käyttö. Toiset seikat, kuten pyörän säilyttäminen lämpimässä kylmällä säällä, voivat sen sijaan vaatia hieman vaivannäköä. Varmistaaksesi akun mahdollisimman pitkän käyttöiän, huomioi seuraavat asiat:

• Käytä vain pyörän mukana tullut ja/tai valmistajan hyväksymää laturia!
• Älä säilytä pyörää – ja akkua – pakkasessa tai kosteassa. Optimi säilytys- ja toimintalämpötila on välillä 0-20 °C.
• Talvisaikaan pyörää ja akkua on parasta säilyttää sisätiloissa.
• Vältä suoran voimakkaan vesisuihkun suuntaamista akkuun tai moottoriin. Vältä myös turhaa kastelua!
• Aja uudesta pyörästä ensimmäinen täysi akullinen ajamalla tyhjäksi ja lataa akku täyteen – näin akun kennot “oppivat” parhaiten kapasiteetin
• Akun voi tyhjätä täysin 3-4 ensimmäisellä käyttökerralla. Vaikka niin sanottu muisti-ilmiö on Li-Ion-akuissa pieni, tällä voi olla akun kapasiteettia lisäävä vaikutus.
• Käyttöönoton jälkeen akku on hyvä ladata aina ajon päätteeksi.

Akut ovat kuluvaa käyttötavaraa, joten niiden käyttöikä on rajallinen. Useimmat valmistajat lupaavat akkujensa kestoksi 1000 täyttä lataussykliä. Lataussykli muodostuu, kun akkua käytetään ja ladataan sen kapasiteetin verran riippumatta akun latausasteesta. Toisin sanoen, akun ajaminen puolilleen, saman päivän aikana täyteen lataaminen ja saman toistaminen seuraavana päivänä uudelleen muodostaa yhden lataussyklin. Kuluvien komponenttien mukaan, akun toiminta ja kesto ovat niin ikään huollosta riippuvaisia. Tyypillinen laadukkaan akun käyttöikä on 2-5 vuotta.

On ensiarvoisen tärkeää, että akun hävitys ja sen jälkeinen kierrätys hoidetaan asianmukaisella tavalla!