facebook_pixel

Sähköpyörä

Lyhyesti

Sähköpyörät ovat sähkömoottorilla ja akulla varustettuja polkupyöriä. Sähköavustus toimii vain polkiessa, mikä erottaa sähköpyörän muista moottoriajoneuvoista. Sähkömoottorissa saa olla lain mukaan tehoa enintään 250 W ja moottorin avustaa 45 km/h nopeuteen asti. Sähköpyöriä on saatavilla montaa eri mallia käyttötarkoituksesta riippuen. Tämän pyörätyypin suosio on kasvanut eniten työmatkakäytössä, mutta myös aktiiviset maastopyöräilijät ovat löytäneet sähköpyörien hyödyt.

Sähköpyörän ominaisuudet

Pyörätyypistä riippumatta, sähköavustus toimii vain poljettaessa eli moottori tarjoaa avustusta vain poljinten liikkuessa. Useimmissa malleissa sähkömoottorin avustusta voi säätää kolmiportaisella asetuksella, joka vaikuttaa suoraan akun kestoon. Kevyimmällä Economy-asetuksella kantama voi olla yhdellä latauksella jopa yli 200 km! Lainsäädäntö rajoittaa moottorin tehon 250 W lukemaan, jolla ei ikävä kyllä vielä kumia polteta. Sähköpyörä voittaa kuitenkin monikäyttöisyydessä ja ympäristöystävällisyydessään muut moottoroidut sukulaisensa.

Sähkömoottorin vaatimukset ovat huomioutu rungon ohella myös komponenteissa. Jarrut ovat tehokkaammat ja voimansiirto eli ketjut ja rattaat ovat järeämpää tekoa ”luomufillariin” verrattuna. Moottori ja akku lisäävät luonnollisesti hieman pyörän painoa, mutta kaikki sähköpyörät ovat hyvin ajettavissa myös ilman moottorin avustusta. Akun täysi lataaminen vie mallista riippuen 5-6 tuntia eli se onnistuu tarvittaessa hyvin vaikkapa työpäivän aikana.

Huomion arvoinen seikka on, että jos sähköavustus toimii yli 25 km/h nopeudessa, pyörälle tulee hankkia liikennevakuutus.

Käyttötarkoitus

Sähkömoottorin tarjoama avustus sopii erinomaisesti monen tyyppiseen ajoon. Hybridi- tai citypyörällä työmatka on mahdollista taittaa ennätysvauhtia tai vastavuoroisesti vain kevyesti polkien, jolloin perille pääsee vielä suihkunraikkaana. Sähköpyörä on käytännöllinen ja helppo tapa kaupungissa ja taajamissa liikkumiseen. Se yhdistää sähkömoottorin ja lihastyön hyödyt tavalla, jota ei ole ennen ollut saatavilla!

Sähköavusteinen maastopyörä antaa puolestaan uutta vauhtia maastolenkeillä tutuillakin poluilla ja auttaa tarvittaessa ylämäkien kiipeämisessä. Maastosähköpyörä muuttaa tasaistenkin polkujen tuntuman lähemmäksi alamäkeä, mikä toimii hyvänä ajotekniikan harjoitteluna. Lisäksi nousuissa saatu avustus mahdollistaa suuremmissakin mäissä monta nousua pitäen jalat tuoreena laskuja varten.

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörä sopii kenelle tahansa perinteistä polkupyörää käyttävälle. Sähkömoottori laajentaa pyörän käyttömahdollisuuksia entisestään. Työmatka- ja arkikäytössä se on lyömätön kulkuneuvo, jolla matka taittuu ennätysvauhtia tai kevyesti niin, että paidan selkä on kuiva vielä määränpäässäkin.

Maastoajajalle se avaa täysin uusia mahdollisuuksia ajotekniikan harjoitteluun, nousu- ja laskumetrien keräämiseen tai entistä pidempiin lenkkeihin.

Suosittelemme

Työmatka- ja arkikäyttöön suosittelemme lämpimästi 2017 Kalkhoff Select Stepsiä

Ensimmäistä maastosähköpyörää etsivälle hyvä vaihtoehto on 2017 Focus Jarifa Boschia

Maastosähköpyörien lippulaivaa hakevan etsintä on päättynyt! Katso Focus JAM2