facebook_pixel

Sähköpyörähankinnan budjetti

Sähköpyörän hankintaan tulee budjetoida hieman enemmän perinteiseen polkupyörään verrattuna syystä, että se sisältää enemmän tekniikka. Laadukkaan rungon ja komponenttien ohella hinnan tulee kattaa myös sähköavustuksen osat, eli moottorin, akun ja ohjausyksikön. Laatuun kannattaa aina satsata ja erityisesti sähköpyörän kohdalla, sillä se lisää miellyttävien ja huoltovapaiden ajokilometrien todennäköisyyttä tuntuvasti.

Erot ajotuntumassa halpojen ja laadukkaiden pyörien välillä on sähköpyörissä jopa perinteisiä pyöriä tuntuvampi. Tämä liittyy yksinkertaisempaan ja siten halvempaan anturitekniikkaan ja moottoriin, mikä johtaa yleensä on/off-tyyliseen avustukseen, huonoon akkukestoon ja muihin vähemmän haluttuihin ominaisuuksiin. Jos harkitse sähköpyörän ostoa, suuntaa alan liikkeeseen ja satsaa laatupyörään, joka vastaa käyttötarkoitustasi.

Hyvät kaupunkikäyttöön suunnitellut sähköpyörät alkavat noin 1500 € hintaluokasta. Merkittävästi tätä halvemmissa pyörissä on säästetty joko rungossa, peruskomponenteissa, moottorissa, akussa, anturitekniikassa tai kaikissa. Esimerkiksi halvalla tehty anturitekniikka antaa kaikkea muuta kuin miellyttävän ajotuntuman, minkä vuoksi pyörä voi jäädä nopeasti pölyttymään varaston perälle. Aktiivi- ja harrastuskäytössä pyörien hinnat voivat olla edellä mainitusta minimisummasta moninkertaisia ja huippuunsa asti varustellut maastosähköpyörät voivat maksaa käytetyn henkilöauton verran. Tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että nämä pyörät ovat aktiivisille pyöräilijöille suunniteltuja harrastuslaitteita enemmän kuin hyötyajoneuvoja.

Perinteisten ja sähköpyörien alkaen-hintaluokkia on esitettynä alla. Samalla on kuitenkin tärkeää mainita, että hinnat ovat parhaimmillaankin aina yleistyksiä. ”Sähköistyksen” tuoma lisähinta on tyypillisesti peruspyörissä 600-800 € ja maastopyörissä hieman enemmän, sillä sähköavustus edellyttää myös muita sähköpyörille suunniteltuja komponentteja. Toisin sanoen, jos vastaava perinteisen mallin pyörä maksaa 1200 €, vastaavan sähkömallin hinta on noin 1800-2000 €.

Mikä parasta, sähköpyörät ovat kehittyvä ja kasvava alla. Pyörien yleistyessä ja akku- sekä moottoritekniikan kehittyessä pyörien hinnat tulevat alaspäin ja samalla summalla pääsee kiinni entistä paremmilla ominaisuuksilla varustettuun pyörään.