facebook_pixel

Sähköpyörän lataaminen

Akun kiinnitys vaihtelee pyörämallikohtaisesti, minkä vuoksi myös lataustoiminnossa voi olla eroja. Jos akku on tehty irrotettavaksi pyörästä, sen voi ottaa hyvin mukaan kotiin tai esimerkiksi työpaikalle päivän ajaksi latausta varten. Osassa pyörämalleista akku on integroitu pyörään ja tarkoitettu irrotettavaksi ja mahdollisesti vaihdettavaksi vain huollon yhteydessä. Tällöin lataus tulee tehdä samassa paikkaa, missä pyörää säilytetään.

Lataukseen tarvittava aika riippuu akun koosta, laturista ja varauksesta, eli miten tyhjäksi akku on ajettu. Tyhjän akun täyteen lataaminen kestää mallista riippuen 2,5-5 tuntia. Akun pystyy lataamaan siis esimerkiksi työpäivän aikana niin, että kotiin pääsee varmasti sähköavustuksen vauhdittamana. Latausajat tulevat mitä todennäköisimmin lyhenemään akku- ja laturitekniikan kehittyessä, mikä tulee parantamaan sähköpyörien – ja totta kai myös muiden akkukäyttöisten laitteiden – käytettävyyttä entisestään.

Mediasta tai epäluuloisesti sähköpyöriin suhtautuvilta voi kuulla toisinaan epäilyjä sähköpyörien latauksen turvallisuudesta. Päällimmäisenä huolenaiheena on paloturvallisuus; laturin tai akun pelätään leimahtavan ilmiliekkeihin latauksen aikana. Kaikki on totta kai mahdollista, mutta sähköpyörien lataukseen liittyvät riskit ovat samaa luokkaa kuin muillakin päivittäisessä käytössä olevilla sähkölaitteilla, kuten vaikkapa matkapuhelimilla.

Vaikka sähköpyörien käyttökustannukset ovat hyvin alhaiset, latauskertaan kuluvan sähköenergian määrä ja siten myös hinta ovat usein kysytty aihe. 300 Wh akulla yhden latauskerran hinta on noin 4,6 snt, kun taas 500 latauskerralla hintaa on yhteensä 23 €. 1000 latauskertaa, joka useimpien akkuvalmistajien lupaama lataussyklien yläraja on 46 €. 600 Wh akulla hinnat olisivat vastaavasti 9,3 snt, 46 € ja 92 €. Latauksiin kuluvan sähköenergian hinta on siis suurillakin akuilla koko niiden käyttöiän ajanjaksolta korkeintaan 100 € luokkaa. Sähköpyörien kohdalla voi puhua siis hyvin kustannustehokkaasta menopelistä!