Sähköpyöräsanasto

Vaikka jalkoihin olisi kertynyt paljon kilometrejä perinteisellä polkupyörällä, sähköpyörät voivat pitää sisällään vähemmän tuttua tekniikkaa ja siten myös uutta sanastoa. Alla on koottuna sähköpyöriin liittyvää sanastoa, joka ei ole tullut välttämättä pyöräilyharrastuksessa tähän mennessä tutuksi.

Watti – tehon yksikkö
Watti on puhekielestä tuttu jokaiselle hieman teknisesti orientoituneelle tai sähkölaitteiden parissa toimineelle. Watti mittaa tehoa, eli millä tahdilla työtä tehdään. Mekaanisena työnä yksi watti vastaa yhden kilogramman nostamista yhden sekunnin aikana. Sähkötekniikassa teho lasketaan jännitteen ja virran tulona. Esimerkiksi 36 V jännite ja 5 A suuruinen virta tuottavat 180 W tehon. Mitä suurempi teho, eli wattilukema on, sitä nopeammin käytettävä energiavarasto tyhjenee, oli se sitten sähköpyörän akku tai ajajan omat jalat.

Ei sähköpyöräilyyn, mutta sitäkin enemmän tavoitteelliseen pyöräilyharjoitteluun liittyen mainittakoon, että wattien mittaaminen ja niiden perusteella harjoittelu on arkipäivää maantiepyöräilyssä ja yleistymään päin myös maastoajossa. Watit eivät valehtele ja kertovat tarkalleen, että miten paljon kuski tekee työtä, joka välittyy takarenkaalle. 250 W, eli suurin sallittu moottorinavustus vastaa tehoa, jota keskivertopyöräilijä pystyy pitämään yllä omin voimin vain 10-20 minuuttia. Kokenut ja tavoitteellisesti treenannut pyöräilijä pystyy ajamaan vastaavalla teholla jopa tunteja lähes peruskuntoalueella.

Polttomoottorilla kulkevien ajoneuvojen yhteydessä käytetään edelleen hevosvoiman yksikköä, joka vastaa 735 wattia.

Voltti – jännitteen yksikkö
Voltti mittaa jännitettä voltin (V) yksiköllä. Mitä korkeampi jännite akussa on, sitä suurempi potentiaali siihen on varastoida sähköenergiaa. Akun ja moottorin tulee molempien käyttää samaa jännitettä toimiakseen yhdessä. Suurin sallittu sähköpyörissä käytetty jännite on 48 V, mutta yleisimmät käytetyt jännitteet ovat 24 ja 36 V.
Pitkälle kehitetty sähköpyörän ohjausyksikkö optimoi käytettävän jännitteen jokaista hetkeä varten huomioiden sen hetkisen kuormituksen, ajajan toimet ja käytettävän avustusmoodin.

Virta – sähkövirran yksikkö
Sähkövirta ilmaisee johtimen kautta kulkevaa sähkövarauksen määrää tiettyä aikayksikköä kohden. Sähkövirran yksikkönä käytetään ampeeria, jonka yksikkötunnus on A. Sähköpyörissä
Ampeeritunti – akun kapasiteetin mitta ja yksikkö
Ampeeritunti (Ah) ilmaisee varastoituneen sähkövirran määrää, esimerkiksi akun tapauksessa. Nimensä mukaisesti se ilmaisee sähkövirran kuljettamaa sähkövarausta
tunnissa. Sähköpyörissä akun kapasiteetti ja siitä johdettava kantama on ampeeritunneilla ilmaistuna välillä 7-17 Ah.

Wattitunti – energiankulutus mitta ja yksikkö
Wattitunti (Wh) on tunnin aikana käytettävän energianmäärä. Se saadaan laskettua jännitteen (V) ja kapasiteetin (Ah) tulona tai, kun käyttöteho (W) ja kesto ovat tiedossa.

Jos akussa on esimerkiksi 36 V jännite ja kapasiteetti on 9 Ah, siihen on varastoituneena 324 wattituntia. Moottorin täydellä 250 W avustusteholla tämä vastaisi noin 1 h 20 min käyttöaikaa (324 Wh / 250 W = 1,3 h). Vastavuoroisesti, jos käytössä on puolet suurimmasta mahdollisesta avustustehosta, käyttöaika kaksinkertaistuu. Kantama on tyypillisesti helpoin arvioida nimenomaan wattituntien perusteella.

Kantama – pyörän käyttömatka-/alue
Akun kesto määräytyy käytettävän jännitteen (V) ja kapasiteetin (Ah) mukaan. Akku määrittää siis, miten paljon energiaa on käytettävissä. Avustusteho, reittivalinta, ajotyyli ja muut kuskin tekemät toimet puolestaan vaikuttavat, että millä tahdilla energiaa käytetään. Tähän vaikuttavat muun muassa reittiprofiili (ylä- ja alamäet), keskinopeus, ajotyyli, ajajan paino, rengaspaineet, alusta ja ilmanvastus. Kylmä lämpötila vaikuttaa negatiivisesti akkukestoon. Ero kapasiteetissa 0 ja 20 °C lämpötilojen välillä on 10 % luokkaa.

Kantamaan vaikutta siis lukuisia tekijöitä aina pyörämallista kuskin ajotyyliin. Rauhallisessa maantie- ja kaupunkikäytössä kantama voi olla jopa yli 200 km, kun taas metsäpoluilla revittelevä maastokuski voi tyhjätä akun turbomoodilla jo alle 30 km matkalla.