facebook_pixel

Teholuokat

Sähköavusteinen polkupyörä (teho enintään 250W)

Sähköavusteinen polkupyörä vaatii liikkuakseen myös aina lihasvoimaa. Ajoveuvolain mukaan polkupyörä on enintään 250 Watin tehoisella sähkömoottorilla varustettu ajoneuvo, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja se kytkeytyy pois toiminnasta nopeuden saavuttaessa 25 km/h. Sähköavusteisella pyörällä pääsee  toki kovempaakin, mutta pelkällä lihasvoimalla. Avustustasoja pystyy tavallisesti säätämään.
Sähköavusteisen polkupyörän käyttämiseen ei tarvita ajokorttia tai liikennevakuutusta. Sähköavusteisen polkupyörän paikka liikenneväylillä on sama kuin tavallisella polkupyörällä sekä maastossa liikkuminen sallittua jokamiehenoikeudella.

Sähkömoottorilla varustettu polkupyörä (teho enintään 1kW)

Jos sähköpyörä toimii polkimia polkematta ja/tai sähkömoottorin teho ylittää 250W on kyseessä moottoroitu polkupyörä. Moottorilla varustetun polkupyörän (L1e-A) suurin sallittu teho saa olla 1000W, moottoria voi myös toimia ilman polkemista, mutta se on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h. Tällainen kulkuneuvo  vaatii liikennevakuutuksen. Ajoneuvoa ei kuitenkaan tarvitse rekisteröidä.
L1e-A alaluokkaan kuuluvaan enintään 1000 watin tehoisella sähkömoottorilla varustettuun polkupyörään  sekä enintään 1000 watin  tehoiseen kevyeen sähköajoneuvoon sovelletaan moottorittomien ajoneuvojen  vaatimuksia  ja niillä saa liikkua maastossa jokamiehenoikeudella.

Sähkömopo & 45km/h avustavat sähköpyörät (ajokortti L1e-B, teho 250W-4kW)

Sähkömopo tai oikeammin sähkökäyttöinen moottoroitu polkupyörä. Mopon sähkömoottorin teho on yli 1000 kW, mutta enintään 4 kW ja nopeus enintään 45km/h. Mopo vaatii ajokortin, se on rekisteröitävä ja sille on otettava pakollinen liikennevakuutus. Vapaaehtoinen kaskovakuutus on suositeltava!
Moottoriajoneuvona mopon paikka on ajoradalla, ellei pyörätiellä/kevyenliikenteenväylällä  ole sallittu mopille -liikennemerkkiä. Ajajalla tulee olla vähintään  mopoajokortti. Mopolla ei saa ajaa maastossa ilman maanomistajan lupaa. Mopoa koskevat rattijuopumussäännökset.

Pienitehoinen sähkömoottoripyörä (ajokortti L3e-A1, teho 4-11kW)

Mopoa tehokkaammat sähköpyörät ovat moottoripyöriä. joita on kolme eri teholuokkaa. 4-11 kW tehoinen yli 45km/h kulkeva sähkömoottoripyörä vatii L3e-A1 -ajokortin. Moottoripyörällä on rekisteröinti-, liikennevakuutus-, ja ajo-oikeusvaatimukset. Kullakin moottoripyörätyypillä on oma ajokorttinsa.
Moottoriajoneuvoa koskevat rattijuopumussäännökset. Liikennevakuutus on pakollinen, vapaaehtoinen kaskovakuutus on suositeltava. Moottoripyörällä ajetaan ajoradalla. Maastossa ei saa ajaa ilman maanomistajan lupaa.