Gravel-pyörät(43)

Gravel-pyörä tai tutummin hiekkatiepyörä on polkupyörämaailman todellinen kymmenottelija. Samalla pyörällä hoituvatkin kätevästi niin kunto- ja työmatka-ajot tai pidemmätkin retket aina monipäiväisiin pyörävaelluksiin asti! Ei olekaan sattumaa, että gravel-pyörät ovat lisänneet suosiotaan huimasti viime vuosina.

Gravel-fillarin erottaa cyclocross-pyörästä leppoisampi ja rennompi runkomitoitus, mahdollisuus monipuolisempaan varusteluun ja usein myös sileämpi rengasvalinta. Lisäksi renkaille on varattu runkoon ja etuhaarukkaan vähintään saman verran tai jopa enemmän pyörimistilaa. Joissakin runkomalleissakin voikin käyttää esimerkiksi 27,5 x 2,0” rengastusta, mikä lisää pyörän maastokelpoisuutta ja monikäyttöisyyttä entisestään.

Hiekkatiepyörän komponentit ovat lainattu maantie- ja cyclocross-pyöristä, ja onpa mukana ripaus myös maastureiden tekniikkaa. Etuvaihtajia käytetään edelleen jonkin verran, mutta yhdellä eturattaalla ja laajalla välitysskaalalla varustettu 1X-voimansiirto on yleisin ratkaisu sen huolettomuuden ja yksinkertaisemman rakenteen ansiosta. Levyjarrut ovat itsestäänselvyys, sillä vannejarrujen käytöstä luovuttiin ennen tämän pyörätyypin yleistymistä.

Runkomateriaaleina voidaan käyttää alumiinia, terästä tai hiilikuitua. Toisin kuin cyclo- tai maantiepyörissä, hiilikuituisia runkoja tapaa vain valmistajien huippumalleissa. Etuhaarukat, ohjaintangot ja satulatolpat voivat sen sijaan olla valmistettu tästä ihmeaineesta jo malliston keskivaiheilla.

Jos et ole vielä tutustunut gravel-pyöriin ja pyöräilyyn, nyt on korkea aika! Jos etsinnässä on monikäyttöinen pyörä, joka on kotonaan niin työmatkalla kuin viikonloppulenkillä maantiepyöräporukassa, gravel-pyörä voi olla oikea vastaus. Se on usein ajoasennoltaan cyclocross-pyörää mukavampi, mutta vastaa silti viiveettä polkimille annettuun voimaan. Saman pyörän voi halutessaan varustella tanko- ja runkolaukuilla vaikka retkelle Lappiin asti!

Takaisin ylös