Hiilikuiturunkoiset(9)

Hiilikuituiset 29” jäykkäperät ovat XC-ajoon jalostettuja kilpureita, jotka ovat suunniteltu vauhdin ehdoilla. Hiilikuituinen runko välittää kuskin tekemän työn takarenkaalle tehokkaasti ilman häviöitä. Jäykkyyden lisäksi hiilikuitu on runkomateriaalina ovat kevyttä, minkä ansiosta pyörä kiipeää ylämäkeen lähes vuorikauriin tavoin. Jäykkyyden ja keveyden lisäksi runkojen ajo-mukavuus on parantunut jatkuvasti lisääntyneen hiilikuidun käsittelytaidon myötä. Hiilikuitu on yhteen suuntaan erittäin jäykkää ja lujaa ja vastavuoroisesti toiseen hyvinkin joustavaa. Tätä hyödynnetään rungoissa taitavalla suunnittelussa tekemällä niistä sivu- ja kiertosuunnassa hyvin jäykkiä kuitenkin niin, että pystysuuntaan jää ajomukavuutta parantavaa joustoa. Täysjouston ajo-ominaisuuksia rungot eivät toki tarjoa, mutta ajomukavuutta on vaikka maakuntiin asti ulottuville pidemmille lenkeille.

Pääprioriteetit eli vauhti ja keveys ovat huomioitu niin ikään komponenttipuolella. Noin 100 milliä joustava haarukka parantaa pitoa ja tasoittaa suurimmat epätasaisuudet, mutta ei keinu häiritsevästi edes putkelta ajettaessa. Sramin varmatoiminen ja kevyt yhden rattaan 1X-voimansiirto on myös näissä pyörissä jatkuvasti yleistyvä ratkaisu. Ellei ajo tapahdu yksinomaan Alppinousuja ylös alas sahaten, 1X-voimanssiirron takapakan laaja välitysskaala tarjoaa sopivan välityksen kotimaan nousuihin ja vauhdikkaammillekin polkuosuuksille. Mitä ylemmäksi mallistoissa mennään, sitä enemmän hiilikuitua löytyy muualtakin kuin rungosta. Kampien, ohjaintangon ja satulatolpan lisäksi huippumallit rullaavat hiilikuidusta valmistetuilla vanteilla.

Jos etsit pyörää kotimaan kisojen starttiviivalle tai nopeus ja keveys ovat korkealla prioriteettilistalla, 29” hiilikuituinen jäykkäperä vetää raksin kaikkiin ruutuihin. Maaston lisäksi se on nopea etenijä myös lenkkipoluilla ja pyöräteillä, minkä ansiosta sen voi valjastaa halutessaan myös työmatkakäyttöön.

Takaisin ylös