facebook_pixel

Usein kysytyt kysymykset

Vaatiiko sähköpyörä enemmän huoltoa tavalliseen pyörään verrattuna? Kyllä, mutta ei merkittävästi. Voimansiirron puhtauteen ja kuntoon on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, kuten myös akun säilytykseen, etenkin talvisaikaan. Sähköosien liikkeessä tehtävän huollon ohella sähköpyörä ei vaadi tiheämpää huolenpitoa luomufillareihin verrattuna.

Miten pitkä akun elinikä on? Valmistajat lupaavat akulle tyypillisesti 1000 täyden lataussyklin keston. Käyttöiässä tämä vastaa yleensä 2-5 vuotta. Akun käytöllä ja säilytyksellä on merkittävä vaikutus akun elinikään.

Kuinka pitkään akun lataustapahtuma kestää? Mallista riippuen latausaika vaihtelee 2,5-5 tunnin välillä. Tähän vaikuttavat akkukoko, laturi ja akun varaustaso.

Paljonko akun uusiminen maksaa? Mallista riippuen uusien akkujen hinnat ovat 400-800 € hintaluokassa riippuen akun koosta.

Pitääkö sähköpyörä kovaa ääntä? Ei. Sähkömoottorin avustuksesta syntyvä ääni on vain nimellinen ja hukkuu usein esimerkiksi rengasmelun alle.

Miten sähköpyöriin saa varaosia? Lähtökohtaisesti erittäin hyvin. Kun valitsee tunnetun pyörä- ja moottorivalmistajan, varaosia saa mitä todennäköisimmin pyörän käyttöiän loppuun asti.

Onko sähköpyörän akun lataaminen kallista? Kallis on suhteellinen sana, mutta nykyisillään suurimmankin saatavilla olevan sähköpyörän akun lataa alle 10 sentillä. Käyttökustannukset ovat siis korkeintaan nimelliset verrattuna esimerkiksi oman auton käyttöön tai julkiseen liikenteeseen.

Mitä tehdä, jos akku loppuu kesken matkan? Sähköpyörä on tyhjällä akulla täysin ajokelpoinen. Matkanteko on totta kai hieman raskaampaa moottorin ja akun tuoman painon johdosta, mutta pelkällä lihasvoimalla pääsee takuuvarmasti määränpäähän, vaikkakin se voi viedä hieman pidempään.

Pitääkö akku ladata joka ajokerran jälkeen tai päivittäin? Ei välttämättä tai ainakin yhdellä latauskerralla ajaa usean normaalipäivän ajokilometrit. Akkuja suositellaan muutenkin säilyttämään 50-70 % osuudella täyslatauksesta. Uusi akku on hyvä ajaa ajamalla tyhjäksi ja ladata akku sen jälkeen täyteen.

Voiko laturi tai akku syttyä tuleen latauksen aikana? Sähköpyöriin liittyvät tulipalot ja palovahingot ovat äärimmäisen harvinaisia. Riski on samaa luokkaa kuin muidenkin kodin sähkölaitteiden kanssa.