facebook_pixel

Voimansiirron kuluminen sähköpyörässä

Sähköpyörän perushuolto tapahtuu luomupyörän tavoin, mihin lukeutuvat: voimansiirron kunnon säännöllinen tarkistaminen ja puhdistus(tarpeen mukaan koko pyörän peseminen!), vaihteiden säätö, napojen ja mahdollisen jousituksen huolto sekä ruuvien momenttien tarkistus.

Voimansiirto, eli ketju, eturatas ja pakka edellyttävät erityistä huolenpitoa sähköavusteisessa pyörässä, sillä ne joutuvat merkittävästi perinteistä pyörää suuremmalle rasitukselle. Ei ole liioiteltua sanoa, että sähköpyörän päällä onkin ”kaksi paria jalkoja”, kun moottorin avustus otetaan huomioon. Tämä auttaa usein ymmärtämään voimansiirron kohdistuvaa rasitusta ja siten sen huolenpidon tärkeyttä. Voimansiirron kunnon tarkistuksessa ja huollossa on hyvä huomioida seuraavat seikat:

• Varmista, että ketju on puhdas ja asianmukaisesti voideltu. Puhdistus onnistuu tavallisin kotoa löytyvin välinein tai erityisillä ketjupesureilla. Asianmukaisessa voitelussa ketjuöljyä on vain ketjun nivelissä ja ylimääräinen öljy pyyhitään pois sen lisäämisen jälkeen. Ketjun pinnalla oleva öljy kerää epäpuhtauksia ja ei muutenkaan edesauta voimansiirron toimivuutta. Hyväkuntoinen ja hyvin voideltu ketju on hiljainen ja toimii jouhevasti!

• Tarkista ketjun ja rattaiden kunto säännöllisesti. Rattaiden silmämääräinen tarkastus riittää hyvin: ovatko hampaat edelleen lähellä alkuperäistä muoto vai muistuttavatko ne niin sanotusti hainevää? Jos rattaat ovat kuluneet, ne tulee vaihtaa ja ketju usein samalla myös niiden kanssa. Ketjun venymän voi mitata sitä varten valmistetuilla mittareilla.

• Vaihteiden tulee toimia moitteetta ja ketju pyörii jouhevasti kaikilla rattailla. Pyöritä kampia eteen- tai taaksepäin varmistaaksesi tämän, kun pyörä on paikallaan. Tämä paljastaa ketjussa piilevät jäykät lenkit tai mahdollisesti vääntyneet hampaat rattaissa.

Sähköpyörien voimansiirron komponentit ovat valmistettu tarkoituksella kestävämmäksi muun muassa leventämällä ketjua. Vastavuoroisesti ketjuvaihteisissa sähköpyörissä on (usein) vähemmän takarattaita leveämmän ketjun tarvitseman tilantarpeen johdosta. Kun voimansiirrosta pitää säännöllistä huolta, se ei kulu sähköpyörässä (välttämättä) merkittävästi luomupyörää nopeammin. Voimansiirron kulumiseen vaikuttaa oleellisesti ajotyyli, miten käytät vaihteita(ajatko käyttäen vain muutamaa vaihdetta), pyörätyyppi, ajomaastot, ajokeli, kuskin paino, pyörän puhtaana pitäminen jne!